Moj mali gradski vrt - 2 |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 78> |
Korisnik | |
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pardon da mi se moja Baka Bea ne uvrijedi voljela bih čuti i njeno mišljenje.Jer nekako njima dvoje bez uvrede svi ostali najviše vjerujem što se uzgoja tiče.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Ixia chinensis (Belamcanda chinensis)- seme posij krajem zime, od setve do nicanja prođe 1-2 meseca tako da ne brineš što ne niče brzo, a mlade biljke cvetaju u jesen iste godine.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
I ja zavirila u nove slikice tvog gradskog vrta. Lijepe jesenje fotke, a učim i nazive, ( iako su mi draža naša domaća imena a latinske nazive pišem u "moju bilježnicu cvjetnicu" kako bih ih znala tražiti u rasadnicima ili u enciklopedijama.)
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Voki
![]() Anaida meni ti je lakše s Latincima, meni ta narodna nikako ne leže. Hvala što si bila.
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Ja nekako nalazim "simbolike" u tim domaćim imenima.. Npr. Različak, srdašce, majčina dušica, pijetlova krijesta, nedirak, visibaba, lijepa kata, lepi dečki, muškatla, vodenika, zvjezdan, plućnjak, naprstak, zvončić, mlječika, snježnica.. I onda "stvaram slike" o tom cvijeću, iako nekad moja slika ne odgovara pravom izgledu biljke. Nekako ih tada više "vidim". (uh, malo sam ti zachatala temu, oprosti
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Često za jednu istu biljku postoji više narodnih naziva, pa je zbog toga bolje koristiti latinske nazive, mada domaći nazivi u mnogo slučajeva doprinose da odmah biljku vizuelno opišemo i ti nazivi su često vezani za neke karakteristike biljke. I Latinski nazivi imaju veze sa karakteristikama biljke ali onome ko ne zna Latinski to ništa ne znači. (npr Hederifolia - bršljenoliki, vitifolia - list kao kod vinove loze...)
Cveće je lepo bez obzira na nazive, strane ili domaće, ali je jedno sigurno, Tija će biti mnogo ljuta zbog ovoga u svojoj temi... ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Samo vi vodite konstruktivne rasprave u mojoj temi, ja se na drage ljude neznam ljutiti tako da znaš Voki!
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ja sam Tiju osobno upoznala i mislim da se neće ljutiti,i meni je bila interesantna rasprava o imenima našeg cvijeća.....
![]() |
|
![]() |
|
Samo da dodam da imena često mogu i zavarati posmatrača, npr. Tija me asocira na nešto tiho, mirno, fino...
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Vidim da se i mene spominje, no ne razumijem zašto bih se trebala uvrijediti.
Što se tiče latinskih imena, zalažem se da se nauče, mislim da je dobro znati i hrvatska i engleska, njemačka talijanska, swahili ako hoćete, ali jednostavnije je s latinskima. Kako znati o kojem se pakujcu radi kad ih samo u jednom katalogu možete naći 139. Pokušajte za njih pronaći hrvatske nazive. S druge strane za jednu biljku imate bar 3o naših naziva, ovisno od sela do sela kako je zovu. Latinski nazivi također puno govore, (repens, pendula, fastigiata ili boje, alba, purpurea idr.) |
|
![]() |
|
Voki dragi, čekaj da me još i fizički upoznaš......ja sam ti poput žute ruže. Mali kaktuse naravno da se neću ljutiti, jer zašto bih se ljutila iz te rasprave svi možemo nešto naučiti, a i drago mi je da dvoje meni najdražih "enciklopedija" pišu ovdje.
|
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Draga Tija evo ti
![]() |
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
Dragi Voki, draga Baka Bea - tako je, uvijek valja učiti!
Zato ja i pišem imena latinska u moju bilježnicu cvjetnicu, a slikice istog tog cvijeća u mašti "slikam" domaćim, narodnim, opisnim imenima. Učim dvostruko.
|
|
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
![]() Pozdravček ti šaljem ![]() |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
tikvić ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
Ne znam što mi se više sviđa, slike cvijeća ili stihovi. I jedno i drugo volim podjednako, i zato mislim da je ovo savršena kombinacija.
![]() |
|
![]() |
|
Ajmo napraviti "školicu" i izvaditi bilježnice i ponovo učiti imamo i od koga, ja ću probati animirati ovo dvoje mojih profesora pa da u mojoj temi pišu. Jedino mi je problem plaćanje ali nešto ću već smisliti. Ima toliko zanimljivosti u biljnom svijetu samo treba zagrebati ispod površine.
Tikviću tak ti je to kod mene za svakog ponešto se nađe, imaš stihove za čitati a ako si lijen pustiš muziku i uz nju pregledavaš moju temicu......nije nužno da se svaki put zabilježiš, važno je da uživaš.
|
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
![]() |
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Draga Tija , evo i mene konačno u posjeti tvom prekrasnom vrtu. Svaka čast gazdarice , jako mi se sviđa tvoja gredica u sjeni , možda zato jer i ja imam takvu , sa identičnim izborom biljaka ( šumske paprati,ciklame, hoste ). Baš zanimljivo, posebno zato jer nisam prije vidjela tvoju gredicu , niti ti moju. Ima još jedna biljka koju i ja imam jer mi se sviđala , a neznam kak se zove , kaj je to uopće ? Ona sa pjegavim listovima , jer ti možda znaš kaj je to ? Puno pozdrava i šaljem ti jednu veliku
![]() |
|
![]() |
|
1234DRENOVA ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 535 |
![]() |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
I ja ![]() Nekada davno, davno, učitelji su dobivali u znak pažnje, kokoš, sir, vrhnje, domaća jajca, probaj, možda ih oduševi!!! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |