Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 38>
Korisnik
Poruka
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Listopad 2009 u 20:02
1. Rujnica (Lactarius deliciosus). Kad se prereže ispušta narančasti mliječni sok boje mrkve koji kasnije malo pozeleni. Klobuk joj je narančasto smeđast s koncentričnim krugovima, pozelenjuje na dodir kao i listići koji su prvobitno narančaste boje. Stručak iste boje s kapljastim udubljenjima po svojoj površini. Ukusna.
http://www.webalice.it/mondellix/images/Lactarius%20deliciosus.JPG

Pa pozelenila je!

A da mi to bacimo ? Ja baš tu ne volim čitati smile62
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Listopad 2009 u 20:09
Nemoj čekaj JagoduSmile

Evo još slika istih rujnica ako treba.

Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Listopad 2009 u 20:13
Nije 1. pogledaj stručak pod 1. je drugačiji nego 4. i 6. . Sad sam pogledala i nema tih jamica po sebiEmbarrassed
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Listopad 2009 u 22:28
Nema me jedan dan kad ono teške diskusije o gljivama....Hoya ti opet imaš gljive a ne znaš što je.Zašto me nisi nazvala i skočila do mene da rješimo dilemu? Po slici si ubrala rujnice koje su dosta teške gljive.Najbolje su na žaru ili za ajvar.One moraju puštati narančasto ili tamno crveno mlijeko a usput i potamne.Često su crvljive što vidim i na slici.Ako na prerezu puštaju bijelo mlijeko onda nisu dobre za jelo,naravno ako su iz roda mlječnica odnosno LACTARIUSA.Smrckice a ti si opet brala sunčanice i po slici kovare,koje treba prokuhavati prije daljnje pripreme. 
Moram se pohvaliti da sam i ja jučer nakon tjedan dana, bila opet u gljivama u Klani .U svom 10 godina i više, gljivarskom stažu nisam nikad vidijela više ljudi i auta u u šumi.To je prava invazija ljudi koji znaju i ne znaju nešto o gljivama tako da iza sebe ostavljaju pustoš i hrpe pobranih gljiva koje ne poznaju....Iako je bila invazija našla sam 15 varganja,malo lisičica,dosta maglena i krasnica.....Zbog pripreme gljiva nisam stigla javiti se na forum...
smile187
sutra je novi dan
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Listopad 2009 u 22:55
Zajedno sam brala sa Hojom jučer. Njoj sam dala većinu sunčanica ( za prvi put, drugi put dijelimo jer ako bude po nađenom ne znam komu deblji krajWink)i nešto rujnica. Sigurno su rujnice i to smrekove rujnice , koje imaju blaži ukus od preve ili krvave rujnice. Ove koje imaju jamice po sebi su odvratnog okusa čak i sa grila ( a to su prave i krvne rujnice, jakkkk). MM kaže da ne beremo više rujnice. Da i imale su narandžasti sok.Smile

Eto vidiš da sam bila u pravu da su hrpe ljudi po šumamaEmbarrassed

Hvala Jagodicasmile78

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Listopad 2009 u 23:56
Jagodica  otvorila sam temu za moje gljive, zbog lakšeg snalaženja i onog što nalazim. Ovu godinu spoznajem vrganje, te pokušavam si memorirati i naučiti razlike gljiva, Vidiš da za mnoge više nepitam, znači u mojim su venamaWinki želudcu.

Ovdje ako možeš pogledati moje gljive i što identificirati, uglavnom su vrganji zelenjača ili kovara?

<>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3937
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Listopad 2009 u 12:26
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Moram se pohvaliti da sam i ja jučer nakon tjedan dana, bila opet u gljivama u Klani .U svom 10 godina i više, gljivarskom stažu nisam nikad vidijela više ljudi i auta u u šumi.To je prava invazija ljudi koji znaju i ne znaju nešto o gljivama tako da iza sebe ostavljaju pustoš i hrpe pobranih gljiva koje ne poznaju....

Počela sam prije 2 godine gljivariti tu oko Rijeke, na incijativu MM. Nije hir jer smo i ja i MM gljivarili kao djeca, te po švedskim šumama kao odrasli( pune vrganja, ali i nekih parazit gljiva na vrganjima koji su opasni). MM je u mladosti zarađivao si za odjeću i školarinu (kao član mnogobrojnije obitelji) na prodaji vrganja. Dosta toga smo pozaboravljali, ali ostanu instikti. Kad uđemo u šumu već po mirisu se osjeti ima li gljivaWink.
Puno sam naučila od vas tu i klanjam vam se zbog toga. Pogotovo mi je drago što znam kako ispravno ubrati gljivu.

Najezde ljudi bi ja povezala sa finansiskim stanjem, bilo da ih jedu ili prodaju. Baš ljudi vole hodati ,možeš si mislitiConfused

Moje ponašanje se najbolje vidi u Hojinom postu. Zajedno smo bili sa starijim gospodinom koji bere i pupove gljiva, i Hoja je čula kad sam mu rekla da se neradi tako i zbog zamjene, a i zašto ne ostaviti drugom od čega nemaš velike koristi.
Takođe do koga god dođem obučavam ljude kako brati , a ne uništavati gljive.
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

Pričala sam mojim ukućanima, a sad ću ponoviti: Smrcko svaku manju gljivu ostavi nekom drugom beraču da je ubere kad dovoljno odraste. Kaže: Ja od ovako male nemam ništa, a nekome velika može biti obrok!

Trebalo bi polijepiti transparente po šumi kako se ponašati u branju gljiva.
Baš sam Hoji rekla da mi dođe da to sama napravim kad vidim šutirane puhare i preslice.Confused
Neke gljive koje nisam sigurna sam brala i zahvaljujuć identifikaciji iskoristila ili bar sljedeći put (kao gnoištarke).

Sad za vrganje koje imam znam da nisu otrovni ( ili kuhanjem prestaju biti),ima možda 4 ne jestiva vrganja. Ali opet stručna riječ mi znači puno ne želim biti svojeglava.

Žao mi je što Kordija nikako nema, valjda se zaljubio kao i moj bratWink pa na sve zaboraveLOL Ili da ga netko nije uvrijedio pa neće da dođeCry

Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 08:42
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

Je li ovo jestivo. Majko moja kako zelene iz minute u minutu:

Jestive su. Sve su vrste rujnica jestive. Ovo je smrekina rujnica - Lactarius deterrimus. Evo teksta o rujnicama:
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 08:49
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Pliz indentifikacija!!!

1. Je li kovara?

Točno! Vidiš da kovara za razliku od zelenjača koje si nedavno stavila u identifikaciju ima mrežicu na stručku!
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 08:51
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Našao sam 5 ljepotica nedaleko od šume, za koje bi trebao pomoć. Pomični vjenčić i bez ovojnice na dnu - ne bi rekao da je opasna pupavka. Opet, potpuno bijela bijelih listića, ne bi rekao da je pečurka... Confused

Upomoooć

Nije pupavka ni pečurka, već neki Leucoagaricus ili Macrolepiota. Nažalost slika je loša da bi se nešto konkretno moglo ustvrditi.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 11:16
Došao na Kordismiley3393.gif
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2009 u 01:58
Možda je i ovo razlog invazije ljudi na šume. I mi vidmo razliku od broja skupljača prošle i ove godine.

<>http://209.85.135.132/search?q=cache:rnKq36OlS5IJ:www.vjesnik.com/Html/2009/08/12/ClanakTx.asp%3Fr%3Dtem%26c%3D1+gljive+klana%2Bdozvola&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2009 u 22:37
Hvala na determinaciji,

pogledao sam slike u knjigam i na internetu i potvrdio bi da je najvjerojatnije
Leucoagaricus_naucinus.

Odmah prilazem i drugu slikicu;

gljiva koja je ugodno iznenadila članove gljivarskog društva jer je rijetko viđaju u okolici Karlovca, a radi se o jestivoj gljivi. Spominjali su neki naziv "vrbnjača" ili tako nekako,no nisam ju mogao više naći niti u jednoj knjizi Ouch
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Listopad 2009 u 19:30
I na jugu Dalmacije ima gljiva.Doduše malo.
Ove sam našla ispod maslina.bijele su kao snijeg.Znaju biti jako velike.
Kako se zovu i jesu li jestive?

Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2009 u 20:01
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Hvala na determinaciji,

pogledao sam slike u knjigam i na internetu i potvrdio bi da je najvjerojatnije
Leucoagaricus_naucinus.

Odmah prilazem i drugu slikicu;

gljiva koja je ugodno iznenadila članove gljivarskog društva jer je rijetko viđaju u okolici Karlovca, a radi se o jestivoj gljivi. Spominjali su neki naziv "vrbnjača" ili tako nekako,no nisam ju mogao više naći niti u jednoj knjizi Ouch

Poznata i česta gljiva - busenasta tigrica (Lentinus tigrinus). Da, u nekim krajevima je još zovu vrbnjača ili vrbovača je rvoli rasti na stablima i granama vrba.
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2009 u 20:03
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

I na jugu Dalmacije ima gljiva.Doduše malo.
Ove sam našla ispod maslina.bijele su kao snijeg.Znaju biti jako velike.
Kako se zovu i jesu li jestive?

Obadvije su jestive.
Prva je Leucoagaricus leucothites - bjelkasta pečurkovica, a druga Amanita ovoidea - bijela blagva, čaburka.
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Listopad 2009 u 23:45
Hvala, Cordy.Smile
Nažalost, ove su završile u smeću dok sam čekala odgovor.
Ali zato znam gdje ih ima još.
Mogu li se zamijeniti sa nekom sličnom otrovnom?
Obožavam gljive ali još više svoj život.Wink
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Listopad 2009 u 08:05
Mogu.

Bjelkasta pečurkovica npr. sa bijelim vrstama pupavki Amanitom vernom ili Amanitom virosom koje obje imaju na dnu veliki bijeli ovoj u obliku jajeta i rastu u šumama.
http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_verna.htm
http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_virosa.htm

A Amanita ovoidea npr. sa Amanitom proximom koja ima žutonarančasto obojeni ovoj s vanjske strane.
http://mycologie-somiva.fr/amanita_proxima.htm
http://www.funghiemicologia.com/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=1053

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Studeni 2009 u 12:15
http://hr.netlog.com/go/explore/videos/videoid=hr-47159
...
....ovo  bi  trebao  biti  filmić  o  gljivama...dobro  snimljen,  nema  komentara...

...prepoznala  sam  muharu (  3.  po  redu  )  i  zelenu  pupavku  (  2.  i  da  li  je  ona  što  je  još  u  jaju  pri  kraju  filma  zelena pupavka....br  10  -   lisičarka ??  )....

...hajdete  sad  vi....malo  učenja  kroz  igru...Geek
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Studeni 2009 u 10:25
Gljivoznalciiiiii!!!!!!!

...đe  steeee???
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1314151617 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,249 sekundi.