Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Hamamelis virginiana, L. (American witchhazel )
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Hamamelis virginiana, L. (American witchhazel )

Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 16:10
dakle ono što ti treba za kremu je hidrolat koji se naziva i hemamelisova vodica i koji je jako cijenjen vani.... da stavljaš tinkturu u kremu za lice nema apsolutno nikakvog smisla zbog alkohola a i zbog toga jer ti treba hidrolat - koji je sinergija otopljenih tvari topivih u vodi+vrlo mali postotak esencijalnih ulja koji su topivi u ulju ....  ili čistom alkoholu koji opet kao takav za dermu ne možeš koristiti a itako se n može nabaviti eterično ulje hemamelisa ( čak ga ni oshadhi ni pranarom nemaju ).... a za eterično napraviti treba specijalna destilerija i vjerojatno dislovno tona lišća i grančica.....
...a da radiš mecerat u lipidnom mediju ( bazna ulja, mast) isto nema smisla jer su njegovi aktivni sastojci topivi samo u hidrobazama ( vodena osnova)...

...a i najkvalitetniji je iz lista i/ili vrlo mladih vrhova grančica..... ja ti preporučam svim srcem taj iz kemiga, super je:O))) i opć nije skup... mislim cca 35 kn 1 dcl a od oshadhija je 2 dcl cca 120 ili više... i pitanje je kad a imaju... to je relativno rijetka roba kod nas...

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 15:57
... ja sam ga koristila za konjuktivitis i naravno protiv bora skoro da ne postoji bolja stvar Smile..a ipak, navršila sam okruglu brojku pa moram malo polako i na to misliti ( nije da se vidi...ali sa godinama...naslagat će se...)
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 15:55
...šta ti imaš destileriju???!!!
.....hidrolat nemožeš bez nje napraviti a to je sasvim jedna druga kategorija prirpravka.... jer svi oblici mecerinjanja home made ne mogu se usporediti sa hidrolatom jer su jednostavno kemijskim sastavom drugačiji... ne kažem bolji ( svaki oblik estrahacije je na neki način drugačiji i izvlači iz biljke druge kemijske stvari, tako da su svi na neki način dobri ali za popuno različite svrhe)
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 15:05
Znam da imaju, pronašla sam.Ali ja ti najviše volim svoje.
Htijela bih od kore praviti tinkturu, macerat, tonik...što je mene volja i koliko me volja.
Jedino tako sam sigurna da će u proizvodu biti dovoljno aktivne tvari.
Etiketama baš ne vjerujem puno.
Kako si ti upotrebljavala hidrolat hamamelisa?Za što?
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 14:43
..kemig ti ima hidrolat hemamelisa i smile79je!!..potrošila sam ga u roku ekspres!!
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 12:28

Evo i slikica  hamamelisa (naravno, sa net-a ):

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 12:11

Evo nove teme koju sam odavna željela otvoriti ali nikad vremena.Pozivam sve koji nešto više znaju o ovoj biljci a naročito one koji znaju gdje bi je se moglo nabaviti da se pridruže raspravi.

Odavno želim ovu biljku imati u svom vrtu ali nikako da je nađem.
Kad pročitate tekst o njoj, onda ćete znati zašto je želim.
Ona je sastojak koji nedostaje mojoj kremi "za sve" i zato bi molila drage forumaš(e)ice da mi jave ako vide da je negdje ima.

Hamamelis virginiana pripada porodici Hamamelidaceae.To je listopadni grm  ili manje stablo koje naraste do 4 m visine.Grana se odmah pri zemlji.Ima eliptične, skoro okrugle listove i svijetlo smeđu koru.Cvijeta u jesen mirisnim žuto-zelenim, ponekad narančastim  cvjetovima jezičastih, spiralnih latica.U kasnu jesen javljaju se plodovi koji su slični pistaciji, također jestivi ali crne boje.Biljka se razmnožava tim sjemenkama, zakorijenjivanjem  grančica i odvajanjem od matične biljke.

Hamamelis potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike gdje raste po vlažnim šumama sve od Nove Škotske do Floride i Teksasa.

Ovaj rod ima puno kultivara koji se mogu naći po parkovima širom Europe pa i kod nas kao ukrasni grmovi.Slovenska znanstvenica Jelena Kovačić de Belder, koja je svoje školovanje završila u Hrvatskoj, istraživala je dugo godina  hamamelis i stvorila više novih kultivara.

Hamamelis virginiana je i ljekovita biljka koja se upotrebljava u liječenju mnogih bolesti od prehlada do bolnih mišića i naročito kožnih problema.Kako je bogata taninima djeluje kao adstrignent, skuplja tkivo, podiže tonus krvnih žila pa je stoga korisna kod proširenih vena, hemoroida i raznih kožnih oboljenja.Djeluje smirujuće i opuštajuće na kožu, jak je antioksidans te se puno koristi u kozmetičkoj industriji koja svoje proizvode bazira na prirodnim sastojcima.

Ljekoviti su listovi od kojih se pravi osvježavajući čaj (kod prehlada ali i proljeva ) i kora od koje se pravi, u Americi poznata , Hamamelisova vodica koja se upotrebljava za udarce, modrice, bolne mišice…Najbolji proizvod je tinktura koja se pravi od mladih grančica i kore.

Zbog vrlo strogih pravila  FDA (Uprava za hranu i lijekove ) u SAD-u se ni hamamelis kao ni ostalo ljekovito bilje ne koristi koliko bi trebalo.Proizvodi od hamamelisa  najviše se koriste u Njemačkoj, naročito tinktura i različite kreme.Sretna sam da sam i kod nas vidjela kremu kojoj je jedan od sastojaka hamamelis (u DM-u ).

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.