Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Češka
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Češka

Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Branka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Branka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2008 u 15:37
bila sam u njemu prije nekoliko godina dok sam se još aktivno bavila pjevanjem u našem poznatom zboru iz petrinje   SLAVULJU i bilo mi je super mogu reči da me se posebno dojmila njihova nacijonalna knjižnica koja čuva neke primjerke stare nekolikostoljeća , zatim centar grada , i onaj dugački prolaz kroz sami centar gdje se može jesti na svakom čošku . kako bi mi to rekli . a ostale građevine , ma zar se to može opće opisati, prekrasno
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2008 u 14:06
Razglednica iz Praga je fantastična. Predivan grad, mislim jedan od nejljepših u Evropi.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
mimar View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2123
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2008 u 13:46

Prag, grad zlatne istorije i bajkovite lepote monumentalnih gradjevina i predivnih mostova koji spajaju obale mocne Vltave. Grad koji spada u najposeceniji na svetu (po broju gostiju ispred grada Njujorka) svoju identicnost i srednjevekovni izgled ulica sacuvao je, posle vise od 600 godina, skoro u potpunosti.

Odmah po ulasku u Cesku pogled nam se zaustavlja na jednom od zamkova, sto obecava…

Na levoj obali Vltave dominira oblast tvrdjave Hradcani. Najveci dvorac na svetu prostire se na oko 7 hektara zemlje,oduvek predstavlja sediste i rezidenciju ceskih vladara. Podignut je u 9. veku a danasnji izgled potice iz 16.v. Velicanstvenim renesansnim zdanjem dominiraju tornjevi spektakularne katedrale sv. Vida, u elegantnom francusko- gotskom stilu.Ispod katedrale su pokopani najveci kraljevi ceske.

.

.

Stari grad je na desnoj obali, kapiju cini Kula starog grada, koja predstavlja jednu od najlepsih evropskih gradjevina u gotskom stilu.

Karlov most je magicno mesto koje poput magneta privlaci reku turista, umetnika, zaljubljenika u lepotu.

Ne zaboravite zastati kod  Lorenskog kriza i  pozeleti nesto, po legendi cete se sigurno vratiti u Prag (ja verujem u bajke, pozelela sam i necete verovati, u Prag putujem vec sledece sedmice a da nisam planirala ).

.. 

Trg  (Starometske namesti) je najlepse i najzivlje mesto u centru starog grada. U sredistu je spomenik Janu Husu okruzen zivopisnim fasadama.

.

Najzapazenije zdanje Starog gradskog trga je vecnica sa Astronomskom kulom i satom orloj koji pokazuje ne samo tacno vreme vec i polozaj drugih planeta u odnosu na Zemlju i kretanje Meseca i Sunca kroz zodijak.

Vaclavljev trg  (Vaclavske namesti) sa kojeg se pruza pogled na Mustek, Nacionalni muzej, raskosne fasade, barokne reljefe i koji predstavlja centar bogatog nocnog zivota.

Walenstajnovi vrtovi predstavljaju raskosno dvoriste generala Albrecht von Walensteina koji je porusio dvadesetak kuca kako bi napravio mesto za svoje uzivanje.

.

Crkva sv. Petra i Pavla, goticka gradjevina iz 1885.god.na uzvisenju Vysehrad u okolini Praga, odakle se pruza predivan pogled na krovove grada i njegovu okolinu.

Prazani nude domace specijalitete kobasicu, pacetinu, knedlicke i cuveno toceno prasko pivo u mnogobrojnim restoranima i pivnicama.

.

Grad koji ima razvijenu kulturu zivljenja i neiscrpnu pricu o svojoj istoriji, svake godine ima sve veci broj posetilaca. Nezavisno od godisnjeg doba, Prag je raskosan, i koliko god puta da ga posetite ostace u vama zelja za povratkom. Grad koji ne moze drugo nego opciniti i nadahnuti putnika namernika.

.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.