Posude za kaktuse i sukulente |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 345 |
Korisnik | |
Astrophytum ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zelim ti puno srece u odgoju kaktusa! ("u posude od prirodnih materijala, terakota, kamen, pa čak i nekih vrsta drva")
|
|
Gospod e GOLEM!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Svoju zbirku literature nemam ali sam si dao truda i pročitao nešto knjiga iz knjižnica, nešto nabavio od prijatelja i podosta čitao po netu
|
|
![]() |
|
Astrophytum ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
|
|
Gospod e GOLEM!
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kod mene je pola u terakoti, pola u plastici.
Ovisi o osjetljivosti same biljke. Ima ih žilavih ništa im ne smeta ako se pravilno zaljevaju. Važno je da imaju zimsko mirovanje od 6 mjeseci bez previše svjetlosti i ikakvog zaljevanja, u hladnijoj prostoriji. Bar ja tako tretiram svoje. Korisno im je kupiti posebnu zemlju za kaktuse i prihranjivati bar jednom mjesečno đubrivom za kaktuse. Na dno posude se može staviti krupniji pjesak ili komadi cigle da se stvori prozračivanje i drenaža. Idealna mješavina za kaktuse i sukulente 5 djelova perlita ili mljeveni kamen ( kao 1/3 zrna graha) 4 dijela kupovne zemlje 1 dio grubljeg pijeska( znači ne najsitniji) ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
joope ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 16 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 92 |
Ja isto svoje držim u plastičnim, nekako su mi ljepše i laganije(manje) za rukovat, i zadovoljna sam..
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Proučavajuči literaturu o kaktusima gotovo u svoj stručnoj literaturi preporučaju se posude od prirodnih materijala, terakota, kamen, pa čak i nekih vrsta drva
Preporučaju se zbog zračnosti i toga što imaju svojstva upijanja viška vlage koji lakše ispari kroz stjenke posude, a ne isparava kroz površinu zemlje i tako biljci daje preveliku vlažnost zraka što pogoduje večini nametnika Pretpostavljam da kaktusari preferiraju plastične posudice iz ekonomskih razloga jer je nabavna cjena jednokratnih plastičnih posudica višestruko manja od terakotnih, pogodnije su za transport(nisu lomljive), kvadratne je lakše posložit u kašete, a crne jer crna boja privlači toplinu pa iz njih višak tekučine pri nešto višim temperaturama prije ispare Po završetku iduče godine moči ču vam pisat i o svojim iskustvima, ovo je samo ono što sam pročitao i moji zaključci pa to ne uzimajte zdravo za gotovo Praksa najbolje pokaže što je najbolje za naše biljkice |
|
![]() |
|
suzyy ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 14 |
ja svoje držim u plastičnim teglama tamnije boje,i odlično napreduju
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ja sam ovo proljeće prvi put dosta kaktusa i sukulenta posadila u tegle od gline,odnosno terakote i primjetila sam da se tu zemlja puno brže suši i po ljeti sam ih morala češće zaljevati.Ja također nemam previše iskustva s kaktusima,ali vodim se onom tezom pokušaja i pogrešaka pa što bude.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Posude za kaktuse
Svi naglašavamo opasnost od viška vode kod kaktusa, te potrebu da zemlja za kaktuse bude prozračna. Istovremeno upotrebljavamo plastične tegle koji otežavaju strujanje zraka oko korijenja, te zadržavaju vodu oko korijena nakon zalijevanja. Posude od gline (teracota) trebale bi biti idealne. Zemlja se u njima puno brže posuši, nema šanse da se pojavi trulež korijenja itd. Cijena skoro ista . Gdje je onda problem ? Sam upotrebljavam isto plastične tegle, iskustvo sa kaktusima skromno. Na proljeće namjeravam presaditi većinu kaktusa u veće tegle. Razmišljam o glini kao materijalu. Pitam se u čemu griješim ? Zašto kaktusari sa višegodišnjim iskustvom ne upotrebljavaju glinene tegle. Zašto su plastične bolje i još tome četvrtaste? |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 345 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |