Nešpula |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav i dobrodošla na forum
![]() Što se presađivanja tiče, neki tvrde da je bolje na jesen, neki na rano proljeće...u svakom slučaju koje god doba od ova dva odabereš, nećeš previše pogriješiti ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
skica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Kolovoz 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Bokic!
Evo imam jedno pitanje..na balkonu sam u pitaru uzgojila nespulu, koja je sad visoka cca 60tak cm sa 20tak velikih zdravih listova..ovo joj je druga godina da raste kod mene i voljela bih ju presadit u vocnjak na selu..Zna li tko kad je pravo vrijeme za to? Ja smatram da je to jesen, ali nisam bas 100% sigurna...:)
|
|
![]() |
|
fuksija ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2008 Lokacija: Norway Status: Offline Bodovi: 750 |
Sada vidim da sam bila u zabludi. Ja sam mislila da je musmula i nespula jedno te isto.
![]() |
|
pozdrav iz Norveske
|
|
![]() |
|
Renatka ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 12 |
Imam u vrtu nešpulu preko 20 godina. U početku je bila krasna, plodovi svi veliki, čisti, bez mrlje, listovi gubavi. Onda smo je skoro cijelu izrezali. Ponovo je bacila mladice i 1 - 2 godine sve je bilo ok. sada je plod ponovo pun crnih mrlja, a neki plodovi ne stignu ni sazrijeti, potpuno pogubave. Ako netko zna rješenje za to ili je imao sličan slučaj, neka javi rješenje.
Što se tiće sadnje nešpule, ne treba Vam sadnica. Dovoljno je da negdje na tržnici kupite plodove i koštice bacite u vrt ili ako baš hoćete bacite u vrt. Odmah se primi. Tako je i moja nastala. Ako nadjem koji plod koji se može jesti, ja košticu bacam u vrt i uvijek imam po nekoliko sadnica. Onda im moj pametni muž isčupa jer mu smetaju. Tako Vam je najbolje dobiti stablo. |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() |
|
inaja ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 1007 |
e ovo se u bosni zove mušmula
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....plod sazrijeva u 6. mjesecu, predivan okus, meni nešto najljepše od voća, ali nema puno mesa, to je onako za malu degustaciju.....mnogi se žale na tu crnu maču na plodovima....nažalost tretiraju je nekim kemijskim sredstvom ili ako stablo ima dovoljno sunca i zraka, da nije pokraj nekog većeg, onda ima šanse da mu plodovi budu zdraviji....
.....gledam svake godine susjedinu nespolu...pola stabla je ispod trešnje, grane na toj strani imaju crne zakržljale plodove, tek par grana koje su na suncu i slobodne, donesu zdrave narančaste plodove.... i to baš meni kraj balkona...ha,ha
![]() |
|
![]() |
|
Magister vitae ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 685 |
evo kako cesto pratim prognozu za tlo da budem spreman zastititi biljke naletio sam na ovo http://klima.hr/agro.php?id=agro_zanimljivosti¶m=1
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Hvala, probat ću prihraniti, možda pomogne
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Otok, tu kod susjeda je bila jedna velika i stalno joj se to događalo, baš mi je nekako omrznula radi toga jer je ružno za vidjeti, jednom sam nekoga pitala i rekli su mi da joj fali željeza.
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
Ovako izgleda plod nešpule, naravno nema ga sada nego ljeti. Kod nas ima puno nešpula, ali je raširena neka bolest - na plodu se pojave crne mrlje, zahvate veliki dio ploda.
Da li netko zna o čemu se radi i kako se boriti protiv toga?
|
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
manči s obzirom da smo iste klime vjerovatno više znaš,moja nešpola je nečim zaražena .Krasno cvate a kad se zametnu plodovi kad narastu do veličine lješnjaka napadne ih nekakva crna koprena,čak i listovi dobiju te pjege i na kraju plodovi nemogu narasti
![]() ![]() |
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Hvala na odgovoru, tako sam i mislio da ostavim biljčice negde na hladnije mesto, ali gde ne smrzava.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Svakako u kući, na hladnom.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...ja sam u Dalmaciji, ne znam za kontinent....mi ih odmah stavljamo u zemlju.....
|
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Ja imam nekoliko malih biljčica iz semena koje sam posijao ove godine. Zna li neko gde da ih držim preko zime, pošto su biljke jako male?
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
plodovi su zreli ljeti, a ne u jesen....
okrugli, žutonarančasti, veličine većeg oraha, s velikom košticom u sredini koja je izuzetno sjajna kad je izvadiš i nalikuje na veliku drvenu perlu... kažu i da je bogata vitaminima... stavit cu sliku plodova ove godine...valjda cu se sjetiti... |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Shasha, rekla bih da nije to biljka koje se sjećaš iz djetinjsta osim ako nisi djetinjstvo provela u Dalmaciji. Ovo je tzv. Japanska mušmula koja uspješno raste i rodi u Dalmaciji. Ostali naši nazivi su joj Nespola, Nešpola...Imam je i ja tu kod nas u kontinentalnom dijelu, uspjela sam je nekako sačuvati od smrzavanja, ali nije nikad rodila. Mislim da ona cvate zimi i ne znam kako bi se kod nas mogao zadržati i oprašiti njen cvijet.
|
|
![]() |
|
mima ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
U jesen ima ukuksne plodove.
Mikica, danas sam pored stabla našla masu sadnica, same se usadile. Mi se lako nađemo, blizu smo. Ostalima šaljem poštom. |
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Pa šta je nisi donijela na kavicu,kako sada da dođem bar do jedne sadnice.Koliko ja znam to je stara autohtona voćka našega kraja.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |