Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Egzotično grmlje i drveće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Tropski hibiskus - Hibiscus rosa sinensis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Tropski hibiskus - Hibiscus rosa sinensis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7879808182 131>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
dado.slavnija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 196
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 14:11
Alex, bude i slika kada procvjetaju, vrlo su obećavajući i biti će izgleda jako zanimljivi. Osobno su mi jako dragi s manjim cvjetovima, kao i tropikaner Val od drage nam Nine, malen je cvijet ali tako fascinantan i ako bi na ljeto mogao biti veći, a to ćemo vidjeti tek. Ako nisam stavio sad ću i sliku malog Vala od ljetos kod mene :)

Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
alexandra5 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alexandra5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 14:17
odlicno...to mi je drago cuti samo nek nmaju hormona...a i cvjet mu itako izgleda fantasticno

evo i mog rozog...prvi cvjet ove godine 

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 14:21
Vidi se da imaju tamnu boju lista, ali promatram ih, u potpunosti normalno i prirodno funkcioniraju.

Odličan! -jednostavan ali meni najdraže nijanse!
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
MermaidDreamer View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 343
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 18:35
Originalno poslano od člana OSica OSica napisao:

Ovo su moji mali sijanci,presađeni,nadam se da će biti lijepi kao vaši.
[IMG]http://i1293.photobucket.com/albums/b587/OSica1/Tropskihibi1070i_zps3a312065.jpg" />

Molim te, može pitanje? Ili bilotko drugi tko ima veze sa sijancima. Zanima me, pošto je MM totalno puko na tropske hibije (imamo dva ), no međutim, odlučio čovjek i kupio na ibeju "plemenite sjemenke od plemenitih roditelja" tako da ih jednog dana može imenovati , malo mi je smiješno, jer uvijek žuga da puno novaca ide na sjemenje, a sam je na 15 sjemenki potrošio daleko više nego ja uopće u svom životu sve zajedno .
Sada pitanje, hibije nisam sijala, naravno čitala i naišla na više nego nekoliko različitih uputstva, pa molim iskusne i ljude dobre volje neka mi kažu svoja iskustva i načine sijanja.
I da, "plavuša sam" pa molim, iz točke u točku kako se to radi, da li se zareže na tupom-oblom dijelu nasuprot špičastog dijela, da li se zareže na "leđima", znaći na sredini sjemenke između oblod i špičastog, da li se stavi u papir, namoči pa u plastičnu hermetički zatvorenu vrećicu pa čeka da proklije, da li se samo ostavi preko noći u vodi da sjeme omekša, da li se oguli sjemenkica u potpunosti...
Kada se posadi, treba li joj svijetlosti, kolika temperatura je idealna za klijanje i ostalo.
Ako se sadi "odrezana" ili namočena sjemenka koliko duboko ju treba staviti: 0,5 cm, 1 cm, na sam vrh pa ju lagano samo prekriti.
Pitam toliko toga, jer sam toliko toga čitala i gledala na youtube, pa sam lagano gluplja nego što sam bila prije nego sam uopće počela kopati po temi o sadnji hibiskusa iz sjemana.
hvala
i da, nisam se javljala na hibijima, jer nemam sliku svojih u cvatu, ali kada budu cvali, stavim. Žalosno je , da ustvari uopće do ovog foruma nisam imala naviku slikati svoje cvijeće, ali to se promijenilo (malo sam zastranila van teme, sorry)
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 18:58
MD,
Kao prvo, čista je glupost da plemeniti roditelji mogu dati plemenite biljke. Nitko vam to ne može garantirati, to je čisto stvar genetike i nasljednih karakteristika. Vjerojatnost je veća ali to se ne može zanti dok se biljka ne razvije, da cvijet. Pročitajte malo što se sve traži prilikom registracije. Vjerojatnost vam je uglavnom 1/2:1000 biljaka iz sjemena da će u potpunosti odgovarati standardima za registriranje. Nema puno tajni oko sijanja sjemena- zarezuje se na debljem dijelu sjemenke, zaobljeni dio. To morate sami znati prepoznati jer ne znam kako to objasnit, to je i stvar osjećaja. Vidite koji je zaobljeni dio, a koji završava u obliku V uglavnom. Nema potrebe s eksperimentiranjem i skidanjem u potpunosti sjemene ljuske. To možete raditi ali u jako kontroliranim uvijetima i naravno ako imate vremena strijepiti nad njima uz što sterilnije uvijete i onda sadnja. Temperatura bi trebala biti između 22 i 27 stupnjeva, pa vidite koliko to možete postići, naravno uz propustan supstrat i višu zračnu vlažnost. Za klijanje je najbitnija temperatura i neka bude na prvom mjestu, iapk je to tropska biljka. Dubina sijanja je za 3 veličine sjemena, pa nema smisla pričati o fiksnoj nekoj dubini obzirom da su dimenzije sjemenki različite.
Ako je cijena sjemenke bila veća od 1-1,5 $ onda netko ima jako dobar marketing, a vi jako čvrstu volju i ako nakon svega možda budete i razočarani svime skupa obzirom na varijabilnost nasljeđivanja.
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 19:29
Hvala d.s, opširan i konkretan odgovor.
Ovo što si napisao sve stoji i u potpunosti se slažem s tobom, ali MM ima svojih gušta, pa neka gušta i neka se nada (nada umire zadnja).
Sve mi je jasno, zadebljani dio znam koji je i kako izgleda, htjela sam samo potvrdu od nekoga tko ima (a tvoje sam vidjela i na drugim forumima) iskustva i neki dobar savijet.
Za temp. nije problem, imam klijališta koja mi održavaju temp. koju im zadam, a isto tako i vlagu, te vrstu svijetlosti (spektar za rast).
A što se marketinga tiće, naišla na stranicu od nekih uzgajivača (van HR) gdje su ovogodišnje "plemenite od plemenitih-to ja tako iz sprdnje zovem, jer apsolutno mi je jasno da ako radiš hibride od dva hibrida da će bez problema u dva različita oprašivanja biti različite jedinke). To je kao i da mog psa parim (a ima pedigre) sa drugim koji isto ima, dobijem 4 različite bebe, i onda opet parim s istim i opet dobijemo 4 različite bebe totalno različite od onih 4 u prošlom leglu.). Ili da pojednostavim muž i žena imaju dvoje djece i djeca nisu identična nego su različita, osim jedno0jajčanih blizanaca koji su također različiti.
Poanta ovog gore gdje sam se i sama izgubila u pisanju je : Hebeno znaju biti skupe te sjemenke, a bome i reznice ili biljke plemenitašice (tipa: Tahitian princess-i ne, nije mi to najljepši tropi hibi, samo sam se toga imena prvog sjetila)
Isto je samo kloniranje i reznice a i tu može doći do mutacije.

"plemenito sjeme od plemenitih roditelja" je samo izraz sa kojim zahebavam MM, jer je dao grdne pare (po mom mišljenju), ali neka mu. Neka ima svoj gušt. Bit će zabavno ako ne niknu, ali uvijek postoji ta opcija...

e, da, još jednom veliko hvala d.s., odlično objašnjeno
Na vrh
OSica View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OSica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 20:57
Dado,prekrasni su ti hibići i moram pitati kako to da tvoji hibići imaju tako tamno lišće,jer kod mojih sijanaca listići su svjetli.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 20:58
Nema na čemu! To je dio mog iskustva ali i nekolicine svjetski poznatih hibridizera i uzgajivača s kojima sam konstantno u kontaktu. Zna se takodđer dogoditi i da u svemu tome bude praznih sjemenki ili samo djelomično ispunjenih, a ne rijetko se to vidi tek kada se sjemenka zareže.
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 21:07
OS,
sve ovisi o režimu prihrane, mješavini supstrata koji koristite, ali i kvaliteti potencijalnog sijanca. Osobno nisam do sada koristio ništa osim klasične prihrane...
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
jankić View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jankić Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 22:22
Pozdrav,ohrabrila se i ja i danas stavila na zakorjenjivanje narančastog i crvenog duplog hibija.Koristila sam plantelin hormon za zakorjenjivanje.Prvi put sam to delala i nadam se da bu uspjelo.Zanima me jel ih kod "sadnje" u čašice zalijete i to je to ili ih zalijevate ako treba još dok su pod vrečicama.Nakon koliko dana ih moram početi provjetravati?Ispričavam se ako su vam glupava pitanja,al "tko pita,ne skita"smile188
uživaj u mladosti,nikada nećeš biti mlađi nego što si danas
Na vrh
lela.h View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 604
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lela.h Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2013 u 23:47
Jankic, dobro si sve napravila, pod vrecicom ih moras zaljevati po potrebi ali u ovo doba godine jako rijetko. Rez je najbolje napraviti 5 mm ispod oka. Prati kakva je zemlja, neka bude vlazna ne mokra! Ja ih provijetravam samo kada sklanjam propale listove, tek kada se na dnu vidi korijen svaki dan busim rupe po vrecici, oko 7 dana da se naviknu na vanjski zrak. Ako i nakon toga klonu listovi vracam vrecicu, jos neko vrijeme!
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 09:35

Upravo imam jednog hibija na ožiljavanju ali u plastičnoj bočici od pola litre i skoro svaki dan otvorim čep kratko, za sad je dobro....držim ga na ruteru i dno je fino toplo, a i fino su orošene stjenke boce. Ovakav način već sam prošla i to vrlo uspješno.

Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 09:56
Pčelice,
nije potrebno svakodnevno prozračivanje, jer se tako i narušava mikroklima koja je unutra. Osim toga, radje bi predložio da na vrhu, tj čepu napravite malu rupicu promjera cca oko 2mm, osobno sam tako radio vrlo uspješno bez plijesni i dobro ukorjenjivanje.
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
jankić View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jankić Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 11:12
Hvala vam svima na podjeljenim iskustvima smile79
uživaj u mladosti,nikada nećeš biti mlađi nego što si danas
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 14:13
Evo procvjetao jedan od 6 Hawai kod mene :)
Boja je još ljepša uživo jer je tamnija žuta boja s crvenim okom.

Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MermaidDreamer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 14:38

prekrasan je...
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 14:47
Ajmeeeeesmile181 kako je lijepsmile64
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
alexandra5 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alexandra5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 17:09
Dado bravo....stvarno je fenomenalan i boja i velicina cvjeta,a crveno oko ga cini jos ljepsim smile64
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado.slavnija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 17:39

Samo da ispravim pogrešku, na slici je napisano Tahitian, nije Tah već Hawaii.
Biti će još cvijetova nadam se do petka od drugih, jedva čekam.
Dario
dario.novska@gmail.com
Na vrh
Ivana-Mia View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1278
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivana-Mia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 18:03
Dado,stvarno je predivan,svaka čast.
Koliko dugo mu traje cvijet?

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7879808182 131>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,391 sekundi.