Physalis peruviana - peruanska jagoda |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Zagi ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 20 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 82 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 07 Rujan 2014 u 09:51 |
neznam zašto kažu da naraste do 1,5 m kad je kod mene bar 3-3,5 metara visoka biljka prepuna plodova,više je nisam imao gdje vezat pa se vrača prema podu koliko je narasla,Plodovi izvrsni za jest,mislim da sljedeče godine ponovo sadim
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Zagi ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 20 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 82 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
E ove godine sam prvi put probao posaditi Physallis is sjemenki i
uspjelo mi je.Za sad sadnice napreduju odlično i visoke su oko 20-30 cm.Evo i par sličica
![]() ![]() |
|
![]() |
|
ljiljana1903 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 3 |
Ja sam ranije posadila sjeme i zrenutno su mi biljčice ovolike
Pošto su to sada veče biljkice kada bi bilo najbolje ih presaditi. Znam da treba proči opasnost od mraza, ali ja sam jako neiskusna u sadnji i neznam kada če prestati opasnost od mraza. Živim u stanu u Zagrebu i bila bi jako zahvalno kada bi mi neko samo javio otprilike datum. Unaprijed hvala.
|
|
![]() |
|
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
zanimljivo !
![]() |
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Vidim ovdje da se razmnožava sjemenom.
Ja sam kupila vrećicu physalisa, pakovanje onako kao sa gomoljima, umotano u onu slamu. Pa i očekivala sam nekakve gomolje kad tamo suhe grančice dugačke oko 10 cm. Što sad s tim? |
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
![]() moje biljčice fizalisa u bašti, a imaju i pupoljke ![]() |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Oporavila sa je biljčica, mislim da je bila u pitanju "alergija na orah" pokraj nje. Baš mi je drago što nije nikakva bolest
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Inače ih imam treću godinu zaredom, do sad su bile besprijekorno zdrave...a sad sam primjetila ovo na par biljčica (zdrava ima glatke listove):
![]() Izgleda kao neka bolest, ili možda tako reagira na mladi orah kraj nje? |
|
![]() |
|
Konačno su počeli zoriti plodovi, ovako izgleda plod, možda još mora malo dobiti narančastu boju, ali nisam mogla odoljeti. Okus: božanstven
![]() ![]() Primjetila sam i jako puno biljčica koje su se same zasijale prošle godine, ali mislim da neće stići imati plodove ove...prekasno su niknule. |
|
![]() |
|
Ma može. Ove moje tako nekako izgledaju kad dozore, mislim na peruanske jagode. Druga jestiva vrsta koju imam je crvene boje i po rastu sličnija mjehurici, čak mislim da je trajnica, a uzgajam je prvi put ove godine, pa ću vidjeti kakva će biti.
|
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Fizalisa ili mjehurica ima tridesetak vrsta. Hajde da vidimo tko što ima pa da razmjenimo sjeme. Jel može?
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
E, ja sada imam mjehuricu i peruansku jagodu...
|
|
![]() |
|
Pa da TILjo, iz iste su porodice. Imam još 2 vrste physalisa, 1 ukrasnu i još jednu jestivu
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Ima li netko ovaj varijetet ljoskavca?
![]() |
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
SilveK, hvala ti na ovom izviješću.
U proljeće se bacam u akciju sadnje... Dosta me podsjeća na mjehuricu... |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Razlika između ljekovitosti i otrovnosti je samo u količini!
![]() |
|
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Zašto se nesmije pojesti više plodova? Zbog hipervitaminoze ili??....
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Napomena: ljusku (lampion) prije uporabe treba ukloniti jer je vrlo gorka i štetna za zdravlje!
![]() |
|
![]() |
|
Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka iz porodice solanceae - pomoćnice (rajčica, krumpir...). Uzgaja se sjemenom iz zrelog ploda. Sjemenke se siju rano na proljeće u posudice te se kasnije presađuju u čašice, a na otvoreno se presađuju tek kad prestane opasnost od mraza. Sade se na prostor koji je sunčan, ali po mogućnosti zaštičen od vjetrova, te podalje od "srodnika" radi istih bolesti ili nametnika koji bi je mogli napasti, mada je u pravilu ne napadaju bolesti i štetnici. Naraste na visinu do 1,5 metara, s time da razvija i 7-10 grana, te raste kao malo stabalce. Preporuča se zalijevati čak dvaput dnevno, ali moje su preživjele i dobro rodile i bez toliko zalijevanja. Jako je bitno da je na proljeće čim ranije posijana, da počne čim prije cvasti i da čim obilnije rodi, te da se stignu dozoriti plodovi do mraza, a jedna biljka daje čak 100-150 plodova.
![]() Počinje cvasti u lipnju/srpnju, a cvjetići su žuto-crni: Nakon cvatnje na mjestu cvijeta se formiraju zeleni lampioni unutar kojeg se razvija plod. Kad lampoin požuti, plod je zreli i narančaste je boje, te fenomenalnog okusa. Plod sadrži puno vitamina c, može se jesti sirov ili se ukuhava u marmelade, a svježeg se ne preporuča pojesti više od 6 odjednom (a teško se je zaustaviti... ![]() Iako je jednogodišnja biljka, čula sam iskustva ljudi koji su je gajili u tegli da im je prezimjela unutra i slijedeće godine obilno rodila. Kod mene je na vrtu, a jedne godine je prezimjelo nešto biljaka pa je iznova potjerala iz korjena. Nakon jačeg mraza cijela biljka uvene, a plodovi su navodno baš tada najukusniji. |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |