Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Dnevnik radova
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj vrt seoski - dnevnik radova
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj vrt seoski - dnevnik radova

Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 21>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2009 u 00:51
smile141za ideju.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 780
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Svibanj 2009 u 14:13
Napokon sam našao malo vremena da načinim indikator od latica maćuhice, koji mi treba za utvrđivanje pH. Postupak sam objavio i na savjetima, ali evo donosim ga i ovdje. Da ne zakasnite sa izradom, pošto su maćuhice pri kraju. Evo:

Postupak:

1. Nabrati što više latica plavo-ljubičaste maćuhice. Kupiti bočicu 70% alkohola u apoteci.

Latice stavit u čašu i prelit ih 70% alkoholom.

Latice zdrobit, isjeckat žlicom i dobro izmješati s alkoholom. Ostaviti pokriveno par sati da se boja iz latica dobro ekstrahira u alkohol.

Procijediti ekstrakt boje i spremiti ga u bočicu. Ovakav ekstrakt boje, koji služi kao indikator, može stajati jako dugo. Bitno je samo da nije izložen izravnom sunčevom svjetlu.

E sad malo magije ( ajd dobro - kemije Tongue):

U tri štamplice sam sipao običnu vodu iz pipe.

U prvoj sam otopio malo sode bikarbone, koja je slaba lužina.
U drugoj sam ostavio čistu vodu.
U treću sam dodao par kapi octa, koji je, naravno, kiselina.

U svaku sam dodao 2 kapi indikatora od maćuhice. I dogodila se magija. Evo slike:

- U lužini indikator je pozelenio.

- U običnoj vodi iz pipe je poplavio budući da je voda iz pipe tvrda pa stoga i slabo lužnata. Da sam sipao destiliranu vodu indikator bi ostao nepromijenjen, tj. indigo ljubičast.

- U kiselini je pocrvenio.

Dakle što je boja otopine bliža crvenoj, to je otopina kiselija.

Kad se boja mijenja od indigo ljubičaste, preko plave pa sve do zelene, otopina je sve lužnatija.

Za koji dan ću objasnit i kako se uzima uzorak zemlje i pravi vodeni iscrpak preko kojeg se određuje pH tla. Želim slikat cijeli postupak da se jasno vidi kako se to radi. Do tada iskoristite latice svojih maćuhica i načinite indikator.

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2009 u 23:27
Peseki, peseki, a šta kad ih volimo Hug. Ma kako da se ljutiš kada vidiš te mile okice..... Ja sam rekla proljetos da neki forumaši mogu zahvaliti mojoj Rei što su dobili sadnice smokve i glicinije LOL. Ona je skopala rupe, a ja krenula zatrpati i onda vidjela mladice koje možda ne bih ni vidjela, ma više od pola posla mi Rea napravila Wink.
Vidim da je Lasta već zauzela poziciju na krevetu, a uskoro će se znati tko je gazda Big%20smile.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 22:16
LOL Dobrodošao u klub vlasnika pasa LOL - imam ih 2 komada, sami su došli k meni, a rasturaju po cvijeću sve u 16Cry, još si znaju i kopati "gnijezda" da im bude udobnije ležati, a sve veće grmove zapišavaju. A ipak, nitko te ne voli toliko neizmjerno i bez rezerve kao napušteni pas kojeg si udomio Tongue
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4461
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 22:09
ma peseki su zakon..moj samnom i u tegle sadi cvijeće, njuškicom pažljivo stišće zemlju okolo, a na vrtu kopa gredicu sam tak....jedino mu još moram objasniti da treba ići u naprijed a ne u dubinuLOLLOLLOLLOL
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 21:21
Dobro došao ponovo naravno u svijet vlasnika kućnih ljubimaca, ma baš mi je drago što si učinio to dobro djelo i udomio jedno "siroče" - preslatka je i ime je izvrsno.
Naučit će ona sve. Kod mene u Skradniku ništa nije ograđeno, osim prema cesti, pa moja Triša točno zna gdje je granica, a u vrtu obavezno leži na najlonima kojima sprečavam korov, a prije je znala hodati po gredicama, a sada se to naučila. No sa starim psom je lako, ali i ona je nekada bila beba-pas kao i mala lasta.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 19:35
Ma sve zaboraviš što ti pesonja napravi kad ga počeškaš po trbici smile91, moj se ponekad zaleti u mladu salatu i jede listove, mačka Micika mi je izgrebala cijelo deblo od ruže, pa sam stavila premaz umjetne kore....bilo bi dosadno bez njih.
"Friends are Flowers in the Garden of Life"
cvjetnavila.blogspot
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 11:19
mmm kotlić mi je nekako zamirišao LOL pesica je prava frajla,a izgleda da jako voli ciklu ha LOL
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 11:13
Hvala Vera na savjetima.
Imao sam ja i ranije psa, a još prošle godine sam, preko tjedna, čuvao psa mog kolege s posla. Tako da znam za ovo što kažeš. I u pravu si, odlično si ih opisala. Tongue
Evo baš u subotu oplijevim gredicu s ciklom, a ona legne ravno na ciklu. Pa sa malo pomakne da utaba i ono što je preostalo, haha. Tongue Morat ću sadit veće količine da nešto i preživi njezino gaženje.

Znam da je sa psom kao da imaš malo dijete u kući. Al ne smeta mi i računam da će biti svega. Do sad su mi cvijeće na vikendici "uništavali" samo tuđi psi, sad će to radit moja Lasta LOL

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 10:46
Oprosti što ti ja, i opet, solim pamet. Više nisi sam svoj gospodar. Napravi fleksibilan raspored, je sa Lasticom ti više posao neće ići po špagi kao prije. Imaju po defaultu ugrađen Murphyev zakon, legnu baš na ruke, kopaju baš oko najnovije sadnice. Svaku galamu i guranje prihvaćaju kao igru. Govorim ti iz vlastitog "gorkog" iskustva.
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2009 u 10:26
Hvala! I ja svima šaljem pusu, a Lasta veliko AV-AV! (Ohrabrila se pa je jučer par puta i zalajala Tongue)

Danas imam u planu:
1. Otići ranije s posla i odvesti Lastu veterinaru. Ima proljev pa da joj to sredimo, a moramo ju očistit i od crijevnih parazita. Nakon toga ide na cijepljenje protiv štenećaka i onih ostalih bolesti što su pokrivene peterovalentnim cijepivom.

2. S Lastom otići na vikendicu da sredim rub staze (na slici), gdje ću posaditi prkos što mi je nikao doma u čašama.

3. posaditi kadifice u luk, da tjeraju lukovu muhu.

Ostatak vremena provesti u igri i drijemežu s mojom malom Lastom.

Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2009 u 22:29
Veliki poljubac za Lastu, a i za "gazdu" zbog dobrotesmile79
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2009 u 22:10
čuj ovo s gulašom i nije fora, ja se sad u 22 h moram dizat i ići nešto jesti jer sam odjednom gladnaLOLLOLLOL
a Lasta je cura i pol, baš je šmensiWink
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2009 u 21:48
Lasta je pre pre preslatkaaa:)))
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2009 u 21:16
smile213Lasta je preeeedivna! Znam da će joj biti jako lijepo pored tebe! Bravooo!
"Friends are Flowers in the Garden of Life"
cvjetnavila.blogspot
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2009 u 20:00
Eto ovih dva dana malo se radilo, a više jelo i zabavljalo.
Jučer smo kuhali vinski gulaš, dobro klopali i još bolje se zabavili.

Ali najbitniji događaj ovog vikenda:

Danas sam udomio kujicu Lastu iz Osječkog Azila (skloništa za napuštene pse).
Stara je tri mjeseca i prava je frajla i pozerica. Već se lagano privikla na svoj novi dom.

Evo i nje:

Na vrh
cvetlin View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 714
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cvetlin Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2009 u 20:46
smile55za sve. Nemam više niš za reć.Sve je rečeno.
Na vrh
kontesaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6195
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kontesaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2009 u 15:14
smrcko je to jako lijepo napisala i slažem se u potpunosti Smile
ovi tvoji izumi,ideje i realizacija su super...malo ću prepisivati sko smijem Wink
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2009 u 10:53
Originalno poslano od člana Lantana Lantana napisao:

Majko mila koliko si toga posijao i posadio, svaka čast, to se zove ljubav prema cvijeću, biljkama i prirodi općenito.

Majko mila koliko si toga posijao i posadio, svaka čast, to se zove ljubav prema cvijeću, biljkama i prirodi općenito-ponavljam jer je u ovom sve rečeno

A dragi što se ljubavi i brakova tiće, nemoj kako Mamaa kaže suditi samo po svojoj okolini, šteta zbilja da nisi bliže pa da vidiš moj brak, volimo se više nego prvi dan, a dok ode na teren ne funcioniram uopće kako bi "trebala" funcionirati osoba koja je 14 godina u braku, jer po pričama trebali bi se voljeti manje a ne više, trebali bi bježati jedan od drugog a ne žarko željeti biti jedan uz drugog. I užasno me smeta ona rečenica koju mnogi izgovaraju "daj se oženi da ti ne bude bolje nego meni" , meni je brak Raj a ne Pakao, važno je samo kako ga postaviš od prvog dana ili još bolje kako si složite vezu.
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2009 u 22:01
gogo legendo...sad kad mi muž kaže da sam pretjerala s čašama samo ću mu ove tvoje slikice pokazatiWink
a što se ljubavi i ženidbe tiće nemoj suditi po svojoj okolini- kao što je i tvoj vrt izuzetan i garantiram da odskače od okolnih takav si i ti (gle ja sam vještica i vjeruj kad ti velim da je takWink) i samo zatvori oči i reci "love is in the air" otvori ih malo bolje...i vidjeti ćeš da nisu svi isti i da netko  vjerojatno tiho pati i priželjkuje taj tvoj pogledSmileSmileSmile
a ako nisi shvatio ja te želim oženiti od početkasmile198šteta samo što nemam nikog prikladnog u familiji.. Wink

o bogatstvu rasadnika ću reči samo- svaka čast i nastavi punom parom...a ako odlučiš izvesti neka dozivanja kiše molim obavezno slikiceLOLLOL
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 21>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,180 sekundi.