Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ljekovito bilje manje poznato i manje istraženo
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Ljekovito bilje manje poznato i manje istraženo

Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Ljekovito bilje manje poznato i manje istraženo
    Objavljeno: 03 Srpanj 2014 u 10:21
Moja Prunella vulgaris je počupana, a nešto i pošišana, jer joj se sjeme osušilo.
Kako je bilo kiše, raširila mi se na sve strane, tako da je moram ubuduće držati pod kontrolom.
Nisam znala kako se zove i da je ljekovita.
Hvala rrorion i Andina.

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mikica.dm View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 611
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mikica.dm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Svibanj 2014 u 18:27
Evo jednog zanimljivog clanka o samoniklom ljekovitom bilju

http://www.agricola.kapelica.com.hr/?cat=5
zatvori usta, otvori oci
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Svibanj 2014 u 16:43
Ipak nisam Prunellu spuknula van iz vrta. Evo je, ali mislim da je to P. intermedia, križanac P. laciniata i P. vulgaris (pročitala sam i da se Prunella sama hibridizira). Iako se navodi kako ove dvije biljke cvatu u lipnju, moja križanka je procvala, evo, početkom svibnja (možda zbog blage zime). 

Pronašla sam podatak da Prunellu vulgaris još zovu celinščica, čelinšćica, križalina, skružalina, križalj, gortanka, crnj, crnjevac, a P. laciniata zovu crnjevac žućkasti. 

P. vulgaris cvate od lipnja do rujna i može se koristiti kao pokrivač tla. 
Uspijeva na suncu ili u polusjeni. Nije osjetljiva na vrstu tla, ali ono treba biti propusno. Treba je redovito zalijevati. Zbog tendencije širenja, nije dobro saditi je blizu travnjaka jer se infiltrira i postaje korov .

Ime Self-heal ili Heal-all dobila je zbog svojstva da ubrzava zacjeljivanje rana. John Gerard, travar iz 16. stoljeća, tvrdio je da na svijetu nema bolje biljke koja liječi rane.  Tijekom 1800-ih , a do sredine 1900. ova biljka se koristila za liječenje bolesti srca, upale grla i krvarenja. 

Smatra se kako ima antiseptično, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Na jednoj norveškoj stranici pročitala sam da liječi: rane, ozljede, manje krvarenje, krvarenje desni, upale u ustima, grlobolju, probavne smetnje, grčeve u želucu, nadutost, kolitis, proljev, dizenteriju, herpes simplex, žuticu, glavobolju, vrtoglavicu, giht, visoki krvni tlak, teške menstruacije, opekline, nadražene oči , konjuktivitis, iscjedak, hemoroide i ubode insekata.
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
ivna View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2773
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ivna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2012 u 08:57
Još jedna fotka i biljka; hmelj . Pronađoh da se koristi kod nervoze, nesanice i depresije, kod upale bubrega i mokraćnog mjehura, jetre ...U mojoj oklici ga ima jako puno pa si sve mislim da bi ga trebala nabrati, doduše svudgje piše da se šišarke beru dok još nisu zrele a ja već desetak dana nisam išla gledati u kakvom je stanju Smile...

Na vrh
ivna View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2773
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ivna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2012 u 08:49
Ovo ljeto sam zapazila jednu sitnu lijepu biljčicu na livadama , malo se zainteresirala i rekli mi da je to vidac, očanica koja izvrsno ljekovito djeluje i liječi kod bolesti očiju,dišnih organa, gripu i prehladu, bolesti želuca, crijeva, jetre i prostate, glavobolju i bolove uha.Kad sam ju već našla, nabrala , posušila ali nikad ju nisam koristila pa ako netko ima s iskustva s njom , molila bih da nešto i napiše...

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Rujan 2012 u 00:44
Originalno poslano od člana rrorion rrorion napisao:

Evo sam i ovo malo našao na netu, zove se i križalina
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEalina

A križalina, sad mi je već jasnije.Čula za nju kao ljekovitu biljku ali je moram potražiti okolo.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2012 u 20:17
Hm, čini mi se da sam je prije par dana, čupajući korov, spuknula van iz vrta! Confused
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2012 u 13:31
Evo sam i ovo malo našao na netu, zove se i križalina
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEalina
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2012 u 13:10
Obadvije biljke sam naveo baš iz tog razloga što ih ima puno oko nas-konkretno ja sam iz ZG (znači nisu rijetke,zaštićene niti ugrožene vrste
U vezi češljuge mi je jedan travar(nebih imenovao) rekao da se koristi sušeni i stucani u prah korijen u malim količinama

Prunella vulgaris -našao sam da je zovu i popić, ali pod tim nazivom skoro ništa nema na netu niti knjigama o ljek. bilju, a raste vjerujte mi svugdje, u parkovima u zagrebu, po savskom nasipu, po livadama u okolici grada samo ostaju mali jer se parkovi kose, na medvednici sam našao malo veće primjerke i odmah degustirao, i baš kako cenarius kaže nije aromatična biljka, okusa onako kiselkasto-gorko-trpko ali ne jako, više blaže,slično ko da bi djetelinu zagrizli

Na vrh
cenarius View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 116
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cenarius Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2012 u 01:18
Prunella vulgaris je kod mene prilično cesta biljka. Nije metvica, nema aromatičan misris, ali pripada istoj familiji.
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Rujan 2012 u 00:05
Prva mi je poznata.Koristim je, uglavnom,kao suhi aranžman.
Ali od sad ću obratiti pozornost i na njenu ljekovitost.

Drugu nisam imala čast upoznati,izgleda mi ko neka metvica.Mislim da je ovdje kod mene nema.
O njenoj ljekovitosti  (heal-all = liječi sve ) čitam na stranicama engleskog govornog područja ali na našima ne znam pod kojim bi je imenom tražila.
rrorion, kako se kod nas zove ova biljka i gdje si je to probao?
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2012 u 22:53
Prunella vulgaris
Izrazito fascinantna biljka, u nekim evropskim državama je zovu heel all, kao liječi sve, inače je i jestiva biljka u svježem stanju, osobno sam probao i evo živ sam još uvijek
http://suite101.com/article/is-prunella-vulgaris-truly-an-all-healing-herbal-medicine-a267680prunella%20vulgaris
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2012 u 22:48
Ova bi tema bila za bolje poznavatelje samoniklog bilja i one željne istraživanja. Tu mislim na biljke koje rastu oko nas u našim krajevima, u mnogim se tekstovima navode samo kao korovi, slabo su istražene, u biljnim ljekarnama nisu ni čuli za njih, a u drugim državama ih koriste u ljekovite svrhe, pa bi bilo interesantno da svoja saznanja i iskustva iznesu oni koji ih imaju
Ja ču navesti dvije biljke:

Češljuga- Dipsacus sylvestris Navodno je dobra za kožu, jetru, žuticu, hepatitis,rak,
http://www.h
Češljugaerbalmedicine.org.uk/index.php?page=tim-entwistle
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,594 sekundi.