Cimicifugin povrtnjak |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 6> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
""" Naime, ja bućice ogulim, uzduž prepolovim, izdubim koščice i to
udubljenje ispunim smjesom faširanog mesa sa mirodijama, zapečem i na
kraju prelijem vrhnjem."""
![]() Ma Cimi povrtnjak ti je san snova, sve zdravo , uredno i puno plodova. ![]() Mogu samo sanjati takav povrtnjak. Kod mene je sjetva totalno podbacila, ono što je niklo led je u više navrata stukao i ostatak bube pojele ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
bergenia ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Ovaj povrtnjak je za svaku pohvalu iz više razloga! Svega tu ima, i sve je krasno uredno i zdravo!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Kako je moj povrtnjak minijaturan, nema mjesta za buće, jer zauzimaju puno mjesta. Međutim, dobila sam sjeme okruglih bućica (inače su tanke, duguljaste) pa nisam mogla odoljeti da vidim kako izgledaju te sam posijala jednu "kućicu". Upravo cvjetaju, a vidi se i mali okrugli zametak ploda. Jedva čekam da vidim kako izgledaju i da li će biti praktičnije za punjenje od onih duguljastih. Naime, ja bućice ogulim, uzduž prepolovim, izdubim koščice i to udubljenje ispunim smjesom faširanog mesa sa mirodijama, zapečem i na kraju prelijem vrhnjem. (I to je to... dobar tek).
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
U proteklom vremenu u vrtu se malo toga događalo. Paprika, paradajz, krastavci i dinje imali su, zbog prilično niskih temperatura, zastoj u rastu, a zbog obilja vlage lišće se razboljelo. Onda je zatoplilo i biljke su lijepo počele rasti i razvijati plodove. Na paradajzu sam orezala donje listove jer su bili bolesni, a pročitala sam da se ionako donji listovi odrežu i to tako da ispod prvih plodova ostane samo jedan list. Naime, kažu da plod hrane jedan list ispod i dva lista iznad ploda. Pa ako stručnjaci tako pišu, onda je valjda tako. Ujedno sam redovno otkidala zaperke na paradajzu.
S obzirom da su gredice malčirane, nema plijevljenja, okopavanja... Salata, ona starinska je dala svoje, većim dijelom smo ju potrošili, a ostavila sam ih nekoliko za sjeme. Ostale salate su oformile lijepe glavice i sada one dolaze na red, a trebat će ih potrošiti prije većih vrućina jer kada dođu vrućine, salata će krenuti u sjeme. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Ajme Cimi, morala sam doći vidjeti tvoje zdravo i lijepo povrće. Ova salata je fantastična!
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Predivno povrće
![]() Odlučila sam pomidore posaditi krajem mjeseca, kad se vratim sa puta. Padao je led na mom terenu i mještani kažu da je prerano. I moj pomidor cvjeta na balkonu, ali kupovni flanci, moji su još mići ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Cimi, hvala na odgovoru. Jučer sam posadila svoje patuljaste paradajze, pa što bude. Papriku ipak neću jer je jako sitna, a kako joj ionako treba dugo da dozrije, bojim se da jednostavno neće imati dovoljno vremena. Iduće godine ću sijati kasnije, pa ću vidjeti. Vrt ti je krasan.
|
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
cimi pa tvoj povrtnjak je za izložbu
![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Hoya, ne brini, stići će narasti i tvoji paradajzi, jedino će početi nešto kasnije od mojih dozrijevati.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Dobro je da nisam odustala od sadnje pomidora. Muka mi je bila kad sam vidjela koliki su tvoji. Ajde, laknulo mi je kad sam vidjela da i druge cure imaju slične "patuljke" kao i ja.
|
|
![]() |
|
Hvala Cimić
![]() U drugu nedelju moram na put te sve moram do tada obaviti. Pričekala bi još sa sadnjom ali se bojim da kad se vratim sa puta bude prekasno, a to je kraj ovog mjeseca ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Medvjed34 - ma treba samo htjeti... sve onda ide!
Šmrckice, za GK mislim da bi trebala pričekati još bar tjedan dana pa onda posadi. Koliko ja znam, tada više ni tamo nema opasnosti od jutarnjeg mraza. Ja sam na gredicu sa paradajzom i paprikom stavila propusnu malč foliju i preko nje sam počela stavljati malč od pokošene trave. Stavljam manju količinu da se trava stigne osušiti jer ne valja staviti deblji sloj svježe pokošene trave. Najbolje bi bilo travu malo prosušiti pa ju onda upotrijebiti kao malč. Međutim, ja nemam velike količine trave pa ju ovako na tanko rasporedim i do slijedeće kosidbe trava se stigne posušiti. I moj posao oko paprike i paradajza je gotov - nema okopavanja, niti plijevljenja trave. Jedino za suše treba zaliti, s time da se ovako malčirano tlo manje suši pa treba i manje zalijevanja. Paradajz će trebati kako raste privezivati za kolac i otrgavati zaperke. |
|
![]() |
|
Cimi povrtnjak ti je prekokrasan
![]() A kad ja da presadim pomidore u Gorskom Kotaru ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Medvjed34 ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 13 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1640 |
Hvala na savjetu! Moram se duboko nakloniti kad gledam ovaj vrt... Sve prekrasno, čisto, uredno... Moram ja još puno žgancih pojest...
|
|
Živi svaki dan kao da ti je prvi
|
|
![]() |
|
Nije me bilo pa tek sada odgovaram na pitanja.
Malamaca, posadi flance takvi kakvi jesu odmah, nemoj više čekati - ovi dani su idealni za sadnju jer ima dovoljno vlage i nije prežestoko sunce. Medvjed34, pročitaj na prethodnim stranicama kada sam što sijala. Tako sijem i zadovoljna sam sa kvalitetom presadnica. Inače, ja sijem odmah u teglice - posijem 4 sjemenke, a kada niknu ostavim dvije najjače i kada izrastu tako ih sa zemljom posadim - dvije presadnice na jedno mjesto - tako radim sa paprikom i paradajzom. Krastavce posijem i ostavim 3 - 4 presadnice u jednoj teglici i tako ih u vrt posadim - poslije ih "penjem" na mrežu. Prethodnih dana sam posadila u vrt presadnice paradajza, paprike, blitve i bosiljka. Paradajzi su već počeli cvjetati. Kada se sade presadnice paradajza stavljaju se oko 5 cm dublje u zemlju nego što su bile jer će iz zakopanog dijela stabljike pustiti još korjenja što će koristiti biljci. Paprike se posade samo malo dublje (otprilike do onih prvih "špičastih" listića. Vrt sam slikala jučer, a danas sam još posadila presadnice krastavaca, dinja i buče - jestive i ukrasne. ![]() |
|
![]() |
|
Medvjed34 ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 13 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1640 |
Pohvale vrtlarici! malamaca i ja imam isti problem s flancima, a tek danas ću ih pikirat... Obzirom da sam u vrtlarstvu potpuni novak, puno bi mi značio savjet... Hvala unaprijed
|
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Sve pohvale vrtlarici za krasan vrt, ali mene najviše zanima kako su ti flanci tako veliki? Ja sam svoj paradajz i papriku posijala još krajem veljače ali su mi flanci jako mali (neki dan sam ih pikirala), tako da se bojim da ću opet morati kupiti flance, mada sam to htjela izbjeći i imati biljke iz vlastitog sjemena. Naime, ne znam je li dobro posaditi tako male biljčice i hoće li biti rezultata. Molim pomoć, bar za ubuduće. Hvala. Sorry, sada sam vidjela na prethodnoj stranici kada si sve posijala, ja sam očito uranila. Samo me zanima misliš li da će biti u redu ako ih posadim u drugoj polovici svibnja, takve kakve jesu.
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Jako lijep povrtnjak. Vidi se da su ga radile vrijedne ruke s puno ljubavi.
I ja imam 30 presadnica paradajza i 20-tak paprika i znam kakav je osjećaj kad se jede nešto, što smo sami uzgojili. |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Ajme, kod tebe svašta učim. Ovo za zelenu salatu nisam znala da se trgaju samo donji listovi, ja sam u subotu jedoj velikoj glavici " zavrnula vrat".
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12345 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |