Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 407> |
Korisnik | ||
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Miro baš sam to htjela pitati ,da li ste ih vidjeli u Pordenoneu i koliko koštaju
![]() Čitaš mi misli
![]() |
||
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
|
Anči, ne znam da li će se tebi takvo što događati, ali meni se dešavalo da mi zaplijesnivi zemlja i uništi klijanac i to sam rješavala laganim posipavanjem cimeta oko biljke. Ako primjetiš takvo što odmah primjeni - nećeš požaliti.
|
||
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
||
![]() |
||
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
|
Hvala ,al upravo mi je netko hakirao fejs.
Morat ču napraviti novi ako ne riješim stari
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Sjeme adeniuma do kojih sam došla preko jedne drage osobe |
||
|
||
![]() |
||
BlackMondo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Studeni 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
|
Pozdrav svima, nisam se dugo javljao, al vidim da ima puno novih. Što se tiče klijavosti, kod ademiuma je bitno da je svjeme svježe, što je starije to je manja vjerojatnost da će proklijati. Ne bih preporučio kupnju na aukcije hr.Ja sam svoje kupio preko e-baya i imao sam veliku klijavost preko 90 posto.Najbolje je kupovati iz tajlanda jer su oni pravi majstori kad su u pitanju ademiumi. Sjeme je najbolje posijati odmah pri primitku, Najbolja metoda meni se pokazala da ih se stavi na zelju u teglu poprska sa vodom i prekrije prozirnom folijom, da se održi vlažnost, a na taj način će te se i riješiti problema sa ljuskicama, ako ipak zapne samo namočite prst u toplu vodu i kapnite na biljćicu, odmah omekani i skinete je pažljivo.Istina je da često ugibaju skoro bez nekog razloga dok su jako male, ali kasnije su super. Možda još koju izgubite do godinu dana, ali isplati se paziti na njih jer nagrada je velika.Od 100 komada sjemena preko 90 mi je niklo, neke sam izgubio u prvih 2 mjeseca, neke u prvoj godini, ali sam većinu podjelio prijateljima. Još ih imam dvadesetak.
Jedna mi je procvala čak sa 8 mjeseci i boja je odgovarala kupljenoj. A ostale čekam. Imao sam podosta i pogrešaka u uzgoju, ali zato se tajna skriva u broici hehehehehe. Što se tiče zemlje, imam previše biljaka u zimskoj terasi i vrtu tako da mi je preskupo davati još i za zemlju za kaktuse koja je bezobrazno skupa (ako se uzme njen sastav), a dobijete malu količinu. Ja osobno koristim domaču mješavinu 1 dio riječnog pjeska i 2 djela zemlje za cvjeće. Što se tiče gnojenja tobro se pokazalo tek. gnojivo za sukulente. Pazite na sastav, jer previše nitrata rezultira pretjeranim rastom grana a deblo ostaje usko i nikakvo, Treba balansirati sa kalijem i nitratom, ali to vam piše na poleđini gnojiva. Sada kada su godinu i pol, počet ću ih zaljevati sa gnojivom koji ima malo više fosfata da bi ih potaknuo na cvatnju. i ne treba ih prečesto gnojiti dok su male i nipošto ne na suhu zemlju jer ih se lako može spaliti, najčešće se to vidi ako listovi počnu žutiti i otpadati odjenom. Uvjek gnojiti na vlažnu zemlju. |
||
![]() |
||
bosonoga ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 49 |
|
Anči da li je to 11 ili me oči varaju. Dakle sve su nikle
![]() ![]() |
||
![]() |
||
BlackMondo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Studeni 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
|
Ako ih preko zime držite na toplijem mjestu, nemojte ih se bojati zaliti, ne prečesto naravno, ali ako vidite da je zemlje jako suha slobodno, Ja sam to radio ove zime i nikakvih problema nije bilo, čim sam vidio da se smežuravaju odmah sam više zalio i preko noči evo ih kao usred ljeta heheheheh.Krasne i čudnovate biljeke, sretno ljudi i želim vam zabavu u uzgoju ovih ljepotana.
E da još nešto, potrebno ih je oblikovati ka bonsaie sa žicom, ako želite dobiti ljepši oblik i pincirati, pogotovo na početku ako grane preokomito rasti i nesrazmjerno sa deblom.To sada mene čeka. Vidio sam gore posta, klijaju unutar 5-14 dana. neke su meni čak i nakon 3, ali sam ih prethodni dan stavio u termosicu u toplu vodu i tek onda stavio na zemlju. Tako će te ih natjerati da brže prokliju i izbjeći pljesan zbog prevlažnog tla kod klijanja. A i odmah vidite sjeme koje sutradan pluta na površini najvjerojatnije ništa od njega.Neke ćač proliju unutar termosice prvog dana, čudesno. |
||
![]() |
||
|
Bosonoga 6 niće od 11
![]() ![]() Tako polako da je to igra živaca
![]() Jako teško skinem ljuskicu.
Da li ih onda opet prskam po malo s vodom ?
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Nadam se da ču dočekati da barem jedan odraste u pravu biljku ,inače ču se jako razočarati
![]() Toliko srepim nad njima
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
|
Vrtni centar na Viškovu nema, zadnji ulaz bio po 106,00kn u vazi 17 cm (nezna kolika joj je bila veličina?) |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
meni je od 10 sjemenki izašlo 3 komada
za prvi put ja sam zadovoljna sad ta 3 malca pokušavam održati na životu, ali čini mi se da stagniraju... još nisu sasvim otvorili listiće, mislim - raširili ih u stranu morati ću ih malo bolje pogledati, možćda trebaju kakvu pomoć a mislim da bi im trebala i zemlju promjeniti, jer sam ih sijala u mješavinu sa puno pjeska i ja sam imala problem sa plijesni |
||
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
a evo i malaca, kad već stavljam slike
![]() |
||
![]() |
||
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
|
nema u mbm-u bar niej bilo kad sam ja isla prije nekih tjedan dana
|
||
Per aspera ad astra.
|
||
![]() |
||
|
Ja imam osječaj da su mi zemlja i sjemeke presuhe. A bojim se pretjerati s prskanjem.
Nemam pljesan hoya ,al hvala na savjetu ,nikad se nezna
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
UPOMOĆ!!!
prije par dana sam na adeniumu primjetila ranu, izgleda kao da ga je nešto počelo grickati ili kao da ga je netko nečim oštetio... moji ukućani se kunu da nisu, a nisam primjetila nikakvu bubu u blizini... doduše, sad sam se sjetila da nam je jednu večer bio uletio neki duguljasti kukac s crvenkastim krilima, još ja glupača nisam dala da ga ubiju, nego sam natjerala mm da ga lovi po primaćoj i oprezno iznese vani - ovo je objava rata ![]() evo slika ![]() što kažete vi iskusniji... kako on podnosi oštećenja? neće mi uginuti, zar ne? ![]() |
||
![]() |
||
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
|
Tamo je bila jedna jedina i nije bila zdrava i lijepa.. Koštala je 10eura pa je nisam kupila. Netko je rekao da je ima u MBM-u pa ostaje da odem pogledati ili na neki drugi sajam možda...
|
||
![]() |
||
bosonoga ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 49 |
|
Možeš slobodno poprskati vodom ljusku da se dobro namoči tada se lakše skida. Dalje nastavi zalijevanje po malo oko žlica vode. Vidjet ćeš već da i nisu tako osjetljivi kako se mi plašimo. I ja sam u početku strepila ali sada toliko i ne visim nad njima. Ako predugo budu bez vode zna im lišće požutjeti zato je potrebno naći mjeru.
|
||
![]() |
||
muhlenbergia ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
|
anči39
Ovdje možete pogledat slike adeniuma na fejsu. Klub Grandprix Adenium ADENIUM Grupe ADENIUM ADENIUM INDONESIA kontes adenium Tangerang Adenium Comunity PONDOK BUNGA adenium Forum Petani,Pedagang,Pecinta Tanaman Adenium Indonesia |
||
![]() |
||
ariel ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 31 |
|
Ja sam bila u Pordenoneu u subotu i nisam vidjela da ih imaju.
|
||
![]() |
||
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
|
![]() Pustinjska ruža,prekrasna,još je za mene rano sa tim čarolijma,još ću malo učiti.A Vama koje niću sretno.
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |