Nagradna igra: pogodite ljekovitu biljku |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 12> |
Korisnik | |
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
P.s. ajde ljudi pogađajte koja je biljka na slici koju stavio cenerius, ili stavljate druge slike :)))))))))))))))))))))) nešto lgano, da se igramo..... :))))))))))))))))) |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Za brz odgovor samo da kazem da je kljuc deo knjige Flora Srbije. Ona sadrzi apsolutno sve familije, pa
i Lamiaceae. Na osnovu opredeljivanja za jednostavne tvrdnje dobijate koje je biljka u pitanju sve do nivoa vrste i podvrste... Sad nemam vremena, ali cu verovatno nocas sve lepo da otkucam... Jer sto je brzo to je i kuso ![]() |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
imam feeling da je u pitanju puno pitanja i puno tipkanja..... da li bi se t moglo naći nagdje na netu, ta knjiga? ...ako nije na ćirilici.....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
E, ovako [IMG]smileys/smiley4.gif" align="middle" />... Sto se tice Flore Srbije i kljuca, ne znam da li su dostupni preko neta. Ja imam kopiranu verziju i to samo onaj deo koji se odnosi na Lamiaceae. Celokupna Flora ima jos ko zna koliko debelih knjiga. U svakom slucaju mislim da je izuzetno dobro pronaci ovakvu knjigu, jer zaista moze puno da pomogne, narocito ako vam je stvarno vazno da skroz precizno identifikujete biljku... Griva, za tebe bi bilo bolje da nadjes Floru Hrvatske jer sigurno postoje razlike izmedju nasih prostora. Npr. siguran sam da kod vas ima mnogo vise Lamiaceae vrsta, one obozavaju Mediteransku klimu [IMG]smileys/smiley4.gif" align="middle" />... ako ih u Srbiji ima 147, kod vas je stvar sigurno mnogo komplikovanija[IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" />. Cesto se ovakve knjige nadju kod prodavaca starih i polovnih knjiga..E sad ilustracije radi, napisacu kako se identifikuje rod Calamintha kada smo vec odredili da su u pitanju Usnatice..
Krecemo 1a. gornja usna krunice nije razvijena, ili je jako redukovana.... 2 1b. krunica je dvousnata.... 3 (Calamintha je dvousnata, tako da biramo broj tri, i dalje gledamo koje tvrdnje ovaj br. nosi i opredeljujemo se za jednu od njih. Da smo izabrali br. 2 dalje bismo imali da biljka moze pripadati rodu Teucrium ili Ajuga) 3a. prasnici se nalaze ispod donje usne krunice.... 4 3b. prasnici leze na donjoj usni.... Ocimum biramo 3a, sto nas vodi do broja 4 4a. krunica je izrazito dvousnata.... 5 4b. krunica ima cetiri jednaka dela.... 29 5a. postoji dodatak na gornoj usni casice... Scutellaria 5b. ne postoji dodatak na gornjoj usni krunice.... 6 6a. dva prasnika.... 7 6b. cetiri prasnika.... 8 8a. prasnici su unutar krunice.... 9 8b. prasnici vire iz krunice.... 11 11a. prasnici ispod krunice su okrenuti jedan ka drugom.... 12 11b. prasnici su paralelni ili se razilaze.... 15 12a. casica je dvousnata, gornja ima tri, a donja dva reznja.... 13 12b. casica ima pet jednakih linearnih reznjeva.... 14 13a. krunica manje-vise bela.... Melissa 13b. krunica ljubicaste do roze boje.... Calamintha I tako identifikovasmo Calamintha-u. Mozda sad deluje slozeno, ali kad uzmete biljku u ruku i pratite ovo, ide vrlo brzo... Naravno, dalje mozete ici sve do nivoa vrste ili podvrste.. |
|
|
|
![]() |
|
inace Griva, i meni su Menthae izuzetno teske za identifikaciju, imaju jako sitan cvet, tako da bez lupe nista
![]() Sto se tice onoga da su neke Satureje u stvari Calaminthe, a neke Calaminthe pomalo i Acinos, potpuno razumem tvoju zbunjenost ![]() |
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
......razmisljam ovako....buduci je slika Cenariusova, mogla bi biti neka usnatica.....malo sam guglala i nasla recimo Lamium album....moram priznati da mi bas ne odgovara jer je cvat drukciji nego na nadjenim slikama....kod mene ne raste pa nemam iskustva s tom biljkom....onako bubam radi igre.....
|
|
![]() |
|
manči, dobro razmisljanje!!! Jeste usnatica, ali nije Lamium album. Recicu jos i da nije aromaticna i da se npr. u tradicionalnoj mediicni koristi kod lupanja srca.. A i Griva je napisala L.c
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
To je biljka mojih boljki:srčanica (Leonurus cardiaca )
A kod mene je nema, nažalost. Ili je ne znam prepoznati u prirodi. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() |
|
![]() |
|
.......izgleda da smo pisale u isto vrijeme.....
|
|
![]() |
|
[QUOTE=cenarius]E, ovako [IMG]smileys/smiley4.gif" align="middle" />... Sto se tice Flore Srbije i kljuca, ne znam da li su dostupni preko neta. Ja imam kopiranu verziju i to samo onaj deo koji se odnosi na Lamiaceae. Celokupna Flora ima jos ko zna koliko debelih knjiga. U svakom slucaju mislim da je izuzetno dobro pronaci ovakvu knjigu, jer zaista moze puno da pomogne, narocito ako vam je stvarno vazno da skroz precizno identifikujete biljku... Griva, za tebe bi bilo bolje da nadjes Floru Hrvatske jer sigurno postoje razlike izmedju nasih prostora. Npr. siguran sam da kod vas ima mnogo vise Lamiaceae vrsta, one obozavaju Mediteransku klimu [IMG]smileys/smiley4.gif" align="middle" />... ako ih u Srbiji ima 147, kod vas je stvar sigurno mnogo komplikovanija[IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" />. Cesto se ovakve knjige nadju kod prodavaca starih i polovnih knjiga..E sad ilustracije radi, napisacu kako se identifikuje rod Calamintha kada smo vec odredili da su u pitanju Usnatice..
Krecemo 1a. gornja usna krunice nije razvijena, ili je jako redukovana.... 2 1b. krunica je dvousnata.... 3 (Calamintha je dvousnata, tako da biramo broj tri, i dalje gledamo koje tvrdnje ovaj br. nosi i opredeljujemo se za jednu od njih. Da smo izabrali br. 2 dalje bismo imali da biljka moze pripadati rodu Teucrium ili Ajuga) 3a. prasnici se nalaze ispod donje usne krunice.... 4 3b. prasnici leze na donjoj usni.... Ocimum biramo 3a, sto nas vodi do broja 4 4a. krunica je izrazito dvousnata.... 5 4b. krunica ima cetiri jednaka dela.... 29 5a. postoji dodatak na gornoj usni casice... Scutellaria 5b. ne postoji dodatak na gornjoj usni krunice.... 6 6a. dva prasnika.... 7 6b. cetiri prasnika.... 8 8a. prasnici su unutar krunice.... 9 8b. prasnici vire iz krunice.... 11 11a. prasnici ispod krunice su okrenuti jedan ka drugom.... 12 11b. prasnici su paralelni ili se razilaze.... 15 12a. casica je dvousnata, gornja ima tri, a donja dva reznja.... 13 12b. casica ima pet jednakih linearnih reznjeva.... 14 13a. krunica manje-vise bela.... Melissa 13b. krunica ljubicaste do roze boje.... Calamintha I tako identifikovasmo Calamintha-u. Mozda sad deluje slozeno, ali kad uzmete biljku u ruku i pratite ovo, ide vrlo brzo... Naravno, dalje mozete ici sve do nivoa vrste ili podvrste.. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Ma ja naravno koristim od Domca Malu floru Hrvatske ( to je naša Hrvatska knjiga za botaničku detekciju) .... ali ti kažem, nit jedna nije potpuno razrađena do kranje odrednice i svih podvrsta...... A za ovaj kupus camaminthe i satueje ... jer je u isto vrijeme rađena sistematizacija u svijeut po više "klučeva" i "linija" i u prof botanici se radi sad na usklađivanju... tako da i na službenoj botaničkoj bazi biljaka imaš cijeli niz sinonima.... |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
.....bila je zgodna sinocnja potjera za biljkom .....trazeci naisla sam na odlicne stranice koje opisuju usnatice i konfuziju u nazivima.....ima sinonima bezbroj a jos kad se upetljaju subspeciesi......
|
|
![]() |
|
manči, ako mislis da su te stranice kvalitetne slobodno ih ubaci u temu Usnatice :)
|
|
|
|
![]() |
|
![]() [/QUOTE] Hej, a čestitike za mene??? ![]() ![]() ![]() ![]() No što se tiče toje slike na ovakvom malom komadiću biljke..... ne mogu ništa zaključiti, ali vjeruje ti ako kažeš da je to što jest.... jer po slici bi mogla biti čak i Gratiolla officinalis... iako ona ima glađe listove... Ja berem svake godine između 70-100 vrsta ljekovitih biljaka a ove ostale ... su mi eventualna botanička razbribriga.... |
|
|
|
![]() |
|
Evo nove biljke..... ne znam dal je lagana....mislim da možda nije toliko česta u upotrebi pa da sa tog aspekta možda nije jako lagana.....
....ali svaki pokušaj pogodka je hvalevrijedan:))))))))))))))))))))))))))))))))))) prvi p.s. ima sitne cvijetiće .... ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Kičica??? centaurium umbellatum, kad-kad naidjem i na centaurium erythraea..... ???
|
|
|
|
![]() |
|
[QUOTE=cenarius]Kičica??? centaurium umbellatum, kad-kad naidjem i na centaurium erythraea.....
![]() ali znaš cenarius, sad za kaznu/nagradu ljepi 2 nove slike!!! ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
pa dobrooo!
![]() ![]() nego sad da vidim da li imam jos neku sliku, a da je nisam vec stavio ovde...tesko... |
|
|
|
![]() |
|
paaaa nađi neku na netu, samo kulturno kaži da nije tvoja i izvor i sve ok:)
|
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |