Koje gljive |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 9> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala na odgovoru cordyceps.
Nisam se uspjela dogovoriti sa kompom da mi instalira program za prebaciti slike sa mobitela, javlja mi grešku 1935 (Win XP), A na lapt. vista javlja da nije predviđen program za nju, ali naću ja način makar telepatski. Danas smo išli u gljive, a završili planinareći na vrh brijega i nijedne gljive. Ali svejedno dobro uspinjanje, noge su mi se tresle na povratku. Ljudi pazite se krpelja, znam 2 slučaja da su jedva preživjeli sa teškim posljedicama. Jedan je iz Opatije, možda Grivica zna za to. Grivice imaš lijepu ruku i stoljnak kakav su naše mame heklale( neznam kako vi to zovete), i ja sam to učila. Napravila sam krasne pletene u krug, poklonila i kad sam krenula sebi šake nemogu više(art.). Dosta gljiva poznaješ, mljac mljac. ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...e da sad vidjela na slici pa se sjetih da je bilo i par borovih čavlića....
...kranj je lako moguće neki lokalni naziv....sutra ću baciti pogled po knjigama pa javim službeni..... a to budu ogromne gljive veličine ovih odraslih puhara ( koje su zapravo male ubrane)....a vrlo slične pečurkama ali sa mesnatijim i težim mesom, rozastih listića ( kao mlade pečurke), gletkog klobuka bijelog koji ponekad zna baciti nijansu u natruhama mrvicu na žućkasto-žlatkasto...ali vrlo malo po vrhu... sve u svemu vrlo slične mladim pečurkama a okus je isto tako blag kao kod njih ali sa jednom malom iskrom oštre note...kao npr 5% kako bude u puhara.... ...no pogledam sutra pa javim :o)...nisam sigurna da se na slici vidi... |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
griva1978, promjeni ime u gljiva1978
![]() |
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
@griva1978
Odličan ulov! Ovo su trbušaste puhare (Calvatia utriformis) i poljske pečurke ili rudnjače (Agaricus campestris). Obje odlične jestive gljive.
A što je to "kranj" to nemam pojma. Nikad čuo za taj naziv. Je li vidljiv na kojoj slici?
@smrcko
Neke gljive rastu uz određena stabla zbog obostrane koristi. Tj. kaže se za gljive stupaju sa drvećem u "mikorizu", tj. simbiozu gdje i gljiva i biljka imaju koristi od tog udruživanja. Micelij gljive se spaja sa vršcima korijenja drveća i tim putem razmijenjuju ono što im je potrebno za život. Gljiva obično osigurava stablu dodatne koičine vode i minerala otopljenih u vodi, a stablo gljivi za rast potrebne ugljikohidrate u obliku škroba i drugih šećera.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
..no bile su to berbe u 2 dana ....ali evo malo više slika...puhare, pečurke, 1 mlada sunčanica i 1 kranj
|
![]() |
|
cordyceps, bila u berbi... vrlo uspješnoj :o))
stavim slike sutra... :o)) |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Zasadi malo stablo, možda i uspije. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
A iz kojeg razloga rastu uz određena stabla? Čak i nazive dobiju po stablima. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
...ok...onda ću ih probati vezati za sebe!! :O)))).... da iskopam micelij ili da i neku sakrivenu pustim ostariti zbog spora? šta bi bilo bolje? :o)
|
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Možeš probati, pa javi rezultate. Ja s tim nisam eksperimentirao. Možda bi i moglo upaliti jer su pečurke saprofitske gljive (nisu strogo vezane uz domaćina, tj. neko stablo).
|
|
![]() |
|
.... a pitanje za cordycesa.... da li bi imalo smisla da ja iskopam nešto micelija pečurke sa livade, pomješam sa novootkrivenim stajskim gnojem :O))))))))))))))))))))))))))))) i zasadim u vrt među salatu
![]() šta misliš??? ![]() |
|
![]() |
|
...aha!! moslavina! :o)))))))....... nisam tamo nikada bila, a možda je vrijeme
![]() ![]() ...... no, ozbiljno... sad kad razmislim one livade gdje sam prošlih godina znala naći puno pečurki su u biti blizu seoskih imanja na kojima drže krave... i one ponekad znaju biti puštene slobodno pasti.....to uopće nisam povezala.....hmmmm nema mi druge, moram nabaviti kravu!! ![]() |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
moslavina draga, imamo suseda sa puuuuuunoooo kravica,poneko još gnoji stajskim gnojem a nešto i mi nosmo na batama-gum.čizmama i eto poterfi se godina sa dosta pečurki
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
GDJE??? gdje , gdje???!!!! ![]() ...gdje, u kojem dijelu države ste te silne pečurke brali.... idem bacit pogled koliko imam benzina ![]() ![]() |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
jučer smo nabrali brdo pečurki jedan dio smo doslovce smazali
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
... ja našla 6 pečurki, 2 čavlića i 2 srednje velike biljele puhare..... tu sramotu od jada nisam niti slikala ( jer smo prešli više od 60 km do "the mjesta" za berbu.... :o) naravno autom ali i sate i sate pješke po ledenoj buri..... no..poslikala nešto bilja pa stavim to....:o)
|
|
![]() |
|
Vidjet ćemo mi te lisičarke dok im staviš slike ovdje. Nadam se da su slike uspjele.
|
|
![]() |
|
Bila u gljivama i
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ništa danas
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
...smrčko, javite nam ako ste šta našli :O)))...
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |