Putovanje lijepom našom i šire |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Korisnik | |
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Krasno, Triša!!! |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Neboder je zaista fantastičan, jedva je stao u objektiv ![]() ![]() Vraćamo se doma, a u podnožu njihova brdašca teče Rijeka Bosna, sa prekrasnom žutom padinom
![]() Još jedan pogled sa njihovog imanja i vrijeme je da krenemo dalje
![]() Ne moram reći da smo opet jeli, slasna pita od mesa, baklave, a ja Begovu juhu - mljac.
Pokret, odlazimo zajedno s dva auta na Ilidžu, jer mi produžavamo za Mostar.
Predivan park - vrelo Bosne, izvor rijeke Bosne - Ilidža
![]() ![]() ![]() Bilo bi još puno toga za napisati, previše slika za pokazati, no vrijeme nam je da se oprostimo od Sarajeva i naših preljubaznih domaćina. Sarajka nam poklanja suvenir, a njm čak tri knjige, koje je napisao - nismo ni znali da se cjelo vrijeme družimo s jednim piscem-profesorom-autorom nekoliko knjiga - to je taj skroman čovjek, zelenih očiju, koji puno zna, lijepo govori i rado smo ga slušali.
Rekli smo doviđenja Sarajevo, jer jednom ćemo se vratiti.
Putujemo prema Mostaru, većim djelom uz prekrasni tok rijeke Neretve
![]() Na žalost već se polako spušta mrak, pa odlučujemo ostati spavati u Mostaru, a i slike su već u mraku
![]() ![]() ![]() Spavamo u jednom prekrasnom pansionu, luksuzna soba s doručkom 35 eura - čak i za penziće sasvim u redu.
Ujutro pravac Međugorje - nismo se penjali na "brdo viđenja", a u crkvu se od silnog svijeta nije moglo ući, no nekoliko fotki smo napravili.
![]() ![]() ![]() Većina privatnih kuća u međugorju izgleda ovako
![]() U samom se mjestu nismo duže zadržavali, jer smo još u planu imali obilazak etno sela u blizini - hvala Lani 2 ,koja nas je na to upozorila.
Zaista vrijedi i ja jednostavno moram staviti sve slike, koje smo tamo slikali.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Svaki je komentar suvišan, da smo prije znali za ovo sigurno bi tu potražili smještaj.
Naše se putovanje kroz BIH približilo kraju, pa smo odlučili poći put Makarske. Imali smo želju posjetiti Biokovo, ali na 1700 m bilo je magle, pa smo to odgodili za idući put.
Još ima kratak izvještaj iz Makarske, Splita i Meštrovićevog mauzoleja, nemojte otići "kućama"
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
TaTjana43 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
iskreno, rečeno, jedva čekam tvoj putopis draga!
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Hvala baka, evo nastavak slijedi, jer ima toga još dosta.
Osim predivnog cvijeća sarajka ima i prekrasno uređenu kuću, koja je trebala biti samo vikendica, no s puno ljubavi i ukusa sami su je pretvorili u ugodan i topao dom.
Evo nekoliko slikica njenog doma - dnevni boravak - sve u staklu
![]() Na polukatu, vidljivo iz dnevnog po stepenicama radni prostor njm
![]() Gledano s polukata dnevni boravak i mjesto, malo niže - tu smo kafenisali
![]() Trpezarija -
![]() Trpezarija je omiljeno mjesto, tu smo proveli mnooooogo vremena, konzumirajući sarajkine specijalitete
![]() i naravno nezaobilazne baklave
![]() Cjelu je noć ljevala kiša, ali ujutro je prestala, pa sam išla u razgledavanje cvijeća. Puno ste toga vidjeli, ali ja jednostavno to moram objaviti.
uživajte:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To je samo mali djelić cvjetnog carstva koje se tu može naći.
Sada krećemo u grad - tu ću staviti slike - možda zbrda zdola, jer ono što ne znam objasniti, sve sam znala, ali zaboravila.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katedrala i mi
![]() ![]() ![]() Tu je naravno i Meša Selimović
![]() pa mosta na kojem je ubijen Gavrilo Princip
![]() Stara, tipično uređena sarajevska - mi bi rekli konoba
![]() Ovo mi se naročito dopalo, zamislite što se sve može naći u ovom "slatkom kantunu (kutu).
![]() Nakon obilaska, pojeli smo naravno ćevape, kupili suvenire, odlazimo na
"krov" Sarajeva - najviši neboder u Evropi 172 m - 35 katova i evo Sarajeva iz ptičje perspektive
![]() ![]() ![]() Na vrhu smo pili kavu dok je vani padala kiša
![]() a u prizemlju crveni tepih .
![]() Sačekajte ima još
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Ovo mi dođe kao da gledam neki putopisni film.... odmor za dušu!
![]() |
|
![]() |
|
Kontesa, proljeće, baka - baš je bilo interesantno, jer nismo baš neki statični tipovi, volimo promjene, pa je ovo putovanje bio pun pogodak. Iz Vukovara po kišnom jutru vozimo se prema granici susjedne nam države. Još ne znamo što nas tamo očekuje, ali prošavši Županju i sunce je sa nama.
Tu smo blizu
![]() Preko granice u Brčko ulazimo preko mosta na rijeci Savi-nemamo se namjeru zaustaviti, iako tu živi naša forzicija, no na moj upit nije mi se javila pa pretpostavljam da nije imala vremena. Evo samo slika iz auta
![]() Krećemo dalje prema Tuzli - ravnamo se po karti i biramo najbliži put. Sve su ceste bile označene kao iste važnosti, ali joj nekoliko km asfalta, pa nekoliko - srećom metara bijele ceste - svakako tragedija, hupseri grbe, ovdje je Bog sigurno rekao "Laku noć". No nije daleko, dvadesetak km i na domaku smo tuzle.
Tu naravno najprije kratka šetnja gradom
![]() ![]() ![]() i nisam mogla odoljeti a da se ne uslikam sa književnikom Mešom Selimovićem, kojem pravi društvo još jedan fini gospon, čije sam ime zaboravila
![]() I prvi trag da nas u Sarajevu čeka naša sarajka (nema nikakve veze, ali meni je bila fora) ćevapi kod sarajke
![]() Ćevapi u lepinji - mm velika porcija 10, ja mala 5 - dva soka - sve skupa
10 KM - to vam je oko 40 kn - super cijena za nas.
E tu se dogodio mali incident. Ostavili auto na parkingu i zaboravili platiti parking, kad smo došli, a auto blokiran - poruka ispod brisača - uglavnom taj nas je vic koštao srećom samo 15 KM (60 kn). Pa dobro sve zlo s tim.
Nastavljamo putovanje prema Sarajevu, a sarajka zove svakih pet minuta.
Gdje ste sada, kad se vidimo, da niste više nigdje svraćali - čekamo vas.
Uglavnom gospon Zijad, suprug naše sarajke ljubazno nas je čekao na ulazu u Sarajevo, jer tko zna gdje bi mi završili.
Dok se mercedes ispred nas penje uskom - doduše asfaltiranom ulicom čini nam se da smo sve bliže nekom dvorcu ni na nebu ni na zemlji.
E nije na nebu, na zemlji je ali skoro pa dvorac. Predivno mjesto s pogledom na cjelo Sarajevo dom je naše sarajke.
Padala je kiša kad smo došli, pa je ovo pogled kroz staklo dnevne sobe
![]() Moram sada prekinuti, čim ošišam jednog ljubimca vraćam se sa slikama Sarajeva.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Sjela sam i uživala. Stvarno ste si priuštili zanimljivo putovanje.
A ti si Triša pravi reporter, točnije fotoreporter!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Triša, ovo do sada je bilo suuuuper, baš sam uživala, s nestrpljenjem očekujem nastavak.
![]() |
|
![]() |
|
Noć se već spustila nad Vukovar kad smo se našli u centru grada, a trebali smo proći kraj vodotornja kako bi došli do rođaka mm gdje ćemo prespavati.
Tu smo se smjestili, a ćakulama nikad kraja, no mi ujutro odmah idemo natrag prema Osijeku, jer je naš cilj Kopački rit.
Vožnja traje oko 45 minuta i evo nas na ulazu u Kopačevo.
Prolaskom kroz ovu prekrasnu kućicu-sjenicu
![]() iznutra originalno uređenu
![]() a izvana sve puno cvijeća i prekrasan travnjak
![]() Tu dolazimo na recepciju i kupujemo karte za vožnju brodom, jer bez toga dolazak ovamo nebi bio potpun. Penzionerska karta je 50 kn po osobi. - nije strašno.
Brodić kreće tek oko 3 popodne , pa imamo vremena za obilazak pješice.
![]() Koristimo priliku i posjećujemo dvorac Tikveš - sve spada po KR
![]() ![]() Nakon obilaska dvorca odlazimo na ručak u Kopačevo u "Zelenu žabu" i tu smo jedino malo ljuti, jer jako dugo čekamo naručeno jelo. No kada je konobar donio svježe vrlo ukusno i jeftino , pa još kad smo se najeli - odmah smo bili dobre volje.
Nakon što smo se najeli obilazimo susjedna mjesta, pa tako dolazimo do Darde, gdje imamo namjeru obići dvorac Esterhazy, no tako je devastiran da obilazak nije vrijedan pažnje. No u blizini se nalazi jedno zgodno jezerce
![]() Dvorac u bilju u nešto je boljem stanju
![]() Vraćamo se prema Kopačkom ritu, jer slijedi vožnja brodicom
![]() Vodič nam objašnjava da je sada srednji vodostaj, jer zna biti čak do 4 metra niži ili viši.
![]() Tu se mješaju rijeke Dunav i Drava, a čine više jezera, koja su međusobno povezana, no zbog vodostaja mi plovimo jednom rutom i vraćamo se istom. Prelijeću nas gomile ptičjih jata, koje je teško uhvatiti fotićem, a ima
preko 290 vrsta ptica, 44 vrste ribe, 21 vrsta komaraca, a sveukupno više od 2000 bioloških vrsta.
Od ptica je najpoznatiji orao štekavac, kojeg smo uspjeli vidjeti, ali najviše se pokazuju kormorani
![]() Zbog kormorana se neka vrsta drveća - zaboravila sam koja potpuno osuše, jer imaju vrlo jak izmet, da malo pomalo drveće ugiba
![]() Povratak u Vukovar je u popodnevnim satima, kako bi još stigli malo razgledati grad Vukovar.
Iza kuće naših domaćina je Dunav, pa se u grad upućujemo šetnicom - šuma preko je Srbija
![]() Evo još nekoliko slika Vukovara
![]() ![]() Poznati vodotoranj
![]() i stari vodotoranj u gradu.
![]() Na žalost nismo uspjeli vidjeti poznati dvorac Eltz, kao ni Vučedol ni vučedolsku golubicu, jer je sve u adaptaciji.
Drugo jutro spremni na odlazak prema BIH spuštamo se do Vučedola
![]() i to je jedino što smo uspjeli snimiti. No možda nekom drugom prilikom.
Dragi moji vidimo se u BIH - nastavljamo putovanje
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
ma bravooooo
![]() Triška ti si naša lutajuća reporterka i puno lijepih gradova i dragih ljudi vidimo zahvaljujući tebi ![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Svi smo mi jedna velika obitelj - kad bi bar tako bilo i u stvarnom životu, svijet bi općenito bio puno ljepši.
Dakle od naše Lilie, tj. od Belišća krećemo prema Osijeku. Iako nas suprug naše Lane 2 telefonom pokušava uvesti u Osijek, gdje nas čekaju - mi naravno izlazimo na drugom kraju grada, a naši domaćini jedva stigli doma, morali još na jedan pogreb - e stvarno smo im samo mi falili.
No bez obzira na to što smo promašili izlaz, dolaze brzinom munje i već imamo pratnju kroz Osijek.
U želji da nam za to kratko vrijeme pokažu što više od ovog prekrasnog grada šetamo predivnim ulicam Osijeka, uz stručno vodstvo našeg vrlo informiranog vodiča supruga Lane2. No ni naša Lana ništa ne zaostaje, tako da se u objašnjavanju povjesti i sadašnjosti grada savršeno nadopunjavaju. Slušali smo i pozorno pratili, no nismo baš mnogo zapamtili.
Kako slika od Osijeka imamo zahvaljujući Lani, stavit ću samo nekoliko.
Prvo smo odšetali ulicom, koja na podu ima originalni kamen iz ne znam koje godine do kamenitih vrata
![]() Tu se sa brda vidi prekrasna rijeka Drava, a zelenilo ovog grada je fascinantno - mnogi bi se gradovi mogli ugledati
![]() Ovakvih ukrasa u gradu ima gomila
![]() Žao mi je što nemam sliku gradskih velikana, koji imaju svoje skulpture i svoj trg, a među njima je i nobelovac Vladimir Prelog.
Nisam puno toga zapamtila, ali naravno morala sam se okrenuti na trgu, koji se zimi grije i zamisliti kako to mora dobro izgledati
![]() Najveći dojam na mene ipak ostavlja osiječka katedrala za koju mi je Lana rekla da se gradila samo 4 godine - to je zaista "samo" kad vidite kakvo je to prekrasno "načičkano" zdanje.
![]() ![]() ![]() Pa naravno da smo se slikale ispred te čuveno lijepe i ukrašene katedrale
![]() Još jedna znamenitost je pješački most na sajlama, koji premošćuje Dravu i koji se ljuljuška, pa smo ga mm i ja odabrali za "uspomenu iz Osijeka"
![]() Žao mi je što nemam sliku zgrade i unutrašnjosti iste gdje radi Lana 2, isto tako i "secesijske" ulice, koja je svojim kićenim stilom na mene ostavila snažan dojam.
Naši su nas domaćini poveli šetnjom po krasnoj šetnici uz Dravu, usput nam pokazujući zgrade i znamenitosti. Društveni život Osijeka je takav da bi mu svaki drugi grad mogao pozavidjeti na tome.
Na kraju obilaska Osijeka naši su nas domaćini počastili kolačima u njihovoj poznatoj slastičarnici, te su nas preteći izveli iz grada, jer je već bio mrak, a mi smo još morali do Vukovara, tridesetak km.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Super Triša. Čekam nastavak, dio tvojih putovanja i susreta sam već vidjela, ovdje vas svih pozdravljam.
|
|
![]() |
|
lilie ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Lana 2 sada krećemo sa Trišom do tebe i Osijeka.
![]() ![]() (Ovo nije gospodin B. , on ima smješak na licu- pozdrav)
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Odlična reportaža., jedva čekam nastavak.
![]() |
|
![]() |
|
lilie ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Još jednom
![]() ![]() ![]() (ja jesem "velika" i imam veliko
![]() |
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Brav za krasnu reportažu! Putujem s tobom u slikicama!
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
super reportaža šteta da nisi išla i malo dalje da dođeš do bilogore, nadam se da ćeš naći vremena da i nas posjetiš
![]() |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Jao Triša što nam radiš
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Ma ovo je predivno ne samo za gledati već zadivljuje i kako ti to nama prezentiraš.Savršeno!!!Jedva čekam nastavak!
![]() |
|
![]() |
|
Hvala vam drage moje, putovanje je zaista bilo prekrasno, neobično zanimljivo.
Jagoda na žalost nismo bili u Kutjevu, pa bi stvarno mogla ti staviti slike tog lijepog kraja.
Prekrasno jutro i mi nastavljamo put od Višnjice prema Orahovici.
Vozimo se kroz ravnu, ali šumovitu Slavoniju
![]() Cesta, nama potpuno nepoznata vodi nas kroz PP Papuk, pa stajemo kod zanimljivog akumulacijskog jezera
![]() ![]() Nakon kratke šetnje cilj nam je Jankovac, po preporuci našeg Admina, no do tamo vodi nekoliko km neasfaltirane ceste, pa odustajemo, te krećemo prema Orahovici u namjeri da posjetimo stari Ružica grad, koji gleda na Orahovicu
![]() ![]() ![]() Jedan pogled na administratorovu Orahovicu.
![]() Put do vrha uređen je,a ima puno ovih bijelih loptica
![]() Silazimo istim putem u Orahovicu na ručak, malo smo prošetali, popili kavu, ali na žalost našeg administratora nismo uspjeli vidjeti - razumljivo radni dan i ljudi su zauzeti.
S autokartom na koljenima krećemo dalje prema D.Miholjcu. Tamo nas u Belišću čeka naša Lilie - stoji na cesti i maše - nema slike, ali srećom nema niti puno automobila s RI registracijom.
Naša ljubazna domaćica dočekuje nas vrlo srdačno, zagrljaj je topao i iskren - malo sam se izgubila u njenom zagrljaju - vidjeli ste zašto
![]() ![]() U međuvremenu je došao i Lilien suprug, pa je vrijeme u ugodnom čavrljanju začas prošlo, no Lilino cvijeće moram imati u svom albumu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Od Lilie se nikako nismo mogli oprostiti, htjela nam je pokazati svoje Belišće, no kako nas u Osijeku čeka Lana 2 i njen suprug- mi jednostavno moramo dalje prema Osijeku.
Odmorite se malo - vraćam se uskoro.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |