Pulsatilla vulgaris |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jako su lijepe.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
vila2 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pulsatilla vulgaris, u našim krajevima znana najčešće kao SASA ( susreću se i imena- šukundjed, poklonac i kućika ), spada u porodicu žabnjaka ( Ranunculaceae ) i u Hrvatskoj je vrlo rijetka biljka. Najveće stanište u Hrvatskoj nalazi se u Varaždinskoj županiji. Jedna je od najljepših ranoproljetnih trajnica i cvate od ožujka do svibnja.
Stanište biljke je vapnenasto tlo, sunčani obronci, suhe i sunčane livade pretežito brdovitih područja. Biljka je u svježem stanju vrlo otrovna. Stabljike, listovi i cvjetovi su sa vanjske strane obrasli svilenkastim dlačicama, što pridonosi ljepoti ove višegodišnje trajnice. Cvjetovi su zvonastog oblika najčešće u ljubičastoj boji... Ovo su Pulsatille iz mog vrta... ![]() ![]() ![]() |
|
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |