monsterin eko povrtnjak |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 131132133134135 138> |
Korisnik | |
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Čisti drveni pepeo....
Od velike koristi može biti svakom povrtnjaku,evo i što sam ja zaključila. Pišem svoje iskustvo. Dosad,unazad par godina sam počela ujesen dok se pokupi urod s njive bacati drveni pepeo po vrtu. Ako malo bolje razmislimo,povrće baš ne voli kisela tla,pa tako pepeo stvara, donekle uravnotežuje kiselost tla i dovodi je u normalu.Počevši s ovom primjenom pepela,već na samom početku sam imala vidljive rezultate ljepšeg povrća,ali isto tako manje štetnika na povrću. Osim što je pepeo koristan za tlo,koristan je i kao sredstvo da otjera neke štetnike i nametnike iz vrta,jer ih vjerojatno nagriza i mislim da im se zbog toga zadržavanje na takvom tlu baš i ne sviđa. Ali tu će netko reći,Pa zar onda ne nagriza i povrće. Ne povrću to doprinosi više koristi nego štete. Sjećam se jednom jedne zgode dok sam još bila kod svojih roditelja. Mama je spaljivala granje od proljetnog orezivanja voćki i nakon nekoliko dana posadila na to mjesto bundeve (turkinje) izrasle su toliko bujne,zdrave i lijepe biljke da smo obje ostale u čudu zuriti u njih. Naravno možete i pretpostaviti da su i plodovi bili lijepi,debeli i bili su jako ukusni,suhi ( bez onog soka koji se zna naći na izrezanim komadima prilikom pečenja turkinja) i slatki. Ja sam se kao klinka smijala mami i rekla da u tom pepelu ne bude ništa niklo......kako sam se samo prevarila! |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
i ja provirujem i pratim
|
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
A sad malo priče o korisnom čistom drvenom pepelu.... |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
maris40 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 21 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3958 |
Pratim te sa zanimanjem
![]() ![]() |
|
![]() |
|
To smo imali prilike često vidjeti tokom zime na svojim biljkama koje moraju dugo boraviti u zatvorenom prostoru. Svi smo znali reći,Uhhhh neke bijele mušice mi izlaze iz zemlje gdje mi je ova ili ona biljka ili,Neke bijele mušice su mi na listovima cvijeta,a ima i neke ljepljive rose. E to je ta napast. Meni obično napadnu moje brugsice dok ih spremim na zimovanje,onda dok ih vidim,pokidam sve listove koji su zaraženi ,a to često budu svi,uništim ih i ostavim gola stabalca brugsica. Tako spriječim daljnje širenje zaraze,a one lijepo na proljeće istjeraju nove zdrave listove.
No na povrću se ovo ne može primjeniti,jer list kod povrća je jako bitan,ne možemo pokidati listove kupusa ili rajčice,paprike,to je naprosto nezamislivo. Onda moramo tražiti drugu prevetivu i zaštitu. U nekom cvijeću sam koristila i deterđent za suđe i u par navrata je to pomoglo, dok ću povrće špricati ili koprivom ili posipati drevnim pepelom. |
|
![]() |
|
![]() |
|
Gore kod cvjetnog štitastog moljca sam posudila riječ stručnjaka,ali evo ovdje pišem svojim riječima ono što ja znam o tome ne baš bezazlenom štetniku.
Svi ste se sigurno često sreli s njim. Svi su se sreli sa sitnom bijelom mušicom i nakon nekog vremena rekli,Uff što se to događa s mojim cvijetom ili kupusom,paprikom ,rajčicom? ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Milice ,Svesa,cure Hvala vam i Dobro mi došle!
![]() ![]() Tako je Milice,najbolje je kad čovjek može uživati u plodovima svoga rada. Svesa naravno da ću podijeliti sve ono što sam naučila o povrću ,ali isto tako ću negdje dodati i riječi stručnjaka. Na početku sam rekla da neću nikoga kopirati i ne želim biti kopija,ali kako bi vam neke stvari pobliže pojasnila negdje ću ipak nešto ubaciti,ali uz to ću dodati i sve ono što ja znam o tome. |
|
![]() |
|
![]() |
|
svesa ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1021 |
divna si,monstera,jer želiš podjeliti znanje nama koji želimo nešto naučiti,hvala
![]() |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
S uživanjem sam pregledala ove stranice i želim da kažem kako mi je bilo uživanje šetati po tvome vrtu. Zaista imaš svega za svoje potrebe a najbolje je kada možeš ubrati u svome vrtu.....
Drago mi je da ti je nikla ćićoka..... |
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Danas sam riješila kopanje svojih kupusnjača i nisam baš happy zbog onog što sam vidjela.
![]() Evo ga! ![]() ![]() Cvjetni štitasti moljac (Bijela mušica) (Trialeurodes vaporariorum) Cvjetni štitasti moljac mali je bijeli "leptirić", dug oko 2 mm, radi čega se i naziva bijela mušica. Štete pričinjavaju ličinke i odrasli oblici sisanjem biljnih sokova , čime slabe biljku. Tipičan simptom zaraze ovim štetnikom u početku je medna rosa po plodovima i listovima, na koju se kasnije nastanjuju gljive čađavice. Svi razvojni stadiji štetnika nalaze se na naličju listova. Odrasli oblici "leptirići" i jaja uvijek se masovno nalaze na vršnim listovima, dok su ličinke i kukuljice na donjim etažama. Štetnik najviše napada rajčicu, čiji prinos može biti smanjen i do 40%,ali isto tako napada mlade kupusnjače u fazi razvoja,ali također napada i cvijeće na otvorenom,a još više u zatvorenom prostoru. Svi ste se sreli s ovom mušicom,pogotovo za vrijeme zimskog mirovanja biljki u zatvorenom prostoru. Za praćenje pojave i leta ovog štetnika koriste se žute ljepljive ploče,no ovo je dobro isključivo za zatvorene prostore. |
|
![]() |
|
![]() |
|
Danas nastavljamo dalje,ali najprije ću pitati gdje ste mi vi?
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Hvala Dijana i Dobro mi došla i na ovu temu,bit će mi drago vidjeti te ovdje!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Interesantna tema. Morat ću češće navračati
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
![]() |
|
Hvala draga!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Tema ti je korisna i zanimljiva,nema razloga da ne bude tako
![]() ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
Hvala Teice! .....i Dobro mi došla ovdje!
Nadam se da ću te češće vidjeti i ovdje... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Draga,svaka pohvala na otvaranju ove teme
![]() ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
Ksan,draga!
![]() ![]() Nadam se da će ti nešto od ovoga biti od koristi,jer kako sam rekla,tako ću i učiniti,podijelit ću nesebično sve ono što znam sa svima vama,ali isto tako nadam se da će ovdje doći i članovi koji puno više znaju od mene i da će nam i oni također pripomoći i doprinijeti ovoj temi da bude još bolja.. ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Ksan ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
Malo kasnim ali stigla sam na predavanje
![]() ![]() |
|
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 131132133134135 138> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |