Dalija, Georgina - Dahlia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1718192021 24> |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Danas sam malo zalijala dalije na zimovanju: gomolji su se već pomalo počeli sušiti, tj, neki su se dosta smežurali, pa sam im dala malo dopinga.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Skitnice i meni se to s nekim dogodilo, napravile samo zadebljanje, ali ne i gomolj. No srećom sam skupljala sjemenke , pa će nešto iduće godine biti i od sjemenki.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
kupljene su sa cvijetom.
|
|
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
I meni se to dešavalo sa sitnim dalijama(onim sitnog cvijeta i niskog rasta)...Posijem iz sjemena i one ne naprave gromolje,zato uvijek skupim sjeme od niskih dalija,jer i ako neke naprave gromolje,obično je to mali gromolj koji teško da može da izdrži zimu,odmarajući....
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ovo još nisam vidjela: A kako si ih uzgojio, iz sjemena ili posađenog gomolja?
|
|
![]() |
|
skitnica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1556 |
mi smo djeca cvijeća
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Ja nemam problema s gomoljima kao vi , ostavim ih u zemlju i one ponovno narastu, ali zato čim udari jaka bura sprži im sve listove tako da nikad ne mogu dići do cvijeta. Moram ih premjestiti negdje u zavjetrinu, da li da onda gomolje podjelom ili da ih tako presadim.
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
sad si jedio misim...nisam ih posebno sušila,ali sad kako je da je...skupila sam sjeme ako gomolji ne prežive..nadam se ipak da hoće jer bilo je lijepih primjeraka
![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Gromolje dalija,ja nikada ne čuvam u pijesku ,niti ih prekrivam zemljom...Ja ih povadim,osušim,očistim od zemlje(koliko je to moguće),zatim razdvojim po boji cvijeta,i umotam u novinski papir,koji sasvim malo,sa par kapi vode pokvasim,i sve to onda smjestim u kartonsku kutiju,i u negrijanu prostoriju u kojoj nece da smrznu,al ni u toplu,jer će da potjeraju klicu...I do sad,a imam ih godinamaaa,(a i moja mama to isto radi,od nje sam to i naucila,a ona ima bas bas dugo dalije)svake godine su mi opstali gromolji sve do jednog....
![]() |
|
![]() |
|
Ma onda ih radije u podrumu ostavi, ali prekrij gomolje pijeskom ili kupljenom zemljom ako ima vlage. Ja sam ih prošle godine ostavila u tegli (imala sam 3 komada posađena, i tako su prezimile, bez zalijevanja, ali prekrite zemljom, jer mi se recimo plijesan pojavila u podrumu na brugmansijama radi vlage u podrumu, tako da nikako ne preporučam ostaviti nepokrivene gomolje u podrumu ako je vlaga, a u dnevnoj sobi će im biti pretoplo.
![]() |
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
jedino da ih smjestim u dnevnu sobu onda
![]() ![]() |
|
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Stavila sam ih u kutiju od stiropora u podrum. Nema vlage, centralno je ali u podrumu nije pretoplo - no svakako ću provjeravati suhoću, ako dehidriraju da im dam infuziju (tako mi radimo sa psima)
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Ako je u podrumu vlaga, to bi im moglo naštetiti i mogu početi truliti. Zato ih ja stavljam na tavan, tamo je suho i hladno.
|
|
![]() |
|
svoje dalije sam smjestila u kutiju sa pijeskom i u podrum,prema uputama odavde i sad se samo nadam da će bar koja biti živa i zdrava na proljeće
![]() |
|
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Triša, stavi ih u pijesak ili teglu pa malo zemlje preko, ili samo u kutiju, pa na suho i hladno. Provjeravaj da ne dehidriraju, u tom slučaju malo poprskati vodom, to sam pročitala na ovom forumu.
|
|
![]() |
|
SilveK - kako da zaštitim gomolje dalia. Ma ja ih nisam morala vaditi, ali su to neke ful visoke kaktus dalie, pa ću im promjeniti mjesto, a i raširile su se jako, pa će nešto ići u vikendicu.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Ajme kako si me razveselila, znači skupljam sjeme ako eventualno nekome bude trebalo - imaš
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Nije slučaj. one formiraju lukovicu odnosno gomolj, sad druge godine ne moraš sijati već imaš taj gomolj koji će normalno potjerati mlade listiće i stabljike na proljeće.
|
|
![]() |
|
SilveK svaka čast, ovaj opis i slike su fantastične. Ja sam nešto sakupila, ali nisam baš sigurna da će biti dobro.
No imam pitanje za tebe. Dali one dalije koje sam proljetos sijala i koje su cvjetale cjelo ljeto naprave lukovicu, koja ostaje u zemlji, ili je to samo slučaj gdje sam i posadila lukovicu.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Evo malo slikovne pomoći kako skupiti sjeme s dalie. Do sad sam bez problema skupila sjemenke jednostrukih i nekih visokih, ali ne svih, neznam zašto. Dakle, kad dalia ocvate, cvijet se ponovno skupi skupa i izgleda kao pupoljak, pa se zatim počne sušiti. Kad je potpuno suh, ponovno se počne otvarati da bi biljka bacila sjeme, to izgleda ovako:
![]() tad jednostavno primite taj suhi dio i otrgnite, bez problema se skida s biljke: ![]() a između suhih latica se nalaze sjemenke koje izgledaju ovako: ![]() Jednostruke dalije posijane na proljeće na gredicu jako brzo rastu i cvjetaju iste godine. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1718192021 24> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |