Monna-1 - daruje, traži, mijenja...... |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 10> |
Korisnik | |
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
od mene buš dobila grahoricu
![]() |
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
ja ti mogu skupiti asarinu
|
|
![]() |
|
Tražim sjemenke:
- ukrasne grahorice
- asarina scandens
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Mi brnistru zovemo - žuka. Nisam čula za tu vezu žuke i keksa....
I moji djedovi su vezivali balice povrća sa njenim žilavim grančicama.....
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Triša, brnistra postoji samo u žutoj boji. Ovo kaj tebe zanima je vjerojatno Cytisus, po naški rečeno, žućica. To je biljka vrlo slična brnistri, iako nema veze s njom, ali zato je ima u bijeloj, nekoliko nijansa žute i nekoliko nijansi roza-crvene boje.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Slika brnistre je predivna, ali mene bi zanimala za kupiti crvena, ili možda ako je netko ima da mi udjeli pelcerić,
No sada je sajam u Rijeci, pa možda neđem koju.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Ok. zapisano
![]() |
|
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
ako još nisi poslala kavu i suncokrete molim te ubaci koju sjemenćicu dragoljuba. |
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ja obožavam brnestru - tako se kod nas zove
podsjeća me na djetinjstvo, na "božji dan" - tijelovo, kad smo u procesiji prosipale cvijeće, a brnestre je u našim košaricama bilo ponajviše ![]() volim njen miris, cvijet... stari je čak jednu bio posadio u dvor pa su mu se smijali dok grm nije procvjetao, zamirisao... a s njom je pokojni dida uvik vezivao loze u trsju ovo proljeće sam vidjela i neke kultivirane primjerke u putaru u mbm- ovom dućanu, naravno, u umanjenoj veličini i nije istina da nema zmija tamo gdje ima brnestre, i to kavih zmija (poskoka npr.) |
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Dakle, zainteresirale ste me, pa sam išao vidjeti što je brnistra - i gle što pronađoh na jednom blogu...Brnistra je karakteristična za područje Dalmacije, a čak i ime grada
Splita, po jednoj od teorija, vuče porijeklo iz grčkog imena ove biljke
(Spartium junceum).
![]() Dobro se sićam i da je moj dida brnistrom veziva lozu u svojim vinogradima. Govori se i to, da tamo di raste brnistra nema zmija, ali osobno nisam baš uvjeren u tu teoriju. Jer danas, unatoč svim dobrim stranama ove biljke, brnistra se ipak proširila možda i više nego šta je tribala. Tamo di je proša požar, teško da će se šuma ikada više obnovit, a najveće šanse da bude nova gazdarica na tim površinama ima upravo brnistra. A to je samo prilika i za neki novi požar. Jeste li ikada vidili kako brnistra gori? Ma brnistra ne da gori, ona naprosto eksplodira! Nemoguće je brnistru gasit. Puna je aromatičnih ulja u sebi. ![]() E sad, zašto sam se danas ja uopće raspisa ovoliko o brnistri? Prema usmenoj narodnoj predaji starijih generacija svekolike uzmorske muške populacije, baš u ovo vrime godine kad brnistra cvate, žene iz nekog nepoznatog razloga postaju znatno više zavodljivije i erotičnije. Doduše, ovo sam ja reka onako "ufino", jer poznato je da sam ja pristojan bloger, pa ne želim koristit jedan izraz kojega koriste ti ljubavnički veterani, samo ću reć da završava na ebozovna. Na temelju mojeg skromnog iskustva na tom području, ne mogu do kraja dokučiti radi li se tu o znanstveno utemeljenim činjenicama ili su to tek puste tlapnje, odnosno babske ili bolje reći didske priče.... Navodno bi se tih dana posrećilo čak i onima koji su čitave godine bili osuđeni na zlosretnu apstinentsku sudbinu. E sad, ako je to uistinu tako, još uvijek je veliko pitanje je li ta Kavorka uzrokovana baš brnistrom ili možda nečim drugim. Je li baš taj miris brnistre toliko zamaman i opijajući? Uglavnom, imamo i temu i materijal za istraživanje... |
|
![]() |
|
Iris je pravi srček! zbog brnistre i mene se uputila u šetnju po ovom brrrrr vremenu. Hvala Iris!
![]() |
|
![]() |
|
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
zadatak skupljana brnistre uspješno izvršen
![]() sad slijedi onaj teži dio...treba odnijeti na poštu
![]() |
|
![]() |
|
ok. prepelica, zapisano. Ti mi sačuvaj od kadifica niskih šatiranih malo sjemenki!
|
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
I, koliko vidim, imat ću dosta sjemena od niskih šatiranih kadifica, pa tko želi nek se javi i pošalje adresu. Imam još kadulje (prave širokolisne).
|
|
![]() |
|
Hej Monna Monna, ne zaboravi me, dragoljub i kadifice su moje omiljeno cvijeće (netko je rekao da svatko ima svoj cvijet), a i jedna i druga biljka je ne samo lijepa, nego i zdrava, a za uzgoj tako skromna...
Dakle, molim te ubaci mi dobru mjeru, jer slijedeće godine mislim njima prekriti dobar komad zemljišta. Unaprijed hvala. Ivica |
|
![]() |
|
Bit će još, i danas ću sakupljati sjemenke!
natalija i malosrce, pošaljite mi adrese!
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ako ima još dragoljuba i ja se javljam
|
|
![]() |
|
malosrce ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
hm, ima koji dragljub i za mene........
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 10> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |