Moj vrt seoski - dnevnik radova |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 21> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
mali gogo ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
Napokon sam našao malo vremena da načinim indikator od latica maćuhice, koji mi treba za utvrđivanje pH. Postupak sam objavio i na savjetima, ali evo donosim ga i ovdje. Da ne zakasnite sa izradom, pošto su maćuhice pri kraju. Evo:
Postupak:
1. Nabrati što više latica plavo-ljubičaste maćuhice. Kupiti bočicu 70% alkohola u apoteci.
![]() Latice stavit u čašu i prelit ih 70% alkoholom.
![]() Latice zdrobit, isjeckat žlicom i dobro izmješati s alkoholom. Ostaviti pokriveno par sati da se boja iz latica dobro ekstrahira u alkohol.
![]() Procijediti ekstrakt boje i spremiti ga u bočicu. Ovakav ekstrakt boje, koji služi kao indikator, može stajati jako dugo. Bitno je samo da nije izložen izravnom sunčevom svjetlu.
![]() E sad malo magije ( ajd dobro - kemije
![]() U tri štamplice sam sipao običnu vodu iz pipe.
U prvoj sam otopio malo sode bikarbone, koja je slaba lužina.
U drugoj sam ostavio čistu vodu.
U treću sam dodao par kapi octa, koji je, naravno, kiselina.
U svaku sam dodao 2 kapi indikatora od maćuhice. I dogodila se magija. Evo slike:
![]() - U lužini indikator je pozelenio.
- U običnoj vodi iz pipe je poplavio budući da je voda iz pipe tvrda pa stoga i slabo lužnata. Da sam sipao destiliranu vodu indikator bi ostao nepromijenjen, tj. indigo ljubičast.
- U kiselini je pocrvenio.
Dakle što je boja otopine bliža crvenoj, to je otopina kiselija.
Kad se boja mijenja od indigo ljubičaste, preko plave pa sve do zelene, otopina je sve lužnatija.
Za koji dan ću objasnit i kako se uzima uzorak zemlje i pravi vodeni iscrpak preko kojeg se određuje pH tla. Želim slikat cijeli postupak da se jasno vidi kako se to radi. Do tada iskoristite latice svojih maćuhica i načinite indikator.
|
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Peseki, peseki, a šta kad ih volimo
![]() ![]() ![]() Vidim da je Lasta već zauzela poziciju na krevetu, a uskoro će se znati tko je gazda
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
ma peseki su zakon..moj samnom i u tegle sadi cvijeće, njuškicom pažljivo stišće zemlju okolo, a na vrtu kopa gredicu sam tak....jedino mu još moram objasniti da treba ići u naprijed a ne u dubinu
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Dobro došao ponovo naravno u svijet vlasnika kućnih ljubimaca, ma baš mi je drago što si učinio to dobro djelo i udomio jedno "siroče" - preslatka je i ime je izvrsno.
Naučit će ona sve. Kod mene u Skradniku ništa nije ograđeno, osim prema cesti, pa moja Triša točno zna gdje je granica, a u vrtu obavezno leži na najlonima kojima sprečavam korov, a prije je znala hodati po gredicama, a sada se to naučila. No sa starim psom je lako, ali i ona je nekada bila beba-pas kao i mala lasta.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Ma sve zaboraviš što ti pesonja napravi kad ga počeškaš po trbici
![]() |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
mmm kotlić mi je nekako zamirišao
![]() ![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
Hvala Vera na savjetima.
Imao sam ja i ranije psa, a još prošle godine sam, preko tjedna, čuvao psa mog kolege s posla. Tako da znam za ovo što kažeš. I u pravu si, odlično si ih opisala.
![]() Evo baš u subotu oplijevim gredicu s ciklom, a ona legne ravno na ciklu. Pa sa malo pomakne da utaba i ono što je preostalo, haha.
![]() Znam da je sa psom kao da imaš malo dijete u kući. Al ne smeta mi i računam da će biti svega. Do sad su mi cvijeće na vikendici "uništavali" samo tuđi psi, sad će to radit moja Lasta
![]() |
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
![]() |
|
vera4 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
Oprosti što ti ja, i opet, solim pamet. Više nisi sam svoj gospodar. Napravi fleksibilan raspored, je sa Lasticom ti više posao neće ići po špagi kao prije. Imaju po defaultu ugrađen Murphyev zakon, legnu baš na ruke, kopaju baš oko najnovije sadnice. Svaku galamu i guranje prihvaćaju kao igru. Govorim ti iz vlastitog "gorkog" iskustva.
|
|
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hvala! I ja svima šaljem pusu, a Lasta veliko AV-AV! (Ohrabrila se pa je jučer par puta i zalajala
![]() Danas imam u planu:
1. Otići ranije s posla i odvesti Lastu veterinaru. Ima proljev pa da joj to sredimo, a moramo ju očistit i od crijevnih parazita. Nakon toga ide na cijepljenje protiv štenećaka i onih ostalih bolesti što su pokrivene peterovalentnim cijepivom.
2. S Lastom otići na vikendicu da sredim rub staze (na slici), gdje ću posaditi prkos što mi je nikao doma u čašama.
![]() 3. posaditi kadifice u luk, da tjeraju lukovu muhu.
Ostatak vremena provesti u igri i drijemežu s mojom malom Lastom.
|
|
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Veliki poljubac za Lastu, a i za "gazdu" zbog dobrote
![]() |
|
![]() |
|
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
čuj ovo s gulašom i nije fora, ja se sad u 22 h moram dizat i ići nešto jesti jer sam odjednom gladna
![]() ![]() ![]() a Lasta je cura i pol, baš je šmensi
![]() |
|
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Lasta je pre pre preslatkaaa:)))
|
|
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Eto ovih dva dana malo se radilo, a više jelo i zabavljalo.
Jučer smo kuhali vinski gulaš, dobro klopali i još bolje se zabavili.
![]() ![]() Ali najbitniji događaj ovog vikenda:
Danas sam udomio kujicu Lastu iz Osječkog Azila (skloništa za napuštene pse).
Stara je tri mjeseca i prava je frajla i pozerica. Već se lagano privikla na svoj novi dom.
Evo i nje:
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
cvetlin ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 714 |
![]() |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
smrcko je to jako lijepo napisala i slažem se u potpunosti
![]() ovi tvoji izumi,ideje i realizacija su super...malo ću prepisivati sko smijem ![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Majko mila koliko si toga posijao i posadio, svaka čast, to se zove ljubav prema cvijeću, biljkama i prirodi općenito-ponavljam jer je u ovom sve rečeno
A dragi što se ljubavi i brakova tiće, nemoj kako Mamaa kaže suditi samo po svojoj okolini, šteta zbilja da nisi bliže pa da vidiš moj brak, volimo se više nego prvi dan, a dok ode na teren ne funcioniram uopće kako bi "trebala" funcionirati osoba koja je 14 godina u braku, jer po pričama trebali bi se voljeti manje a ne više, trebali bi bježati jedan od drugog a ne žarko željeti biti jedan uz drugog. I užasno me smeta ona rečenica koju mnogi izgovaraju "daj se oženi da ti ne bude bolje nego meni" , meni je brak Raj a ne Pakao, važno je samo kako ga postaviš od prvog dana ili još bolje kako si složite vezu.
|
|
![]() |
|
gogo legendo...sad kad mi muž kaže da sam pretjerala s čašama samo ću mu ove tvoje slikice pokazati
![]() a što se ljubavi i ženidbe tiće nemoj suditi po svojoj okolini- kao što je i tvoj vrt izuzetan i garantiram da odskače od okolnih takav si i ti (gle ja sam vještica i vjeruj kad ti velim da je tak
![]() ![]() ![]() ![]() a ako nisi shvatio ja te želim oženiti od početka
![]() ![]() o bogatstvu rasadnika ću reči samo- svaka čast i nastavi punom parom...a ako odlučiš izvesti neka dozivanja kiše molim obavezno slikice
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 21> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |