Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Trajnice koje dobro podnose sušu
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Trajnice koje dobro podnose sušu

Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 19>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
blue sky View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3013
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje blue sky Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 19:27
RSara ovo mi je baš zanivljivo što si izguglala možda bi i mi morali tako sa svojim biljkama pa što opstane-opstane .Ovoga ljeta sam imala priliku vidjeti i kad zaljevam biljke one su se skuhale od nenormalne vrućine pa sam na kraju odustala.Tako da mi se ovo čini sasvim realno.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 17:26
Guglajući na temu mediteranskih biljaka prije nekog vremena naišla sam na ime koje mi ništa nije značilo, ali je bilo ugodno uhu...OLIVIERE FILIPPI...kada sam još pročitala da ima vrtlariju koja se zove PEPINIERE FILIPPI mojoj radoznalosti nije bilo kraja.
Za one koje ne znaju, a zanima ih...Oliviere Filippi je francuski vrtlar, rasadničar i istraživač koji se već dugi niz godina bavi istraživanjem biljaka, većinom mediteranskog porijekla i njihovom prilagodbom na život u suhim uvjetima.Zajedno sa suprugom, godinama je putovao cijelim Sredozemljem proučavajući domaće biljke i njihovo ponašanje tokom sušnih ljeta. To terensko istraživanje nastavili su u vlastitom vrtu gdje već više od dvadeset godina eksperimentiraju sa stotinama biljaka.
Njihov se vrt nalazi u gradiću Meze, blizu Montpelliera na jugu Francuske. Pepiniere Filippi je rasadnik specijaliziran za uzgoj biljaka za mediteranske uvjete, suha i vruća ljeta, hladne, vlažne i vjetrovite zime i u njemu se može pronaći više od dvije tisuća takvih biljaka.
Po meni, Filippi ima jednu nemilosrdnu vrtnu filozofiju...u svojim nastojanjima da testira biljke za preživljavanje u suhim  uvjetima on biljke ne zalijeva već ih prepušta na milost prirodi i na taj način pravi prirodnu  selekciju...posađene biljke zalije samo jednom pa one ili prežive ili umiru.
OlivierE Filippi je veliki protivnik vrtnog navodnjavanja pa kaže da sve njegove biljke rastu sporo, ali su kompaktnije od onih uzgojenih u navodnjavanim vrtovima. također tvrdi da žive dulje i da imaju bolju boju i miris.
S tim ciljem uzgaja biljke koje će imati dugačak i ravan korijen pa će tako lakše moći koristiti zalihe vode koje se nalaze dublje u tlu. U tu svrhu, za uzgajanje koristi specijalne visoke i uske plastične posude s vertikalnim bridom. Nakon što biljke razviju korijen određene veličine spremne su za sadnju u vrt koja se obavlja isključivo u jesen prije sezone kiša.
Biljke koje najčešće koristi su deseci kultivara ružmarina, lavandi, cistusa, phlomisa, teucriuma, tanacetuma...
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2012 u 13:14
EPILOBIUM DODONAEI:

zgodna trajnica uskih sivkastih listova visine do 50 cm. Cvate od lipnja do rujna velikim ružičastim cvjetovima. Potpuno nezahtjevna u pogledu tla, raste na suhim kamenitim i šljunčanim tlima, uz ceste, staze i željezničke pruge. Tamo ih sigurno nitko ne zalijeva, a kako će biti u našim vrtovima vidjet ćemo sljedeće ljeto:

...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2012 u 22:10
kupila sam ju na placu u Ri - mala plava travica - valjda je to ista, vidjela sam ju i u MBM-u
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2012 u 20:25
bude bilo par komada na raspolaganju u proljece :)
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2012 u 14:43
te male travice su mi baš zgodničke za kamenjare...na žalost, nisam ih vidjela nigdje u prodajiCry....

zagreb
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2012 u 09:28
Medu plavim travama za kemenjare stoji i Festuca velesiaca Glaucantha. Biljka slici plavoj vlasulji ali ima intenzivniju boju te je niska i kompaktna, visine do 20 cm.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2012 u 07:35
na internetu sam naišla na jednu travu koja navodno dobro podnosi sušu, mraz, vjetar - Poa poiformis Kingsdale

slika i podaci su s interneta http://www.bluedale.com.au/our-selection/strapy-leaf-plants/poa-poiformis-kingsdale

ova australska je slična festuci galuca, samo što je veća od nje
treba sunčan položaj ili polusjenu, može narasti do pola metra visine, orezuje se u kasnu zimu ili rano proljeće, podnosi do - 10 stupnjeva

Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 19:07
draga ljilja55, nadam se i ja da će i tvoje i moje ljeto 2013 .biti puno manje tužnije od ovogaLOL

zagreb
Na vrh
ljilja55 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljilja55 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 08:46
Originalno poslano od člana ljilja55 ljilja55 napisao:

sad još da nam otkriješ tajnu, gdje je sjeme nabavljeno i akcija,
Saro hvala što si ovo podijelila sa nama, možda mi iduće ljeto ne bude tako tužno kao ovo

Jutro nije moje doba dana, upalila mi se žaruljica kad sam već poslala poruku Dadi
Na vrh
ljilja55 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljilja55 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 08:34
sad još da nam otkriješ tajnu, gdje je sjeme nabavljeno i akcija,
Saro hvala što si ovo podijelila sa nama, možda mi iduće ljeto ne bude tako tužno kao ovo
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2012 u 07:37
...odlično dado, nadam se da ćemo je u proljeće već moći saditi u vrtove i to, ako sam dobro shvatila u društvu vlasulja i carexa, pa neka se parazitirajuLOL...meni ta biljka izgleda prekrasno na gornjo slici...u onoj suhoj pustoši i prašini vatreno crveni cvjetoviWink

zagreb
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2012 u 15:24
Posijao sam 2 vrste costileje prije par dana, vidjet cemo sto ce biti.
Inace kazu da su te biljke poluparziti ostalih bilja. U prirodi njihov korijen parazitira jednu vrstu samoniklog lupinusa ali u tu svrhu mogu posluziti i neke ukrasne trave (festuca) i carexi.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2012 u 07:16
slažem se da je prekrasna cinija, draga Carol, neobična, nova i kažu nezahtjevna, no sjeme je kao što sam rekla vrlo skupo, oko 80kn...trebali bismo se zapravo grupno dogovoriti tko bi želio tu biljku da podijelimo troškove za sjemeLOL

zagreb
Na vrh
Carol View Drop Down
Trajnica
Trajnica
1. Najljepši vrt - Zima 2013/14

Bodovi: 2208
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Carol Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2012 u 23:18
Sara, krasni su ovi primjerci trajnica, a cinia je posebna. Vidim da ima jako uske listice, da ne izgubi ono malo vode koju dobije. U Zagorju bi joj se listovi odma povecali, he,he.
Vu plavem trnaci mi hiža stoji

od zelenih veja je videti ni..
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2012 u 17:39
CASTILLEJA ANGUSTIFOLIA:

još jedna pustinjska trajnica...zeljsti grm visine oko 50 cm, travastog lišća i prekrasne crvene boje. Cvate od ranog ljeta na suncu ili polusjeni. Podnosi do -30 C. Bilo bi je dobro isprobati u vrućim i suhim vrtovima.

zagreb
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2012 u 17:23
SALVIA DORRII:

ili pustinjska kaduljadrvenasti grmić visine do 50 cm, lišće je dekorativno srebrno sivo, vrlo aromatično, pa privlači leptire i pčele. Cvate ljubičasto plavim cvijetom od sredine proljeća. Nezahtjevna biljka u pogledu tla i vlage, naravno, nakon što se dobro ukorijeni. Podnosi do -30 C. Za dobar rast potreban je isključivo sunčani položaj. Obavezno je lagano orezivanje nakon cvatnje, pa će cvasti i drugi put do kraja ljeta.

zagreb
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2012 u 16:56
Stigla nam je jesen pa se možemo polako početi pripremati za sljedeću cvjetnu sezonu...ako pretpostavimo da će biti vruća i sušna iako i  ne poput ove, još uvijek će,  uz visoke cijene vode biti dovoljno sušna da nastavimo s nabavkom biljaka koje će lakše podnijeti takve ekstremne uvjete.
Voljela bih da se što više cvjetoljubaca pridruži temi sa svojim informacijama, prijedlozima i iskustvima s takvim biljkama.
Fotke i informacije o biljkama na ovoj temi su uglavnom sve sa neta,  i to samo najosnovniji i najzanimljivi podaci, a do naziva biljaka došla sam proučavajući raznu literaturu na tu temu koju sam najvećim dijelom posuđivala od naše BB, na čemu joj puno hvala...
Počela bih sezonu s jednom jako zgodnom biljkicom koju si već dugo, dugo želim, ali je za sada sjeme malo preskupo pa ćemo pričekati neku akciju.

ZINNIA GRANDIFLORA:

nazivaju je još i divljom cinijom...to je trajnica visine oko 15 cm koja rastom tvori niski grmić promjera 30-40cm. Vrlo je tolarantna na sušu, a podnosi temperature do -30C. Potpuno je nezahtjevna u pogledu tla pa se može reći da je idealna biljka za suhe vrtove. Stanište potpuno sunčano, a cvate  čim se zemlja dobro ugrije, dakle od svibnja pa sve do listopada. Boja cvijeta je zlatno žuta i u vrtove privlači pčele i leptire.

zagreb
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2012 u 22:29
baš je lijepa, boja listova je stani - pani
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Kolovoz 2012 u 22:57
Uzivo biljka bas i nije tako ljubicaste boje kao na slici, nesto je izmedu crvene i narancaste boje. U polusjeni bude zelene boje. Dosta je mala biljka pa bi je trebalo posaditi podalje od nekh visokih koje bi je mogle pokriti.
Saro - Procvijetale su pa imam rezervu u sjemenkama ak se nesto desi biljkama :)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 19>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.