Thuja occidentalis "Smaragd" |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 5> |
Korisnik | ||||
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Kod kupovine sadnica treba najvecu paznju obratiti na korijen, koji mora biti snazan i pun korjenovih zila. Saditi treba tako da se iskopa duboka rupa, pa se stavi sloj zgorjelog stajnjaka na dno, pa sloj pijeska pa onda zemlja za cvijece i dobro nabiti zemlju oko biljke. Sve to obaviti pred zimu kada sokovi u biljci miruju. Ako se sadi u proljece onda se sadnice moraju zalijevati obilno, svaki dan. U krajevima sa snijegom, thuje bi bilo dobro povezati kanapom jer onajprvi, mokri smijeg moze da im polomi grane koje nece uvenuti ali bice ruzne i thuja nece tako lijepo izgledati sa objesenim granama. Taj prvi, mokri snijeg uvijek treba stresati sa grana dok im onaj suvi ne smeta...naprotiv...cuva ih od izmrzavanja.
|
||||
![]() |
||||
Sponzorirani linkovi | ||||
![]() |
||||
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
|||
Da, zaboravila sam jos napomenuti...Thuje i sve vrste drugih ukrasnih cetinara imaju svoj "rok trajanja"...negdje nakon desete godine vise nisu tako lijepi i pocinju da se suse. Opet kazem, govorim o hibridima, ne cetinarima iz prirode, o onim vrstama koje mi nalazimo u prodaji.
|
||||
![]() |
||||
|||
Smrcko...danas ima mali milion hibrida, ukrstanih vrsta itd...tako da postoje razni oblici ukrasnog drveca, od onog primarnog, do bonsaija. Skoro sve vrste ukrasnih cetinara se mogu saditi i u zardinjere jer im je korijenje smanjeno i prilagodjeno uzgoju u zatvorenim sredinama kao sto su zardinjere.
|
||||
![]() |
||||
|||
Kod ukrasnih cetinara, u koje spadaju i thuje, postoji nekoliko pravila kojih se moramo pridrzavati.
1)sade se u kasnu jesen, kada temperature padnu na ispod 10 stepeni. Tada biljak miruje, i ima dosta vremena da se prekali tokom zime. Novozasadjenim cetinarima ne smeta niska nego visoka temperatura. Ja sam svoje sadila u novembru, u skoro zamrznutu zemlju. 2) jako su osjetljivi na alkalnu (bazicnu) zemlju, sto znaci da im moramo Ph dovesti makar na 5 najmanje a to se postize dodavanjem djubriva, supstrata, a dobro je i prekrivati zemlju iglicama od cetinara jer one uvijek povecavaju kiselost. 3)u peridou vegetacije, na proljece redovno zalijevati dok se korijen poptuno ne razvije i ne pocne sam da trazi vodu u zemlji. Treba imati na umu da danasnji hibridi imaju jako mali korijen pa time i veliku potrebu za vodom na povrsini. 4) veliki problem kod njih su gljivicna oboljenja kada thuje pocinju da se suse najprije iznutra a kasnije i vani. Zato ih na proljece, i nekoliko puta tokom ljeta, treba isprskati BELOL uljem (tako se zove preparat- BELOL ulje). 5) jos jedan problem kod njih je nedostatak zeljeza i MORA se do juna djubriti zeljeznim djubrivima, jer nedostatk Fe dovodi do promjene boje i krzljavog rasta. 6) Djubriti treba samo do juna, poslije prestati jer se vec od juna thuje spremaju na pocinak. 7) thuje koje se orezuju treba ih kresati pomalo ali redovno da se ne ofucaju i ne odrvene. |
||||
![]() |
||||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|||
Baš sam se pitala koja je to patuljasta vrsta tuje.
![]() A kako su ti smaragdice tako niske (ove kuglaste) ili je to vrsta niske? Možeš li nam reći sastav tog BELOL ulja? Ili je to BELO (bjelo) ulje ![]() |
||||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||||
![]() |
||||
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
|||
prekrasne su ti , kod mene ih se puno osušilo ovog ljeta
![]() |
||||
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
||||
![]() |
||||
|||
Ovo su slike s proljeca. Sad je tamjanika ogromna, rasisrila se, spustila se skroz preko zardinjere. Saljem vam nove slike uskoro. Ova "patuljasta" thuja nije vise patuljasta, ima preko 1,5 metra visine.
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
A ove godine sam pored thuje zasadila tamjaniku, jer sam smreku izvadila, pocela je nesto da zuti.
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
![]() A ovo je patuljasta thuja koja ratse u zardinjeri ispred moje kuce a okolo su puzave smreke. Mislila sam da nece uspjeti jer je bila sva jadna kada sam je dobila, ali uspjela je... |
||||
![]() |
||||
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
![]() ![]() ![]() ![]() Imam cetiri okrugle smaragdne thuje. Vrlo su zahvalne. Jedino su osjetljive na gljivicna oboljenja ali isprskam ih na proljece BELOL uljem i po neki put tokom ljeta, redovno ih sisam i lijepo napreduju. Thuje su inace zgodne za ljude koji nemaju bas vremena da provode u dvoristu jer vidim po komsiluku da dobro napreduju u svakom dvoristu. Cak su i ovu susu prezivjele. |
||||
![]() |
||||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|||
Pinus ipak se nešto događa. Palo je danas 13 thuja smaragdica. Sad sam vlasnica oko 50 četinjača sa tim današnjim.
![]() Za neumjerenost u četinjačama si sve ti kriv ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Ovo su dobri savjeti
![]() Još bi jedan problem dodala postoje neki kukci u zemlji koji znaju izgrist korjenje i voluharice. Bilo bi dobro dodati zasađenim biljkama pocinčane mreže(ako imat voluharice) i granule protiv napasnika u zemlji. Takođe kod mene je dobro ispalo špricanje crvenim uljem zimi za crveno pauka ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
|||
Preporuča se kod presađivanja četinjača i to da se redovno,ujutro i navečer, prskaju finom maglicom,da im se napravi kakva-takva zračna vlaga.
|
||||
![]() |
||||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
|||
Kod tebe je jedan od problema bio što si sadio VELIKE tuje. Velike tuje su osjetljivije kod presađivanja. Površina lišća takvih tuja je velika i one brzo gube vlagu. Istovremeno korijen im je mali,obrezan i ne mogu same uzeti dovoljno vode iz okolice. Više vode gube kroz lišće nego što dobe kroz korijen. |
||||
![]() |
||||
tuja2233 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 1 |
|||
Poštovani, Zanima me samo da li će se one najesen oporaviti ili im nema spasa? Vidite slike, molim. |
||||
![]() |
||||
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
|||
ako je cijela biljka tako uništena onda nema....
ali ako ima još nesto malo zelenila onfa možda iako ne vjerujem bas da će se oporaviti
|
||||
![]() |
||||
Lahor25 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 21 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 2 |
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |