Alpski kotrljan - Eryngium alpinum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
anabistrica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Uživam čitajući komentare naših poštovanih i dobro obrazovanih članova, Bake Bee i Seduma...koliko informacija i zanimljivosti na jednom mjestu...i, dopustite da spomenem, neobično mi nedostaje OTC i njeni tekstovi, ne samo na ovoj temi.
Da se vratim kotrljanima...većina ljudi koji me okružuju, njih i slične biljke naziva čičkovima...mene osobno ne smeta.
Prije nekoliko dana, za vrijeme burovitog dana neprikladnog za kupanje, muž i ja otišli smo na mali izlet u brda iznad Senja. Brda nepoznatih imena, u smjeru Krivog Puta, malo sjevernije od Vratnika...uglavnom, velebitski pejsaži i naiđemo na ovog ljepotana, dobro, nije bio jedini:
![]() |
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Bravo Baka Bea. U potpunosti se slažem s Vama.
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Ajmo utvrditi neke činjenice. Prvo, narodni nazivi su različiti od sela do sela, a kamoli ne od države do države. Zbog toga su latinski nazivi više negoli korisni, to smo već utvrdili, tko je htio čuti. Drugo, ovdje se radi o dvije potpuno različite biljke imam ih u vrtu nekoliko vrsta i nisu mi nove, znam o čemu pišem, a ne mora se biti stručnjak jer je po slikama to očito. Jezične elaboracije su zanimljive, ali mislim da će se ovdje naći malo sugovornika na tu temu, pa je ne bih dallje širila. Kad sam prevodila knjige s tog područja imala sam velikih dvojbi koji naziv upotrijebiti, pomogla mi je Mala flora Hrvatske od R. Domca s hrvatskim nazivima, onda od Sergeja Forenbachera "Velebit i njegov biljni svijet", I. Šugar: "Botanički Leksikon latinsko-hrvatski i hrvatsko-latinski", Botanike koje koriste studenti na PMF-u, to je mukotrpan posao. "Knjižurina" je već izašla u izdanji Matice hrvatske, prošle godine smo imali promociju u Društvu prijatelja cvijeća. Prema navedenoj literaturi Eryngium je kotrljan, Carlina je kravljak, Cnicus benedictus je čakalj, Dipsacus je češljugovina.
Gle Sedum, meni bi bilo zanimljivo nastaviti ovu diskusiju i dalje, ali će nas ubiti forumaši koji ne vole duge postove. Sa Slovencima se jako dobro sporazumjevam ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sedum ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao ![]() Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Već pola stoljeća obilazim seoske terene (Hr, BiH, CG itd.) zbog cjelovitog popisa narodnih biljnih naziva, o čemu na kraju (iduće godine) izlazi podeblja knjižurina. Zato mogu tu ukratko reći ponešto i o "kotrljanima", "sikavcima", "bodižima" i slično - što su kod nas domaći zamjenski nazivi za niže kruto-bodljasto bilje: Eryngium, Carlina i slične. "Kotrljan" je terenski ograničen na jekavske i ekavske govore najviše u Bosni i Srbiji, ponešto manje u Slavoniji do Korduna, a drugdje na zapadu ga preko književnosti umjetno nauče samo gradjani dok tu inače seljaci uglavnom nemaju pojma o nekom 'kotrljanu'.
Na kajkavskom sjeverozapadu, npr. oko Zagreba i u susjednoj Sloveniji se isto zove "pikavec ili bodiš", pa se razlikuju npr. plavi pikavec (Eryngium) i žuti pikavec (Carlina). Po ikavskim i čakavskim krajevima tj. šokačka Posavina, Hercegovina, Dalmacija, Kvarner, Istra i svi otoci je tzv. 'kotrljan' isto nepoznat, iako baš tu po kršu raste ponajviše raznoga bodljastog bilja: Za ove tu najšire prevladavaju domaći nazivi "sikavac", "sikavica" ili "sikalina" pa se obično razlikuju po obojenosti: plavi sikavac (Eryngium), žuti sikavac (Carlina), roza sikalina (Cnicus benedictus), bila sikavica (Dipsacus), itd. |
|
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Postoji tema Echinops ritro ili globus čičak, iako je naš naziv modra sikavica. Ne znam je li tvoj "ritro" (nešto je niži i svijetlije je boje). U svakom slučaju prekrasna biljka, bez posebnih zahtjeva.
Pročitala sam naknadno Sedumov navedeni post, sve je dobro napisao, jedino ime sikavica zbunjuje. Naš naziv za Eryngium je kotrljan, za Echinops sikavica. To su dvije različite biljke. Obje se prekrasno uklapaju u stepski vrt, s travama djeluju čarobno. Sad cvate srebrni E. giganteum, kad god ga pogledam sjetim se priče kako je Miss Wilmott kad god bi posjećivala prekrasne engleske vrtove potajno pobacala sjeme tog kotrljana. Vlasnici bi se čudili kakve su to neobične biljke izrasle po njihovim pomno njegovanim cvjetnjim gredicama. Njoj u čast jedan od njih nosi ime E. g. "Miss Wilmott s Ghost" prekrasne visoke biljke srebrne boje, a da su im se svidjele, potvrda je to što su se održale do danas. Jedna draga forumašica je gledajući ih izjavila "kad bi ja to posadila u svoj vrt, susjedi bi mislili da sam luda". Ja ih obožavam, nek o meni misli tko što hoće, ne sadim vrt za susjede nego za sebe i svoje zadovoljstvo, posađeno ih je za sad 6 vrsta ![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Hvala BBea!!
Nisam našla posebnu temu o modroj sikavici, jedino Sedum spominje sikavicu kao istu biljku - kotrljan (u postu, dva iznad mojega...) pa sam mislila da je to to. Stavit ću sada ime uz sliku da ne bi bilo zabune!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Prekrasne su ti biljke Anaida, obožavam strukturne biljke. Samo ovo nije Eryngium (kotrljan) nego Echinops (plava sikavica).
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Echinops - plava sikavica
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Kika_Almodovar ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Za zainteresirane: u MBM-u imaju kotrljane po 35 kuna. Jučer sam kupila jednog.
![]() |
|
![]() |
|
Sedum ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao ![]() Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Osim ovih dosad prikazanih velikih kotrljana koji su uglavnom planinske ili kontinentalne biljke, kod nas rastu još 3 vrste nižih južnih kotrljana ili po domaću "plavi sikavci" koji su na početku teme tek usput naznačeni kao 'primorska varijanta'.
Najčešći je i najlakše se uzgaja mali, kruto-bodljasti Eryngium amethystinum L., koji je kao divlji masovno raširen po kamenitim kraškim brdima primorja, otočnih vrhova, Like i Korduna. Ima bodljaste modrozelene cvjetove i lako se uzgaja u primorju i na kontinentu na sunčanom vapnastom tlu.
Drugi južniji je grčki kotrljan (Er. creticum Lam.) iz Grčke koji kod nas raste samo na južnim vanjskim otocima od Visa do Elafita, cvijet je tamnoplav s velikim krutim bodljama. Osjetljiv je na mraz i može rasti samo na primorju.
Treći i najčudniji je jadranski crni kotrljan (Eryngium dalmaticum Teyb.) koji ne izgleda kao ini kotrljani, nego je izvan cvatnje sličniji jastučastom kaktusu jer raste gusto razgranjen kao polukuglasti ježinac, svi listovi su zbijeni kratki i tvrdo-trnasti sivoplavi, a jako trnoviti cvjetovi su mračne crnoljubičaste boje. Raste samo na olujnim golim kamenjarama primorja i otoka s najjačom burom, a teže se uzgaja na sunčanom vapnastom kamenjaru pa na kontinentu sagnjije od vlage i snijega.
|
|
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Divno, mimar! Eryngium giganteum u punoj ljepoti, kao i tvoji izričaji iz sadržajne ti duše uvijek mi tako bliski...
|
|
![]() |
|
Bravo Mimar i za Seneku i za Eryngium.
|
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
"Ukoliko ti se ono sto posedujes cini nedovoljnim ostaces cemeran cak i ako osvojis citav svet" - Seneka
moj prilog temi...
![]() ![]() |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
on the cloud ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Tako je.
Ljepota je nemjerljiva veličinom, stoga cijenimo sve što posjedujemo i život će nam biti utoliko sadržajniji i puniji upravo zbog i onih nezamjetnih, a jednako divnih konstanti u vlastitom okružju...
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Hvala OTC nek je on malecki ,baš je sladak tako malen.
![]() Sad je već dobio jaču,plavu boju.
|
|
![]() |
|
Shasha, ovaj tvoj Eryngium i doseže tu visinu. To je kotrljan iz naših staništa koji ne premašuje pedesetak centimetara.
Ovisno o kultivaru, ima ih različitih dimenzija, što zapravo i nije uvjet za ljepotu i značaj svakog, bilo većeg ili manjeg, raskošnijeg ili skromnijeg čičkolikog stvora, a koji je uistinu drugačiji od ostalog biljnog društva, pa se stoga izdvaja svojom neobičnošću i oštrom formom.
Sjemenke su u njemu. Kad glavice sazriju, tvoje su..., ili onih kome ih pokloniš.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Zanimalo me samo jel to ista biljkica,a šta se visine tiče ,on je nekih 40-ak cm.visok,tj.nizak.Prema ovim vašim slikama,gdje mi oni djeluju preko 1m.vidine,ovaj moj je malecki.
Božikovine,ne znam kako se razmnožava,ako bude,a vjerujem da u tom čičku ima sjemena,svakako ću ga pokupiti.
|
|
![]() |
|
Pa ne čini mi se da je baš tako "malecki". Sudeći po fotografiji, to je Eryngium planum, a takav isti, s kojim sam se i ja, pored ostalih, svojevremeno susrela, zna doseći prikladnu visinu da nadvije niže ukrasno bilje. Dakle, nije baš metar, ali nije ni nezamjetna biljčica. Baš je zgodan tako jednostavnih i oštrih linija, iako je malo pikav... No, to nije nikakav razlog da ga se ne voli i ne učini još jednim zaslužnim članom bogatog vrtnog carstva.
|
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Shasha, kaj je da je, jel može malo sjemena (komadić korijena) za nas?
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |