Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 390391392393394 407> |
Korisnik | |
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Šteta!
![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Ja sam ove zime izgubila dva adeniuma, a nekoliko sam ih uspjela spasiti. Iako ih cijelu zimu nisam zalijevala, sredinom veljače imala sam nekoliko operacija. Evo primjera:
Izrezan Aeksiam ![]() Posađen Aeksiam ![]() Izrezan KO6 ![]() Posađen KO6 ![]() |
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
I ovaj je imao manjih operativnih zahvata, ali samo u smislu odstranjivanja nepotrebnih grančica ili korijenja. Pored njega su zapiknute reznice pa ak se hoće primiti, ok, ako neće, opet ok.
![]() Spleteni su orezani i malo podignuti. Sva trojica su živi i puštaju listiće. ![]() A na slikama koje slijede vidjete ćete kako sam prije par dana pokušala spojiti dva kaudeksa. Možda to još ne bih trebala pokazati jer će se rezultat vidjeti tek negdje u srpnju ili kolovozu, ali eto... Držite palčeve! Orezani prije mjesec dana i pripremljeni za spajanje. ![]() S najbližih dijelova oba kaudeksa oštrim dezinficiranim nožem odrezala sam podjednako velike dijelove kore. Bojala sam se ići dublje, a možda sam trebala... ![]() Čvrsto priljubljeni i zavezani. ![]() Za sada još ne primjećujem truljenje ili sušenje, no vrijeme će pokazati je li bilo ono: "Operacija uspjela, a pacijent umro." ![]() I da, sve reznice koje sam pokušala zakorijeniti u vodi, strunule su. Možda zato jer nisu imale grijanje odozdo.
![]() |
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Ja samo gledam i učim...divno si optimistična i hrabra. Držim fige da uspije sve što si zamislila. Pratit ću rezultate "operacija".
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hajde, Pinus, molim te, pokušaj ga spasiti. Nema tu puno muke - polegneš ga ukoso na neki oslonac, dezinficiranim nožem izrežeš truli dio i još malo oko njega, pospeš cimetom i to je to! Kladim se da će se oporaviti. Znam da to sve znaš, ali pokušavam te nagovoriti...
![]() Ako nećeš ti, daj ga meni da ga pokušam spasiti.
![]() |
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
I ja kažem, pokušaj ga spasiti pa on je najveći primjerak uopće viđen ovdje, a mislim i uopće na svim drugim mjestima gdje se piše o biljkama
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Očisti sve bolesno, odreži bolesne grane, poprskaj ga fungicidom i stavi da se osuši, posadi u suhi, preprženi supstrat. Ako imaš neko prozračno mjesto bez velikog propuha i s dosta svjetla, stavi ga tamo i nemoj zalijevati bar dva mjeseca. Vidim da mu je ostalo još nešto korijenja, mogao bi se oporaviti.
Doduše, to bi sada već bili eksperimenti. Pretpostavljam da imaš za to vremena pa ti zato sve ovo pišem. Naime, Ramon Martin je spašavao i teže slučajeve, a ja sam se uvjerila da su neki moji sami izliječili trulež preko zime, dok ih nisam ni gledala, a kamoli zalijevala. https://www.youtube.com/watch?v=dRiDGR955Ak Ovako izgleda totalno mrtav adenium: https://www.youtube.com/watch?v=Qy1AXuIe9As Dok god ne izgleda tako i ako ima i malo korijenja, vjerujem da se adenium može spasiti. Ovaj tvoj adenium pružio je tebi i nama puno ljepote i zadovoljstva, bio je tvoj ponos i dika, zaslužio je da mu pružiš šansu, zar ne?
|
|
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Pinus, žao mi tvog adeniuma, bio je tako lijep i poseban
![]() Andina super su ti eksperimenti posebno mi se sviđaju spleteni adeniumi, i ovo spajanje je zanimljivo vidjela sam da tako spašavaju albino adeniume dok su još jako mali, zarežu ih nekako i spoje sa adeniumom koji nije albino, jako zanimljivo.
|
|
![]() |
|
Andina, hvala ti na
svim linkovima i pomoći kojoj mi pružaš ali ništa tu ne pomaže. Da objasnim. Prvo
sam odrezao kaudeks adeniuma horizontalno . Donji dio je bio potpuno truli.
Gornji dio kaudeksa sam rezao vertikalno. Polovica gnjila a druga polovica
sa smeđim zonama, znači već zaražena bakterijama. Donje grane izvana OK ali sredine
smeđe. Cijeli je napadnuti sa truleži, nema
šanse da preživi. Pogledaj ove adeniume. Njih mi je isto bilo žao. Bio sam prije dvije god. sredinom listopada nešto više od 2 tjedna odsutan. Adeniume sam
sklonio pod nadstrešnicu ali to nije bilo dovoljno. Vjetar u kombinaciji sa
kišom i preniskim temperaturama je učinio svoje. Gledam unaprijed. Trenutno mi je veliko zadovoljstvo uzgoj drugih vrsta
adeniuma, naročito socotranuma i swazicuma. Obesume sam zaboravio. Doći će i oni ponovno
na red, možda već iduće sezone. Sjeme nije skupo, zar nije tako? Alma, tnx. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Što je, tu je! Ti najbolje vidiš kolika je šteta. A ove slike su kao iz časopisa! Bar imaš lijepu uspomenu.
Alma, ovo s albinom nisam znala. Imala sam dva ili tri albina tijekom sijanja, ne sjećam se točno. Da sam znala ovo o čemu pišeš, sigurno bih pokušala spojiti ih s drugim. Mislim da bi se na taj način moglo dobiti nešto vrlo zanimljivo. Hvala na komentaru i nformaciji!
|
|
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Žao mi je "velikog", stvarno je bio unikat. A ove dvije fotkice su veličanstvene. Kako je to divna biljka !
![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
Zegi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2016 Lokacija: Zrenjanin Status: Offline Bodovi: 3 |
Pošto san nepoznavatelj adeniuma a nabavio sam 5 sadnica kod mene su mjesec dana pa me zanima dali se adenium može zalijevati sa potapanjem u vodu da bi zemlja upila koliko može ili je to previše.
Ako neko može da mi odgovori. Hvala
|
|
![]() |
|
Usisač ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Lipanj 2013 Lokacija: Kaniža Status: Offline Bodovi: 26 |
Pokušaj s ožiljavanjem grana. Tako ćeš dobiti nekoliko nasljednika koji će jednog dana bit ljepši i jači. ;)
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pozdrav, Zegi i dobro nam došao! Nisi trebao otvarati novu temu za ovo pitanje već ga postaviti u postojećoj temi o adeniumu. Vjerojatno će ti admin ovaj post tamo prebaciti.
Dakle, možeš adeniume zalijevati tako kako si opisao, ali tek kad budu u punoj vegetaciji. Za sad bih ti preporučila da ih, dok su još "uspavani" , zalijevaš odozgo i to vrlo, vrlo malo, doslovno na žličicu. Ako ih odmah potopiš, bojim se da bi supstrat navukao previše vode i to bi moglo uzrokovati truljenje korijena. Zalijevaj uz rub posude, nikako uz kaudeks. Dva su razloga: 1. kaudeks neće biti mokar i podložan truljenju; 2. korijen će se širiti u potrazi za vodom, a kad korijen ide u širinu i grane se šire što dovodi do mogućnosti većeg grananja, a time kasnije i više cvjetova. To je samo moje skromno mišljenje. Možda će Pinus, kao iskusni uzgajivač adeniuma, imati neki korisniji savjet.
|
|
|
![]() |
|
Zegi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2016 Lokacija: Zrenjanin Status: Offline Bodovi: 3 |
Hvala ti na odgovoru i savjetu, čitao sam na internetu raznih pitanja i odgovora a nije na odmet čuti mišljenje iskusnih uzgajivača.
Veliki pozdrav i moj stisak ruke.
|
|
![]() |
|
Andina, nemam što
dodati. Dapače, čitajući što si napisala naučio sam novu foru kod
zalijevanja. Bio sam razočaran zbog
gubitka onog velikog adenima a sada utjehu
pronalazim u novom hibridu. Evo pogledajte i sami zašto. Ovih dana
mi cvate Pachydenium. Prirodni hibrid između adeniuma i
pachypodiuma. Ne samo to da cvate nego sam uspio preko FB prodati dvije reznice jednom
uzgajivaču adeniuma sa Tajlanda i to za dobre novce. |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Uvijek uživam gledajući fotkice tvojim adeniuma. Krasni su. A volim čuti i lijepe vijesti. Veselim se s tobom.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 390391392393394 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |