Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Dnevnik radova
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj vrt seoski - dnevnik radova
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj vrt seoski - dnevnik radova

Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 21>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Lipanj 2009 u 00:14
Baš sam se pitala  di je Mali Gogo? A di su slike tih 800 sadnica, molim te lijepo?

Cucko je tako sladakEmbarrassed
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 780
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2009 u 22:22
Danas sam obrao grašak i izvadio crnu rotkvu.

Prošli vikend sam obrao bob.

Radovi u vrtu se svode na zalijevanje, orezivanje, špricanje vinograda i uklanjanje ocvalih cvjetova. Sad je mrtva sezona kad nema puno rascvjetanih biljaka. Čekam jednogodišnje cvijeće da počne cvjetat. U vrtu je posađeno oko 800 komada jednogodišnjeg cvijeća: cinija, kadifica, kozmosa, verbena, mirisnih kunica, prkosa, lijepih dečki...
Ako bude bar malo kiše ove godine, mogao bi vrt izgledati jako lijepo kad se rascvjeta.

Evo fotka moje male Laste nakon što mi je pomagala u vrtu (ja berem povrće, a ona iskopava krtičnjake i hvata leptire LOL).

Ostale fotografije sam objavio pod temom "moj vrt u slikama".

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 12:14
pravi si genijalac
a sto se tice lopova,oni se ne promene nikad
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2009 u 09:32
Možda se malo opameti poslije ovog (barem na neko vrijeme)...
Gogo kad će biti novih fotkica vrta i Laste?
"Friends are Flowers in the Garden of Life"
cvjetnavila.blogspot
Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4502
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2009 u 12:01
baš mi je drago što je uhvaćen....nadam se da će nešto shvatiti nakon posjete zatvoru..iako nisam baš uvjerena u to
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2009 u 11:16
Evo napokon jedna lijepa vijest:
Stiglo mi danas rješenje sa suda. Pronašli su lopova koji mi je prošle godine provalio u vikendicu.
Neki Ahmed nešto, inače je rom, 17 godina. Stanuje u romskom naselju u mom selu.
Pošto je maloljetnik, poslan je u zatvor za maloljetnike u Turopolju.
Osim kod mene, provalio je u čitav niz vikendica, šupa i ostalog, a također i u trgovinu i u dva poduzeća.
Nažalost, uskoro puni 18 godina, a kazna mu se ne nastavlja u zatvorsku. Što će reći, za par mjeseci je na slobodi.
Za obeštećenje moram dići privatnu tužbu. To neću napraviti, budući se radi o šteti u iznosu najviše 1500 kn.

Svejedno sam sretan. Poznavao sam dečka koji je bio tamo u Turopoljskom zatvoru i kaže da nije uopće ugodno. Mlate te sami zatvorenici, a stražari se ne miješaju. Tako da će mu i ovih nekoliko mjeseci biti dovoljno da osjeti bol i poniženje koje sam ja osjetio kad sam vidio provaljenu, isprevrtanu i opljačkanu vikendicu.

U čast toga mijenjam i svoj potpis ispod poruka Tongue.

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 23:45
Ma Gogo shvatila sam ja da je to "upozorenje" bilo za neke kako veliš profi-kradljivce. Slažem se sa tobom, ako su objavili slike, onda bi bio red i da su napisali čiji je vrt, ali to je  već stvar kulture i profesionalnosti, a kultura ili nekultura ponašanja neke osobe najviše govori o toj dotičnoj osobi.
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 22:49

Hehe, posebno mi je drago čuti da je netko "ukrao" ili, da bolje kažem, primjenio moju ideju kod sebe u vrtu. Očito je ideja dobra kad ju vrijedi "ukrasti"Tongue.

Ovo "upozorenje" je za profi-kradljivce LOL.
Malo sam ljut što su nedavno u jednom lokalnom listu napisali članak o "prekrasnim vrtovima oko vikendica u našem kraju", objavili fotografije mog vrta skinute s neta, a mene nisu ni pitali. A mogli su mi bar ime navesti, da se imam čime hvaliti na poslu:)

Ovako kad forumaši i moji ostali prijatelji zdipe koju ideju, ma ja sam samo ponosan zbog toga. A i ja vrlo rado pokupim puno stvari iz vaših vrtova.

Triša, hvala na pohvalama. Kad dolaze od tebe, onda imaju dodatnu težinu:)
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2776
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 22:47

Pročitala sam nekoliko stranica tvog dnevnika i zaključujem da si genije, čudo prirode.............smile58

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 22:40
Bravo Gogo, ovi tvoji slikovni opisi su fenomenalni smile211 ili kako bi rekli (mi ) slavonci skidam kapu. A što je je, imaš ideja koje vrijedi krasti, svaka čast. Priznajem i ja sam jednu ukrala - kompostarnik, ali saaaamo za moju vrtnu upotrebu.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 19:21
Mali gogo ti si genije, ja neću raditi taj postupak, neću nit objaviti u časopisu, jer nisam nigdje glavni urednik, a niti sporedni, ali ponosna sam što je ovaj forum tako dobar forum, pa se takve ideje izmjenjuju, i da nam to prezentiraš.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 12:10
Ja ti dragi moj uređujem samo kako se ono kaže "svoja četiri zida" , ali ovo je fenomenalno, a zbilja si tako detaljno objasnio postupak i s mačuhicama i ovaj sa zemljom da nemožeš pogriješiti  u izvođenju. A o autorskim pravima se da raspravljati i ne nemislim da si prepotentan, a ovo da mi dođeš ispitati tlo bilo je mišljeno tako da se shvati kao poziv na druženje.
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 12:03
Smiješ napraviti, naravno.
Samo ako si urednica kakvog vrtlarskog časopisa ili internet stranice, onda bi bilo lijepo da me upitaš smiješ li to objaviti, hehe.
Nisam mislio ispast prepotentan, ali malo me živcira kad ljudi doslovno kopiraju tekst ili slike, a ne navedu izvor odakle su uzeli tekst. A nekad ga čak i predstave kao svoj rad. Wink
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 11:54
Pitam, da li ja ovo smijem doma napraviti dakle iskoristiti ovo što je tu napisano?Wink Ili da ti dođeš u Čk i ispitaš mi tlo?
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2009 u 09:14
POSTUPAK UTVRĐIVANJA STUPNJA KISELOSTI TLA

POTREBAN PRIBOR:
1. epruvete (u apotekama koštaju 1,76 kn/kom)
2. kapaljka (u apoteci košta 2 kn)
3. lijevak
4. filter papir za kavu ili komad gaze/krpe
5. staklena teglica sa poklopcem
6. mjerica za mjerenje volumena
7. indikator od maćuhice (ili crvenog kupusa), destilirana voda

UZORKOVANJE ZEMLJE:
- Valjkasti uzorak tla uzima se cijelim profilom do dubine od 10-15 cm. Znači, treba iskopati zemlju do dubine od 10-15 cm i to staviti u vrećicu.
- Osušiti na zraku (na suncu) dok nije potpuno suho.
- Usitniti što je više moguće.

IZRADA VODENOG ISCRPKA TLA:
- U teglicu staviti oko 50 grama tla (ovisno o vrsti tla, ali to je oko 2-3 jušne žlice zemlje)
- Dodati oko 2 dcl destilirane vode
- zatvoriti poklopcem i snažno mućkati nekoliko minuta. (U laboratorijskoj mućkalici se mućka i 15 min)

- Ostaviti 5-10 min da se talog slegne

- Bistri iscrpak profiltrirati preko filter papira (gaze/tkanine) u epruvetu. Uzeti uzorak od par ml, znači nekim 3-4 cm u epruveti.

- Ako je iscrpak mutan, profiltrirati ga još jedanput preko istog filter papira
(Ako je filtrat malo i mutan, ništa ne smeta. Istaložit će se u epruveti.)

ODREĐIVANJE STUPNJA KISELOSTI TLA

- U epruvetu dodati 4-5 kapi indikatora i snažno promućkati.
- Odložiti epruvetu neko vrijeme da se talog slegne i filtrat izbistri.
- Obavezno u jednu epruvetu dodati samo destiliranu vodu i u nju staviti indikator. Ona nam služi kao usporedba, i pokazuje kakve je boje indikator u neutralnoj sredini.

Evo kako je ispalo kod mene. Nažalost boje su nekako čudne kod fotografiranja. Stoga sam napravio dvije fotografije, jednu sa blicom, a jednu na sobnoj rasvjeti.
No svejedno nisu ispale kao u stvarnosti.

Evo moji uzorci:

1. uzorak je uzet na mjestu gdje je donedavno stajala hrpa građevinskog materijala. Na tom mjestu su biljke prilično kržljave, čak i trava.
2. uzorak je kupovni kompost, koji bi trebao biti neutralan
3. uzorak je zemlja u ružičnjaku ispred kuće.
4. uzorak je destilirana voda
5. uzorak je zemlja ispod čempresa, gdje su biljke također potpuno zakržljale

1. epruveta: indikator dao žuto-zelenu boju. Znači da je tlo izrazito lužnato.
2. epruveta: tamno plava boja. Znači da je uzorak neutralan-blago lužnat.
3. epruveta: tamno plavo-zelena boja. Uzorak je neutralan-srednje lužnat.
4. epruveta: boja je indigo-ljubičasta, tj. indikator je ostao nepromijenjen. Destilirana voda je neutralna.
5. epruveta: svjetlo ljubičasta boja. Znači da je uzorak tla izrazito kiseo, budući da se boja približava crvenoj.

Za odokativno određivanje dovoljno je paziti da li se boja približava:
- crvenoj: skala od indigo-ljubičaste, preko sve svjetlije ljubičaste do crvene - sve kiselija sredina
- ili zelenoj: indigo-ljubičasta, preko tamno plave, tamno zelene, pa sve do potpuno svjetlo zelene boje - tlo je sve lužnatije

Način kako napraviti točnu skalu za brojčano određivanje pH, objasnit ću kroz koji dan. Nije jako komplicirano. Al eto recimo da je to za naprednije vrtlare LOL.

JEDNOSTAVAN (DŽEPNI) NAČIN ODREĐIVANJA pH:
U epruvetu staviti uzorak tla, nasuti jednaki volumen destilirane vode i 4-5 kapi indikatora. Snažno promućkati i ostaviti neko vrijeme da se talog slegne.
Ovakav način također daje relativno točne podatke o kiselosti tla. No zbog malog uzorka može zavarati, jer tlo na površini i u dubini nije jednako kiselo, zbog neprestanog ispiranja kišom.

I na kraju želim dodati jednu napomenu, budući sam primjetio da neke moje ideje (čak i fotografije) bez pitanja objavljuju u novinama ili na drugim internet stranicama:
Ovo je isključivo moja ideja, stoga molim da me se kontaktira, ukoliko se ista želi objaviti u časopisima ili na drugim internet stranicama. Ništa vas neće koštati, ali je pristojno pitati za dopuštenje. Hvala Wink
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2009 u 10:35
Hvala na ideji, ovo je fenmomenalno, čekam nastavak za testiranje zemlje Smile
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2009 u 09:02
Ideja je odlična! Thumbs%20Up Još da vidimo kako se to izvodi sa zemljom!
"Friends are Flowers in the Garden of Life"
cvjetnavila.blogspot
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2009 u 19:16
Hvala moj prijatelju!
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2009 u 14:44
Istu tu prirodnu boju s osobinom pH indikatora ima i crveni kupus (tj. više je ljubičasti kupus, al dobro Big%20smile)
Tako da ne moraš brati maćuhice. Kupiš ljubičasti kupus u trgovini.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2009 u 14:01
ovo je fenomenalno, sad samo moram "žicati" ocvale cvjetove mačuhica jer ih nemam, pred jedno dvije tri godine sam tražila indikator po raznim dučanima i nije ga bilo za kupiti, a ovo je ponavljam odlična ideja i nije skupa, kad imaš sve doma
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 21>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,313 sekundi.