Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj mali gradski vrt - 2
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj mali gradski vrt - 2

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 78>
Korisnik
Poruka
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2010 u 11:27
Pardon da mi se moja Baka Bea ne uvrijedi voljela bih čuti i njeno mišljenje.Jer nekako njima dvoje bez uvrede svi ostali najviše vjerujem što se uzgoja tiče.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 12:53
Ixia chinensis (Belamcanda chinensis)- seme posij krajem zime, od setve do nicanja prođe 1-2 meseca tako da ne brineš što ne niče brzo, a mlade biljke cvetaju u jesen iste godine.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 13:35
I ja zavirila u nove slikice tvog gradskog vrta. Lijepe jesenje fotke, a učim i nazive, ( iako su mi draža naša domaća imena a latinske nazive pišem u "moju bilježnicu cvjetnicu" kako bih ih znala tražiti u rasadnicima ili u enciklopedijama.)
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 14:12
Voki smile79, znaš i sam da mi nije problem čekati. Što je onda mjesec ili dva prema tome? I naravno. Hvala što si zavirio k meni u vrtek!

Anaida meni ti je lakše s Latincima, meni ta narodna nikako ne leže. Hvala što si bila.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 15:30
Ja nekako nalazim "simbolike" u tim domaćim imenima.. Npr. Različak, srdašce,  majčina dušica, pijetlova krijesta,  nedirak, visibaba, lijepa kata, lepi dečki, muškatla, vodenika, zvjezdan, plućnjak, naprstak, zvončić, mlječika, snježnica.. I onda "stvaram slike" o tom cvijeću, iako nekad moja slika ne odgovara pravom izgledu biljke. Nekako ih tada više "vidim". (uh, malo sam ti zachatala temu, oprosti Smile )
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 16:45
Često za jednu istu biljku postoji više narodnih naziva, pa je zbog toga bolje koristiti latinske nazive, mada domaći nazivi u mnogo slučajeva doprinose da odmah biljku vizuelno opišemo i ti nazivi su često vezani za neke karakteristike biljke. I Latinski nazivi imaju veze sa karakteristikama biljke ali onome ko ne zna Latinski to ništa ne znači. (npr Hederifolia - bršljenoliki, vitifolia - list kao kod vinove loze...)
Cveće je lepo bez obzira na nazive, strane ili domaće, ali je jedno sigurno,
Tija će biti mnogo ljuta zbog ovoga u svojoj temi...
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 16:50
Samo vi vodite konstruktivne rasprave u mojoj temi, ja se na drage ljude neznam ljutiti tako da znaš Voki!
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2010 u 19:52
Ja sam Tiju osobno upoznala i mislim da se neće ljutiti,i meni je bila interesantna rasprava o imenima našeg cvijeća.....Tongue
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 07:35
Samo da dodam da imena često mogu i zavarati posmatrača, npr. Tija me asocira na nešto tiho, mirno, fino...
Na vrh
Baka Bea View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2451
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Baka Bea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 08:33
Vidim da se i mene spominje, no ne razumijem zašto bih se trebala uvrijediti.

Što se tiče latinskih imena, zalažem se da se nauče, mislim da je dobro znati i hrvatska i engleska, njemačka talijanska, swahili ako hoćete, ali jednostavnije je s latinskima. Kako znati o kojem se pakujcu radi kad ih samo u jednom katalogu možete naći 139. Pokušajte za njih pronaći hrvatske nazive. S druge strane za jednu biljku imate bar 3o naših naziva, ovisno od sela do sela kako je zovu. Latinski nazivi također puno govore, (repens, pendula, fastigiata ili boje, alba, purpurea idr.)
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 09:19
Voki dragi, čekaj da me još i fizički upoznaš......ja sam ti poput žute ruže. Mali kaktuse naravno da se neću ljutiti, jer zašto bih se ljutila iz te rasprave svi možemo nešto naučiti, a i drago mi je da dvoje meni najdražih "enciklopedija" pišu ovdje.

Na vrh
Smail View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2345
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Smail Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 11:41
Draga Tija evo ti  smile79 vidim kod tebe se zahuktala rasprava, dobro je to jer je doista konstruktivna, moglo bi su tu svašta izroditi, kako se kreću radovi oko uređenja kod tebe?
Zadržite samo vesele prijatelje.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 14:31
Dragi Voki, draga Baka Bea - tako je, uvijek valja učiti! 
Zato ja i pišem imena latinska u moju bilježnicu cvjetnicu, a slikice istog tog cvijeća u mašti "slikam" domaćim, narodnim, opisnim imenima. Učim dvostruko.
P.Bosmans
Na vrh
Free View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5914
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Free Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 15:14

smile56navratila ponovo, sve je u najboljem redu, prekrasno je malo da kažem, čak je edukativno, vračano se u dane školice, pa i ja imam bilježnicu, pa spajam latinski, domaći naziv, nitko ne vjeruje da je najljepše u školici!!!

Pozdravček ti šaljem Embarrassed!!
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode

Na vrh
tikvić View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2349
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tikvić Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 20:04
 Ne znam što mi se više sviđa, slike cvijeća ili stihovi. I jedno i drugo volim podjednako, i zato mislim da je ovo savršena kombinacija.smile141za sve.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2010 u 09:31
Ajmo napraviti "školicu" i izvaditi bilježnice i ponovo učiti imamo i od koga, ja ću probati animirati ovo dvoje mojih profesora pa da u mojoj temi pišu. Jedino mi je problem plaćanje ali nešto ću već smisliti. Ima toliko zanimljivosti u biljnom svijetu samo treba zagrebati ispod površine.

Tikviću tak ti je to kod mene za svakog ponešto se nađe, imaš stihove za čitati a ako si lijen pustiš muziku i uz nju pregledavaš moju temicu......nije nužno da se svaki put zabilježiš, važno je da uživaš.

Na vrh
Smail View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2345
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Smail Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2010 u 09:55
Clap
Zadržite samo vesele prijatelje.
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2010 u 17:58
Draga Tija , evo i mene konačno u posjeti tvom prekrasnom vrtu. Svaka čast gazdarice , jako mi se sviđa tvoja gredica u sjeni , možda zato jer i ja imam takvu , sa identičnim izborom biljaka ( šumske paprati,ciklame, hoste ). Baš zanimljivo, posebno zato jer nisam prije vidjela tvoju gredicu , niti ti moju. Ima još jedna biljka koju i ja imam jer mi se sviđala , a neznam kak se zove , kaj je to uopće ? Ona sa pjegavim listovima , jer ti možda znaš kaj je to ?  Puno pozdrava i šaljem ti jednu veliku  smile78.
Na vrh
1234DRENOVA View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 535
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 1234DRENOVA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2010 u 18:48
smile200
Na vrh
Free View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5914
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Free Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2010 u 18:54

I  ja smile114, hura pa profesore, možda i volontiraju kod tebe!!!!
Nekada davno, davno, učitelji su dobivali u znak pažnje, kokoš, sir, vrhnje, domaća jajca, probaj, možda ih oduševi!!!
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2425262728 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.