Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 390391392393394 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Status: Offline
Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 18:42
Šteta! Unhappy Hoćeš li ga pokušati spasiti? Mislim da za ovako veliku biljku još ima nade.
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 19:32
Ja sam ove zime izgubila dva adeniuma, a nekoliko sam ih uspjela spasiti. Iako ih cijelu zimu nisam zalijevala, sredinom veljače imala sam nekoliko operacija. Evo primjera:

Izrezan Aeksiam

Posađen Aeksiam

Izrezan KO6

Posađen KO6
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 20:25
I ovaj je imao manjih operativnih zahvata, ali samo u smislu odstranjivanja nepotrebnih grančica ili korijenja. Pored njega su zapiknute reznice pa ak se hoće primiti, ok, ako neće, opet ok.

Spleteni su orezani i malo podignuti. Sva trojica su živi i puštaju listiće.

A na slikama koje slijede vidjete ćete kako sam prije par dana pokušala spojiti dva kaudeksa. Možda to još ne bih trebala pokazati jer će se rezultat vidjeti tek negdje u srpnju ili kolovozu, ali eto... Držite palčeve!

Orezani prije mjesec dana i pripremljeni za spajanje.

S najbližih dijelova oba kaudeksa oštrim dezinficiranim nožem odrezala sam podjednako velike dijelove kore. Bojala sam se ići dublje, a možda sam trebala...

Čvrsto priljubljeni i zavezani. 

Za sada još ne primjećujem truljenje ili sušenje, no vrijeme će pokazati je li bilo ono: "Operacija uspjela, a pacijent umro."Stern Smile

I da, sve reznice koje sam pokušala zakorijeniti u vodi, strunule su. Možda zato jer nisu imale grijanje odozdo. Unhappy
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 20:32
Ja samo gledam i učim...divno si optimistična i hrabra. Držim fige da uspije sve što si zamislila. Pratit ću rezultate "operacija". smile55
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 20:51
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Šteta! Unhappy Hoćeš li ga pokušati spasiti? Mislim da za ovako veliku biljku još ima nade.
Andina, kad bi mi bio jedini adenium u zbirci mislim da bi ga probao spasiti. Ovako ne, preveliki je. Tvoji su manji i lakši za rukovati ali svejedno dobro si to uradila da si ih ponovno postavila na vlastite noge. LOLLOLLOL Moj je preveliki i previše bi se mučio sa njime.

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Ožujak 2016 u 23:49
Hajde, Pinus, molim te, pokušaj ga spasiti. Nema tu puno muke - polegneš ga ukoso na neki oslonac, dezinficiranim nožem izrežeš truli dio i još malo oko njega, pospeš cimetom i to je to! Kladim se da će se oporaviti.  Znam da to sve znaš, ali pokušavam te nagovoriti...smile143

Ako nećeš ti, daj ga meni da ga pokušam spasiti. Wink 
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 09:56
I ja kažem, pokušaj ga spasiti pa on je najveći primjerak uopće viđen ovdje, a mislim i uopće na svim drugim mjestima gdje se piše o biljkama
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 10:06

Andina, @aralija, evo krenuo sam odmah ujutro u operaciju spašavanja LOL ali vidim da je sve bilo uzaludno. Nakon čišćenja ostalo mu je 1/4 još uvijek bolesnog kaudekse  (pun je smeđih zona). Te bakterije ili gljivice truleži  su napale i grane. Gotov je, nema mu spasa.

Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 10:10
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 16:44
Očisti sve bolesno, odreži bolesne grane, poprskaj ga fungicidom i stavi da se osuši, posadi u suhi, preprženi supstrat. Ako imaš neko prozračno mjesto bez velikog propuha i s dosta svjetla, stavi ga tamo i nemoj zalijevati bar dva mjeseca. Vidim da mu je ostalo još nešto korijenja, mogao bi se oporaviti. 
Doduše, to bi sada već bili eksperimenti. Pretpostavljam da imaš za to vremena pa ti zato sve ovo pišem. Naime, Ramon Martin je spašavao i teže slučajeve, a ja sam se uvjerila da su neki moji sami izliječili trulež preko zime, dok ih nisam ni gledala, a kamoli zalijevala. 

https://www.youtube.com/watch?v=dRiDGR955Ak

Ovako izgleda totalno mrtav adenium:
https://www.youtube.com/watch?v=Qy1AXuIe9As

Dok god ne izgleda tako i ako ima i malo korijenja, vjerujem da se adenium može spasiti. Ovaj tvoj adenium pružio je tebi i nama puno ljepote i zadovoljstva, bio je tvoj ponos i dika, zaslužio je da mu pružiš šansu, zar ne?
Na vrh
Alma.M. View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 214
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Alma.M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 17:39
Pinus, žao mi tvog adeniuma, bio je tako lijep i poseban Unhappy.

Andina super su ti eksperimenti posebno mi se sviđaju spleteni adeniumi, i ovo spajanje je zanimljivo vidjela sam da tako spašavaju albino adeniume dok su još jako mali, zarežu ih nekako i spoje sa adeniumom koji nije albino, jako zanimljivo.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 17:48

Andina, hvala ti na svim linkovima i pomoći kojoj mi pružaš ali ništa tu ne pomaže. Da objasnim. Prvo sam odrezao kaudeks adeniuma horizontalno . Donji dio je bio potpuno truli. Gornji dio kaudeksa  sam rezao  vertikalno. Polovica gnjila a druga polovica sa smeđim zonama, znači već zaražena bakterijama. Donje grane izvana OK ali sredine smeđe. Cijeli je napadnuti  sa truleži, nema šanse da preživi.

Pogledaj ove adeniume.  Njih mi je isto bilo žao.  Bio sam prije dvije god. sredinom listopada  nešto više od 2 tjedna odsutan. Adeniume sam sklonio pod nadstrešnicu ali to nije bilo dovoljno. Vjetar u kombinaciji sa kišom i preniskim temperaturama je učinio svoje. 
Gledam unaprijed. Trenutno mi je veliko zadovoljstvo uzgoj drugih vrsta adeniuma, naročito socotranuma i swazicuma.  Obesume sam zaboravio. Doći će i oni ponovno na red, možda već iduće sezone. Sjeme nije skupo, zar nije tako?

Alma, tnx.

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2016 u 21:24
Što je, tu je! Ti najbolje vidiš kolika je šteta. A ove slike su kao iz časopisa! Bar imaš lijepu uspomenu.

Alma, ovo s albinom nisam znala. Imala sam dva ili tri albina tijekom sijanja, ne sjećam se točno. Da sam znala ovo o čemu pišeš, sigurno bih pokušala spojiti ih s drugim. Mislim da bi se na taj način moglo dobiti nešto vrlo zanimljivo. Hvala na komentaru i nformaciji!
Na vrh
rajski vrtovi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1789
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rajski vrtovi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2016 u 20:06
Žao mi je "velikog", stvarno je bio unikat. A ove dvije fotkice su veličanstvene. Kako je to divna biljka ! smile227
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
Na vrh
Zegi View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zegi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2016 u 15:39
Pošto san nepoznavatelj adeniuma a nabavio sam 5 sadnica kod mene su mjesec dana pa me zanima dali se adenium može zalijevati sa potapanjem u vodu da bi zemlja upila koliko može ili je to previše.
Ako neko može da mi odgovori.
Hvala
Na vrh
Usisač View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 26
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Usisač Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2016 u 21:20
Pokušaj s ožiljavanjem grana. Tako ćeš dobiti nekoliko nasljednika koji će jednog dana bit ljepši i jači. ;)
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2016 u 22:10
Pozdrav, Zegi i dobro nam došao! Nisi trebao otvarati novu temu za ovo pitanje već ga postaviti u postojećoj temi o adeniumu. Vjerojatno će ti admin ovaj post tamo prebaciti.

Dakle, možeš adeniume zalijevati tako kako si opisao, ali tek kad budu u punoj vegetaciji. Za sad bih ti preporučila da ih, dok su još "uspavani" , zalijevaš odozgo i to vrlo, vrlo malo, doslovno na žličicu. Ako ih odmah potopiš, bojim se da bi supstrat navukao previše vode i to bi moglo uzrokovati truljenje korijena. Zalijevaj uz rub posude, nikako uz kaudeks. Dva su razloga: 1. kaudeks neće biti mokar i podložan truljenju; 2. korijen će se širiti u potrazi za vodom, a kad korijen ide u širinu i grane se šire što dovodi do mogućnosti većeg grananja, a time kasnije i više cvjetova.
To je samo moje skromno mišljenje. Možda će Pinus, kao iskusni uzgajivač adeniuma, imati neki korisniji savjet.
Na vrh
Zegi View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zegi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2016 u 07:35
Hvala ti na odgovoru i savjetu, čitao sam na internetu raznih pitanja i odgovora a nije na odmet čuti mišljenje iskusnih uzgajivača.
Veliki pozdrav i moj stisak ruke.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2016 u 07:02

lijevo adenium, desno  pachypodium a u prvom planu novi hibrid: Pachydenium

Andina, nemam što dodati. Dapače, čitajući što si napisala naučio sam novu foru kod zalijevanja.

Bio sam razočaran zbog  gubitka onog velikog adenima a sada utjehu pronalazim u novom hibridu. Evo pogledajte i sami zašto. Ovih dana mi cvate  Pachydenium.  Prirodni hibrid između adeniuma i pachypodiuma. Ne samo to da cvate nego sam uspio preko FB prodati dvije reznice jednom uzgajivaču adeniuma sa Tajlanda i to za dobre novce. Big smile Baš sam happy!

Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2016 u 08:26
Uvijek uživam gledajući fotkice tvojim adeniuma. Krasni su. A volim čuti i lijepe vijesti. Veselim se s tobom.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 390391392393394 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,547 sekundi.