Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 38> |
Korisnik | ||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
1. Rujnica (Lactarius deliciosus). Kad se prereže ispušta narančasti mliječni sok boje mrkve koji kasnije malo pozeleni. Klobuk joj je narančasto smeđast s koncentričnim krugovima, pozelenjuje na dodir kao i listići koji su prvobitno narančaste boje. Stručak iste boje s kapljastim udubljenjima po svojoj površini. Ukusna.
http://www.webalice.it/mondellix/images/Lactarius%20deliciosus.JPG Pa pozelenila je!
A da mi to bacimo ? Ja baš tu ne volim čitati
![]() |
||
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|
Nemoj čekaj Jagodu
![]() Evo još slika istih rujnica ako treba. ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
![]() |
||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|
Nije 1. pogledaj stručak pod 1. je drugačiji nego 4. i 6. . Sad sam pogledala i nema tih jamica po sebi
![]() |
||
|
||
![]() |
||
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
|
Nema me jedan dan kad ono teške diskusije o gljivama....Hoya ti opet imaš gljive a ne znaš što je.Zašto me nisi nazvala i skočila do mene da rješimo dilemu? Po slici si ubrala rujnice koje su dosta teške gljive.Najbolje su na žaru ili za ajvar.One moraju puštati narančasto ili tamno crveno mlijeko a usput i potamne.Često su crvljive što vidim i na slici.Ako na prerezu puštaju bijelo mlijeko onda nisu dobre za jelo,naravno ako su iz roda mlječnica odnosno LACTARIUSA.Smrckice a ti si opet brala sunčanice i po slici kovare,koje treba prokuhavati prije daljnje pripreme.
Moram se pohvaliti da sam i ja jučer nakon tjedan dana, bila opet u gljivama u Klani .U svom 10 godina i više, gljivarskom stažu nisam nikad vidijela više ljudi i auta u u šumi.To je prava invazija ljudi koji znaju i ne znaju nešto o gljivama tako da iza sebe ostavljaju pustoš i hrpe pobranih gljiva koje ne poznaju....Iako je bila invazija našla sam 15 varganja,malo lisičica,dosta maglena i krasnica.....Zbog pripreme gljiva nisam stigla javiti se na forum...
![]() |
||
sutra je novi dan
|
||
![]() |
||
|
Zajedno sam brala sa Hojom jučer. Njoj sam dala većinu sunčanica ( za
prvi put, drugi put dijelimo jer ako bude po nađenom ne znam komu deblji
kraj
![]() ![]() Eto vidiš da sam bila u pravu da su hrpe ljudi po šumama ![]() Hvala Jagodica ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Jagodica otvorila sam temu za moje gljive, zbog lakšeg snalaženja i onog što nalazim. Ovu godinu spoznajem vrganje, te pokušavam si memorirati i naučiti razlike gljiva, Vidiš da za mnoge više nepitam, znači u mojim su venama
![]() Ovdje ako možeš pogledati moje gljive i što identificirati, uglavnom su vrganji zelenjača ili kovara? <>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3937 |
||
|
||
![]() |
||
|
Počela sam prije 2 godine gljivariti tu oko Rijeke, na incijativu MM. Nije hir jer smo i ja i MM gljivarili kao djeca, te po švedskim šumama kao odrasli( pune vrganja, ali i nekih parazit gljiva na vrganjima koji su opasni). MM je u mladosti zarađivao si za odjeću i školarinu (kao član mnogobrojnije obitelji) na prodaji vrganja. Dosta toga smo pozaboravljali, ali ostanu instikti. Kad uđemo u šumu već po mirisu se osjeti ima li gljiva ![]() Puno sam naučila od vas tu i klanjam vam se zbog toga. Pogotovo mi je drago što znam kako ispravno ubrati gljivu. Najezde ljudi bi ja povezala sa finansiskim stanjem, bilo da ih jedu ili prodaju. Baš ljudi vole hodati ,možeš si misliti ![]() Moje ponašanje se najbolje vidi u Hojinom postu. Zajedno smo bili sa starijim gospodinom koji bere i pupove gljiva, i Hoja je čula kad sam mu rekla da se neradi tako i zbog zamjene, a i zašto ne ostaviti drugom od čega nemaš velike koristi. Takođe do koga god dođem obučavam ljude kako brati , a ne uništavati gljive.
Trebalo bi polijepiti transparente po šumi kako se ponašati u branju gljiva. Baš sam Hoji rekla da mi dođe da to sama napravim kad vidim šutirane puhare i preslice. ![]() Neke gljive koje nisam sigurna sam brala i zahvaljujuć identifikaciji iskoristila ili bar sljedeći put (kao gnoištarke). Sad za vrganje koje imam znam da nisu otrovni ( ili kuhanjem prestaju biti),ima možda 4 ne jestiva vrganja. Ali opet stručna riječ mi znači puno ne želim biti svojeglava. Žao mi je što Kordija nikako nema, valjda se zaljubio ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
|
Jestive su. Sve su vrste rujnica jestive. Ovo je smrekina rujnica - Lactarius deterrimus. Evo teksta o rujnicama:
|
||
![]() |
||
cordyceps ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
|
Točno! Vidiš da kovara za razliku od zelenjača koje si nedavno stavila u identifikaciju ima mrežicu na stručku!
|
||
![]() |
||
|
Nije pupavka ni pečurka, već neki Leucoagaricus ili Macrolepiota. Nažalost slika je loša da bi se nešto konkretno moglo ustvrditi.
|
||
![]() |
||
|
Došao na Kordi
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Možda je i ovo razlog invazije ljudi na šume. I mi vidmo razliku od broja skupljača prošle i ove godine.
<>http://209.85.135.132/search?q=cache:rnKq36OlS5IJ:www.vjesnik.com/Html/2009/08/12/ClanakTx.asp%3Fr%3Dtem%26c%3D1+gljive+klana%2Bdozvola&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr |
||
|
||
![]() |
||
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
|
Hvala na determinaciji,
pogledao sam slike u knjigam i na internetu i potvrdio bi da je najvjerojatnije Leucoagaricus_naucinus. Odmah prilazem i drugu slikicu; gljiva koja je ugodno iznenadila članove gljivarskog društva jer je rijetko viđaju u okolici Karlovca, a radi se o jestivoj gljivi. Spominjali su neki naziv "vrbnjača" ili tako nekako, ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
I na jugu Dalmacije ima gljiva.Doduše malo.
Ove sam našla ispod maslina.bijele su kao snijeg.Znaju biti jako velike. Kako se zovu i jesu li jestive? ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Poznata i česta gljiva - busenasta tigrica (Lentinus tigrinus). Da, u nekim krajevima je još zovu vrbnjača ili vrbovača je rvoli rasti na stablima i granama vrba.
|
||
![]() |
||
|
Obadvije su jestive.
Prva je Leucoagaricus leucothites - bjelkasta pečurkovica, a druga Amanita ovoidea - bijela blagva, čaburka.
|
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Hvala, Cordy.
![]() Nažalost, ove su završile u smeću dok sam čekala odgovor. Ali zato znam gdje ih ima još. Mogu li se zamijeniti sa nekom sličnom otrovnom? Obožavam gljive ali još više svoj život. ![]() |
||
![]() |
||
|
Mogu.
Bjelkasta pečurkovica npr. sa bijelim vrstama pupavki Amanitom vernom ili Amanitom virosom koje obje imaju na dnu veliki bijeli ovoj u obliku jajeta i rastu u šumama. http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_verna.htm http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_virosa.htm A Amanita ovoidea npr. sa Amanitom proximom koja ima žutonarančasto obojeni ovoj s vanjske strane. http://mycologie-somiva.fr/amanita_proxima.htm http://www.funghiemicologia.com/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=1053 |
||
![]() |
||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
|
http://hr.netlog.com/go/explore/videos/videoid=hr-47159
...
....ovo bi trebao biti filmić o gljivama...dobro snimljen, nema komentara...
...prepoznala sam muharu ( 3. po redu ) i zelenu pupavku ( 2. i da li je ona što je još u jaju pri kraju filma zelena pupavka....br 10 - lisičarka ?? )....
...hajdete sad vi....malo učenja kroz igru...
![]() |
||
![]() |
||
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
|
Gljivoznalciiiiii!!!!!!!
...đe steeee???
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |