Ljekovito bilje manje poznato i manje istraženo |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 03 Srpanj 2014 u 10:21 |
Moja Prunella vulgaris je počupana, a nešto i pošišana, jer joj se sjeme osušilo.
Kako je bilo kiše, raširila mi se na sve strane, tako da je moram ubuduće držati pod kontrolom. Nisam znala kako se zove i da je ljekovita. Hvala rrorion i Andina. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
mikica.dm ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evo jednog zanimljivog clanka o samoniklom ljekovitom bilju
http://www.agricola.kapelica.com.hr/?cat=5 |
|
zatvori usta, otvori oci
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Ipak nisam Prunellu spuknula van iz vrta. Evo je, ali mislim da je to P. intermedia, križanac P. laciniata i P. vulgaris (pročitala sam i da se Prunella sama hibridizira). Iako se navodi kako ove dvije biljke cvatu u lipnju, moja križanka je procvala, evo, početkom svibnja (možda zbog blage zime).
![]() Pronašla sam podatak da Prunellu vulgaris još zovu celinščica, čelinšćica, križalina, skružalina, križalj, gortanka, crnj, crnjevac, a P. laciniata zovu crnjevac žućkasti. P. vulgaris cvate od lipnja do rujna i može se koristiti kao pokrivač tla. Uspijeva na suncu ili u polusjeni. Nije osjetljiva na vrstu tla, ali ono treba biti propusno. Treba je redovito zalijevati. Zbog tendencije širenja, nije dobro saditi je blizu travnjaka jer se infiltrira i postaje korov . Ime Self-heal ili Heal-all dobila je zbog svojstva da ubrzava zacjeljivanje rana. John Gerard, travar iz 16. stoljeća, tvrdio je da na svijetu nema bolje biljke koja liječi rane. Tijekom 1800-ih , a do sredine 1900. ova biljka se koristila za liječenje bolesti srca, upale grla i krvarenja. Smatra se kako ima antiseptično, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Na jednoj norveškoj stranici pročitala sam da liječi: rane, ozljede, manje krvarenje, krvarenje desni, upale u ustima, grlobolju, probavne smetnje, grčeve u želucu, nadutost, kolitis, proljev, dizenteriju, herpes simplex, žuticu, glavobolju, vrtoglavicu, giht, visoki krvni tlak, teške menstruacije, opekline, nadražene oči , konjuktivitis, iscjedak, hemoroide i ubode insekata.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Još jedna fotka i biljka; hmelj . Pronađoh da se koristi kod nervoze, nesanice i depresije, kod upale bubrega i mokraćnog mjehura, jetre ...U mojoj oklici ga ima jako puno pa si sve mislim da bi ga trebala nabrati, doduše svudgje piše da se šišarke beru dok još nisu zrele a ja već desetak dana nisam išla gledati u kakvom je stanju
![]() ![]() |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Ovo ljeto sam zapazila jednu sitnu lijepu biljčicu na livadama , malo se zainteresirala i rekli mi da je to vidac, očanica koja izvrsno ljekovito djeluje i liječi kod bolesti očiju,dišnih organa, gripu i prehladu, bolesti želuca, crijeva, jetre i prostate, glavobolju i bolove uha.Kad sam ju već našla, nabrala , posušila ali nikad ju nisam koristila pa ako netko ima s iskustva s njom , molila bih da nešto i napiše...
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
A križalina, sad mi je već jasnije.Čula za nju kao ljekovitu biljku ali je moram potražiti okolo. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Hm, čini mi se da sam je prije par dana, čupajući korov, spuknula van iz vrta!
![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
Evo sam i ovo malo našao na netu, zove se i križalina
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEalina |
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
Obadvije biljke sam naveo baš iz tog razloga što ih ima puno oko nas-konkretno ja sam iz ZG (znači nisu rijetke,zaštićene niti ugrožene vrste
U vezi češljuge mi je jedan travar(nebih imenovao) rekao da se koristi sušeni i stucani u prah korijen u malim količinama Prunella vulgaris -našao sam da je zovu i popić, ali pod tim nazivom skoro ništa nema na netu niti knjigama o ljek. bilju, a raste vjerujte mi svugdje, u parkovima u zagrebu, po savskom nasipu, po livadama u okolici grada samo ostaju mali jer se parkovi kose, na medvednici sam našao malo veće primjerke i odmah degustirao, i baš kako cenarius kaže nije aromatična biljka, okusa onako kiselkasto-gorko-trpko ali ne jako, više blaže,slično ko da bi djetelinu zagrizli |
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Prunella vulgaris je kod mene prilično cesta biljka. Nije metvica, nema aromatičan misris, ali pripada istoj familiji.
|
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Prva mi je poznata.Koristim je, uglavnom,kao suhi aranžman.
Ali od sad ću obratiti pozornost i na njenu ljekovitost. Drugu nisam imala čast upoznati,izgleda mi ko neka metvica.Mislim da je ovdje kod mene nema. O njenoj ljekovitosti (heal-all = liječi sve ) čitam na stranicama engleskog govornog područja ali na našima ne znam pod kojim bi je imenom tražila. rrorion, kako se kod nas zove ova biljka i gdje si je to probao? |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Prunella vulgaris
Izrazito fascinantna biljka, u nekim evropskim državama je zovu heel all, kao liječi sve, inače je i jestiva biljka u svježem stanju, osobno sam probao i evo živ sam još uvijek ![]() http://suite101.com/article/is-prunella-vulgaris-truly-an-all-healing-herbal-medicine-a267680 ![]() |
|
![]() |
|
Ova bi tema bila za bolje poznavatelje samoniklog bilja i one željne istraživanja. Tu mislim na biljke koje rastu oko nas u našim krajevima, u mnogim se tekstovima navode samo kao korovi, slabo su istražene, u biljnim ljekarnama nisu ni čuli za njih, a u drugim državama ih koriste u ljekovite svrhe, pa bi bilo interesantno da svoja saznanja i iskustva iznesu oni koji ih imaju
Ja ču navesti dvije biljke: Češljuga- Dipsacus sylvestris Navodno je dobra za kožu, jetru, žuticu, hepatitis,rak, http://www.h ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |