Putovanje lijepom našom i šire |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Korisnik | |
53rijeka ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 2310 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Gospina trava, Gio, Rijeka, hvala vam što ste putovale samnom. Bio je to nezaboravan izlet i sigurno ću se često vraćati u mislima na njega, a kako ovdje imam putopis bit će to zanimacija za hladne zimske dane kako kaže Rijeka.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Tvoja reportaža priuštila mi je dojam putovanja s vama |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Da Mari nije aktivirala temu nebih ovo sve ni vidjela. Draga Triša, opet i tko zna po koji put sam oduševljena tvojim slikama, načinom prezentiranja svega u svim temama.
![]() Putovanje ti je bilo prekrasno, susreti još ljepši a sarajkin kutak je predivan. Split je uvjek lijep ali je sve upotpunjeno curama iz Splita, vašom kavicom.
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Hvala vam drage moje, pa kad slijedeći put odem negdje aktivirat ću opet ovu temu, a do tada, veliki pozdrav svima.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Prošla je godina dana i mjesec rujan, koji je ove godine bio naročito topao, pa smo ponovo odlučili poći na sedmodnevno putovanje "lijepom našom i šire". 15.9.2011. četvrtak, predivno jutro, torba spakirana još sinoć, nikad ne nosimo previše stvari, pa to i nije neki problem.
Najvažnija je autokarta, jer tu je zacrtan orjentacioni pravac kretanja - da baš ne bude put u nepoznato.
Napuštamo naš prekrasan Kvarner, gdje nam uvijek od pogleda na ove otoke zastaje dah
![]() ![]() Krećemo prema Zadru, gdje se zadržavamo kratkom šetnjom preko orgulja
![]() Nakon kave i sladoleda pravac autoput - odredište Skradin, odnosno nacionalni park Krka, gdje se zadnji tren ukracavamo na brodić
![]() Pogled je predivan
![]() ali najljepše nas tek očekuje. Neću ništa pričati o tome, jer svatko to može pročitati na internetu, već evo nekoliko fotografija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MM se ljuti da slikam samo prirodu, nebo, vodu, biljke, pa mu ponekad udovoljim......
![]() Sati lete brže nego inače, pa se polako približava vrijeme odlaska, ponovnog ukrcaja na brod i nastavka putovanja za Split.
Točno na vrijeme u 18,00 stižem na dogovoreno mjesto, na kavu s dragim splićankama, Vanjom i Rose, a prisustvo naše Mari, baš me razveselilo
![]() Noć provodimo u Splitu, kod kćerke mm, a ujutro put nastavljamo prema jugu.
Krećemo na jug,
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Kratko obilazimo "Baćinska jezera", tek toliko da napravmo koju fotku tog predivnog prizora
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Današnje južno odredište je poluotok Pelješac i zadržavanje u Stonu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I naravno bacamo pogled na kartu "stonskih zidina", jer biti u Stonu i ne popeti se zidinama, isto je kao biti u Stonu, a ne jesti kamenice.
No to je planirano za povratak.
![]() Nastavljamo put prema Orebiću, pa trajektom na Korčulu.
No Orebić je tako fantastično mjesto da ne može proći bez razgledavanja, pa slijede slikice ......
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Orebić, prekrasan gradić na Pelješcu zaslužuje posebnu pažnju. Meni najatraktivniji je franjevački samostan na 152 m n/m gdje se nalazi pomorski muzej, kapetansko grobljei prekrasan vidikovac , te pogled na more i stoljetne čemprese.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Razgledali smo što se moglo, no na žalost pomorski muzej bio je zatvoren, jer radi dvokratno, pa moraju se ljudi valjda malo odmoriti, otići na ručak ili sl. - uvijek ista "turistička priča".
Dok čekamo trajekt za Korčulu uživamo u toplom moru, predivnoj praznoj plaži i nebu bez oblačka.
![]() MM koristi svaki trenutak kasnog ljeta
![]() Stižemo na trajek i bacamo još jedan pogled na Orebić
![]() Korčula je pred nama i Otok i grad, za samo 20 minuta vožnje trajektom.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Stižemo na Korčulu, gladni, pa to najbrže riješavamo pizzom, jer toliko toga još treba vidjeti.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MM je već nestrpljiv, vuče me u muzej, a ja bi prije u kuću Marka Pola - no imamo vremena za sve.
Gradski muzej Korčula smješten je u renesansnoj palači, te ima puno predivnih eksponata. Koga zanima nešto više, morat će se uputiti onamo - neć požaliti.
![]() ![]() ![]() ![]() MM je obilazio i obilazio, a ja sam samo preletila i čekala ga vani na trgu na klupi.
Konačno se odlučio izaći
![]() Krećemo u goste Marku Polu, te ovaj ljubazni gospodin pristaje na jednu fotku samnom
![]() Razgledavamo kuću i penjemo se uskim stapenicama na terasicu.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I malo flore ovog područja, sve raste i živi vani, koja blagodat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne znam koliko je star ovaj oleandar, ali deblo mu je "debelo" kao ja.
![]() Ono što me posebno oduševilo je ovaj plumbago, i ne samo ovaj, plavi se pola Korčule, raj na zemlji.
![]() I šećer na kraju - ovdje se probaju korčulanske delicije, mljac.
![]() Nakon duže šetnje, ispijanja kave, lizanja sladoleda, zbilja je bilo vrijeme da krenemo dalje, jer apartman nas čeka u Brni. Mjesto Brna je živopisno malo mjesto na moru, udaljeno cca 25 km od Korčule i gleda na Lastovo.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Apartman je na moru, u blizini dućana i plaže, konforan, ugodan, s mjestom za praking u hladu.
![]() Pogled s velike terase
![]() Lijevi balkon je naš
![]() Skoro na svim zgradama
![]() Pogled na mjestašce
![]() Subotnje jutro, naše je slijedeće odredište Otok Lastovo - moja neostvarena dugogodišnja želja ostvarit će se - vidjet ću Lastovo i biti na njemu!
Krećemo cestom uz more, a prizori su jednostavno čarobni
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nakon kraćeg putovanja Vela luka
![]() ![]() Trajekt stiže
![]() Otok Lastovo je daleko, pa auto ostavljamo u V.luci, svuda oko nas plavetnilo, a putovanje traje 2 sata.
![]() ![]() ![]() Vrijeme je svejedno brzo prošlo i približavamo se otoku mojih snova, zelenilo i još netaknuta priroda. Lastovo ima 46 crkvica, 46 otočića i grebena, koji ga okružuju i 46 polja, čaroban broj 46. Nismo na žalost vidjeli ni djelić toga, ali ipak Lastovo, kao zaboravljeni gradić pljeni pažnju.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
I karta Lastova
![]() Cjeli Otok dugačak je desetak kilometara, a prilično je visok oko 430 m n/m, no mi smo u mjestu Lastovo. Uske uličice, kamene kućice i karakteristični fumarići (dimnjaci) odlike su ovog gradića, koji nije na moru.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nemamo puno vremena, pa još obilazimo Skrivenu luku, gdje nema velike izgradnje, a kamp je udaljen oko 500 m od mora - neki baš to vole - kažu nam mještani.
![]() ![]() ![]() ![]() Da smo se ranije javili znancima na Lastovu bila bi tu još i volžnja barkom i razgledavanje obale, prirode, mogli smo kod njih provesti nekoliko dana, no možda neki drugi put.
Nisam vidjela otočiće Lastovnjake, nisam naišla na "crnoglavog" (sukulent za kojim svi patimo), no želja mi se ostvarila.
Predvečer se vraćamo u apartman u Brni, jer sutra se kreće na Stonske zidine i prema Dubrovniku.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Vraćajući se prema Korčuli na trajekt obilazimo još neka mjesta
Zavalatica
![]() Ispod ovih visokih strmih stjena
![]() krije se ponovo jedna prekrasna uvala - Pupnatska luka - ne idemo tamo, jer cesta nije asfaltirana
![]() Prelazimo na drugu stranu otoka i tu se spuštamo u Račišće
![]() gdje aster raste iz pjeska na samoj plaži
![]() Inače svaka kuća ima cvijeća
![]() I jedna tipična korčulanska barka
![]() Dalje idemo prema Lumbardi, po važnosti i turizmu odmah iza Korčule. Nemam slike samog mjesta, jer smo se tu kupali na jednoj prekrasnoj pješčanoj plaži i sve je bilo mokro.
Uskoro se vraćamo i trajektom napuštamo Korčulu
![]() Slijedi penjanje na Stonske zidine
![]() Osim što su prilično napete, a i vruće je stepenice su zaista impozantne
![]() ![]() Na samom početku penjanja ovaj ljepotan, mislim da je neki Pedrov predak
![]() Procjenjujemo da je visok preko 10 metara
![]() S vrha pogled na stonske solane
![]() Na Mali Ston
![]() Nije lako, ali što je to za nas
![]() Spuštamo se do Malog Stona
![]() A nazad asfaltiranom stazom dvadesetak minuta hoda u Ston.
Gladni stamanili nekoliko sirovih, nekoliko pohanih kamenica i hrpu dagnji (pedoća) na buzaru.
Nema slike, to bi pak bilo previše.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Dubrovnik - evo nas!
Dočekale su me Manči i Antonija i odvele na prekrasnu šetnicu. Priči nikad kraja, ali ja se ipak moram oprostiti, uz Antonijino obećanje da se vidimo u Ivanić gradu Od Anronije sam dobila na poklon prekrasan "Konavolski vez - njenih ruku djelo.
Ujutro situacija je napeta, toliko toga je još za vidjeti, a vrijeme se kvari, očekuje se kiša.
Krećemo na dubrovačke Gradske zidine i zaista uživamo. Ulaz je 70 kn, ali vrijedi svake lipe.
Preko puta je početak obilaska
![]() Mislim da ovdje riječi nisu potrebne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samo ovdje u Dubrovniku napunila mi se kartica slika, no nemoguće je staviti sve.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Iz Dubrovnika krećemo u Cavtat s namjerom da idemo "do kraja" lijepe naše, to jest do Parka Prevlake.
Cavtat
![]() ![]() ![]() Kiša pada ko luda, ali mi ne odustajemo.
Manči šalje poruku "u Dubrovniku je potop, čuvajte se". Sretni što nas kiša nije oprala na dubrovačkim zidinama, idemo ipak dalje.
![]() Sada više nismo daleko, možda dvadesetak kilometara do Prevlake. Kiša pada sve jače i jače i na samo nekoliko km do Prevlake, stop - radovi - cesta se asfaltira?! Rizično je po bijeloj cesti, pa se nevoljko okrećemo i idemo nazad.
Negdje kod Dubrovnika kiša je stala, što me je jako razveselilo, jer ja imam još jedan cilj, a to je Arboretum Trsteno. E dakle kad sam tu ušla, mogla bih ostati satima - prekrasno
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kako se arboretum prostire na površini od 28 ha bilo mi je teško sve pogledati, pa sam za vas odabrala ovaj dio.
Ovaj dio putovanje završava u Splitu, gdje ćemo prespavati, a sutra za BIH.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Splitsko jutro osvanulo lijepo, ali ne pretoplo, pa je idealno za putovanje. Idemo preko Knina,a vozimo se uz rijeku Cetinu.
![]() ![]() Preko graničnog prelaza Strmica penjemo se na visinu od 1080 m n/m, a termometar u autu pokazuje samo 10 stupnjeva, pa palimo grijanje. Spuštamo se u Drvar, a tu je planiran obilazak
![]() Pa neka smo i to vidjeli. Obnovljeno je sve, ali kažu da je sve kako je nekad bilo.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tu je donacijama uređen i muzej, pa evo jedne zgodne koljevke stare oko 100 godina
![]() MM se nešto više zadržao kod tkalačkog stana
![]() Iz Drvara ponovo preko brda i dolina za Bihać, gdje nas nestrpljivo čeka Niho.
Naš je susret uvijek jako emotivan
![]() ![]() Niho i gospodin Niho vode nas na ćevape, iako je u njihovom planu bila janjetina, mi smo željeli pojest ćevape, jer su odlični. Na kraju me Niho obradovala suvenirom Bihaća, a kupila mi je i "rahatluk", u kojem sam uživala
stotinjak kilometara do Skradnika.
Kako sam lanjske godine odlučila napisati putopis našeg putovanja, nastavila sam to iove godine, kako zbog vas tako i zbog mojih nasljednika.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
![]() ![]() ![]() ![]() A ovo
![]() ![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Bravo Triša! Krasno si osmislila ovo putovanje i još si i nas povela sa sobom.
Hvala ti na ovom izletu. |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Prekrasno si se provela na ovom putu i hvala ti što si imala strpljenja i nama to pokazati.
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
sarajka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3644 |
hvala draga moja na divnoj reportaži,ponovo sam obnovila stare staze putujući sa tobom
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |