Žižula-kineska datulja- Ziziphus zizyphus |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | |
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ok društvo padnite u nesvijest jer ja napokon nešto znam što drugi neznaju a to je da se ovo drvce zove kod nas ČIČINDRA ili ŽIŽULA.
Ja imam dvije u vrtu prekrasna su drvca i mogu se formirati ,a ujedno imaju u devetom mjesecu i krasne plodove veličine poveće masline ,izvana su zeleno-smeđi a unutra svjetlozeleni,također je u svakom koštica.Vrlo su ukusni tako da se u mojoj kući grickaju na tone (bolje nego druge grickalice).Kod nas je najviše ih zastupljeno u Skradinu gdje su i povelika stabla jer ona voli puno vode.Ja sam svoje nabavila na placu u Šibeniku u 1mj.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
U međuvremenu sam saznao da je to kineska datulja (Ziziphus zizyphus).
|
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Kako ludo izgleda, ali na žalost ne znam što je to. No, bez obzira ajde poslikaj cijelu biljku da vidimo kako raste jer ovako izgleda famozno.
|
|
![]() |
|
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() |
|
VITA ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 40 |
Draga Mima !
Ja sam to nabavila u rasadniku u Umagu . Ali mislim da bi trebali imati u svim rasadnicima, ako ti bude problem javi se ,pošaljem ti plodove sredinom ljeta pa probaj sa košticama.
|
|
![]() |
|
mima ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Vita, u kojem stakleniku to prodaju? Meni ništa nije daleko
![]() |
|
![]() |
|
VITA ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 40 |
Draga Letitia !
Ja u svom vrtu imam dvije žižule. Vrlo su jednostavne za održavanje i traže jako malo njege. Plodovi su jestivi a ovdje kod nas se stavljaju u rakiju - Istra -tako da je to poseban specijalitet. Kada su potpuno zrele smeđe su boje i tada su jestive.Jedna žižula je samonikla iz koštice i njezini su plodovi sitni,dok smo drugu kupili u rasadniku i ona ima plodove velike kao marelice.
|
|
![]() |
|
Letitia ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
![]() |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=456
MALO POGLEDAJ
![]() |
|
![]() |
|
Letitia ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Da, Mima, mislim da su spominjali i žižulu. Nisam se sjetila dok nisi napisala. Hvala Admine, zapravo mi je jako drago ako je to jednostavno, idem odmah pročitati na žižule. |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
na žalost nikad nisam cuo za ovu biljku... Ali Letitia uvijek traba isprobati i ne posustajati...
Pa sta ako je pre jednostavno i iz jednostavnih stvari nastaju divne stvari...
Probaj mozda bolje umijesto da ih posadis direktno u zemlju posaditi u malene posudice i dtrzati na toplom i svijetlom mjestu. Tako ces ih moci lakse kontrolirati i odrtzavati...
A tko za mozda za koju godinu i prve plodove jesti...
|
|
![]() |
|
mima ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Mislim da se ta biljka zove žižula. Pogledaj pod "drveće" - tema "žižula". Ja sam prije par dana posadila koštice i očekujem da niknu. |
|
![]() |
|
U rujnu, na našem prelijepom, zelenom otoku Rabu, vidjela sam jedan grm sa zanimljivim plodovima (izgledom slični maloj šljivi), koji su posebnog okusa. Rekli su mi da se zove čičinka i da je samoniklo grmlje.
Neki dan sam u džepu jakne pronašla 4 koštice tog grma.
Da li to znači da će niknuti ako negdje zasadim košticu? Ili je to pre jednostavno?
Znalci, molim više informacija.
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Možda si u pravu, ali vijedi pokušati...ako ništa drugo onda za svj ćef sebi posaditi koji primjerak |
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Ivane a sve mi to slici na onu groznicu oko kivija - kad su svi podizali plantaze kivija a sad ga ima za par kuna i vise nije nikom interesantan.
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Žižula je dosta rijetka vrsta u našem podneblju.Potječe iz Kine... Spada u voće ! Plodovi imaju veliku hranjivu vrijednost a cijene se zbog ljekovitog djelovanja naročito dišnih organa. Ljekovito je i lišće i kora. Plodovi su vrlo slični maslini. Žižula je idealna za sušna i siromašna tla, ali joj ne pogoduju jaki južni i sjeverni vjetrovi.
Slična žižuli je sibirska voćka Oblephia kod nas poznatija kao vučji trn, kao ukrasna i medonosna biljka, jestiva i ljekovita.
Žižulu se isplati uzgajati i komercijalirati jer daje dobre prinose.
|
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
![]() |
|
Evo moje slike zizule:
![]() Ljetos u Skradinu privukla su me neobicna drvca po plodovima (tada su jos bili zeleni) nalik maslini. Plod je licio na maslinu ali ne i oblik drveta i listovi.Ispred jedne kuce bio je zasadjen citav vocnjak samo njih. I naravno ko pita ne skita: starica koja prodaje domace proizvode na jednom od mnogobrojnih standova mi je rekla: Žižula! A imala je i zrele žižule crvene boje koje prodaje u plasticnim casama. Nisam se mogla odluciti da probam tako da nisam znala okus plodova. Onda nadjem isto to kod nas na pazaru-1 kg 40 kn!!! oooo koja ekskluziva ![]() Okus je fe no me na lan! JHako mi se svidja. jedino mi nije cool sto to drvo ima bodlje ali izgleda predivno. |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ja sam proljetos posadila čičindru na otoku ( iščupala mladicu kod
susjeda) i bila se primila ( potjerala nova dva listića), a onda zbog
nekih problema u gradu dva mjeseca nisam mogla na otok i usahla je...
![]() Probat ću opet... Btw. mislim da je ipak VOĆE. |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Ako ti ne nikne, imam ja par sjemenki a ti pošaljem.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |