Maćuhica lat. Viola |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 13> |
Korisnik | |
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ma ima "normalne" macuhice koje imaju krupan cvijet i koje viđamo u 99% slucajeva i mini macuhice koje su sitnijeg cvijeta i nizeg rasta.
one za razliku od krupnih macuhica ne stvarju grmic nego se vise sire i ostaju niske i imaju jako puno sitnoga cvijeta...
mene to asocira kao na sareni tepih kada su gusto posadite.
a postoji i ona varijanta da kupite visoke macuhice.... ali to je macuhica koja je bila ili na gusto pasadita ili jako lose sjeme ili joj je bilo jako vruce pa je pobjegla u visinu... sve u svemu valja izbjegavati takve macuhice pri kupnji
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kod kupnje( jedne sam kupila na sajmu cvijeća u Rijeci, a druge u vrtnom centru na Viškovu) su mi rekli da su niska sorta i da će davati više cvjetova nego visoke. Vidjet ćemo kako će se razvijati. Na početku sam ih trebala zaljevati, a nisam ( na terenu nemam vodu). Sada obavezno nosim vodu, zemlja je pjeskovita i površina se brzo isuši.
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
pa da to su te... sitniji cvijet puno vise cvjetaju i znatno su nize, ja bih cak rekao da vise puzu....
iako ima i tih sitnih macuhica i puzave... koje kada se posade u cvjetnjak mogu doseci i duzinu od nekih 20-30 centimetara da vjese prema dole
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
To bi bilo super ako se prošire u širinu. Na zadnjoj slici ima jedna crvena koja je počela rasti u širinu, to me iznenadilo kad sam vidjela. Super još ako se osjemeni i udomaći za naredne godine.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
znaju se osipati ali to je sve relativno... i zavisi od slucaja do slucaja...
ali sve u svemu predivne su i nisi pogrješila pri izboru...
|
|
![]() |
|
gentian(a) ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 119 |
Smrcko i Admin, baš i niste u pravu ili su vas tako uvjerili.....
Klasična i mini maćuhica se razlikuju u visini grma neznatno, a jedina prava razlika je u veličini cvijeta! A puzeća mini maćuhica je druga priča ali te Smrcko nema, tj. kupio je klasičnu mini maćuhicu koja je tek neznatno niža u odnosu na "velike"... |
|
![]() |
|
Gospon ekspert
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
gentian(a) ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 119 |
Nemoj se vrijeđat odma i ja sam daleko od savršenog ali tu sam sa namjerom da vas probam u području u koje se razumijem koliko toliko informirat, a sa maćuhicom se recimo dosta bavim!
|
|
![]() |
|
Kažeš da ti biljka ide u širinu, pa i treba ić jer kao što je Admin rekao kad vam je maćuhica visoka znači da je nešto krenulo po "zlu"! (Na sreću da se ispravit)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
gentian nije nitko ni rekao da je mini macuhica niska a ova obicna visoka... nego je samo malo niza , nije nesto puno ali je i pomalo se siri, sto ne znaci da prepuze cjeli kamenjar.
dok ova druga puzava moze napuzati do 30 cm.
rekli smo isto samo se mozda nisam najbolje izjasnio....
sve u svemu mislili smo na isto :o))
|
|
![]() |
|
![]() Na ovo mislim da se proširila. Ove dvije susjedne su iz istog paketića( znate one kutijice spojene,kako se već zovu nije važno), u biti i ostale su iz tog paketića. Ova lijeva crvena se dost proširila. |
|
|
|
![]() |
|
Nemoraš se ništa zabrinjavat, budu i ostale krenule...
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
možda su samo bile malo mlađe od ove crvene kada si je kupila, ali kao sto je gentian rekao budu one narasle....
samo treba vremena, i toplog i lijepog vremena, a koliko sam vidio po prognozi ni to nece biti problem... samo redovito zalijevanje (naravno ne pretjerivati) i otrgavati redovito ocvale cvijetove da biljka ne stvara sjeme i ne gubi nepotrebno energiju!!!
|
|
![]() |
|
Kakve god bile najljepše su prve maćuhice u mom vrtu. Da je sve savršeno bilo bi dosadno. Hvala puno na savjetima.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Za usporedbu veličine cvijeta.Ovo je najveći cvijet od svih maćuhica, moj nokat je 1.2cm.
![]() Ovo na linku mi se čine velikim maćuhicama, i ako jesu i listovi su veći od mojih i to prilično (moji su kao noktići). Za moje nevjerujem da će biti veći, samo su se bacile u cvjetanje. Možda i klima ima uticaj. Svejedno su mi lijepe, a to je zato što su moje ![]() <>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=87&PID=114310#114310 |
|
|
|
![]() |
|
One na linku i jesu klasične maćuhice....
Ali sve su lijepe!!! |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
ovo si super rekao, trebalo bi zapisati kao poslovicu!!
jer istina je ovako je mnogo zabavnije , pogotovo u vrtu i oko cvijeća. Jer tako se otkriju mnoge zanimljivosti i spoznaje oko uzgoja i oko samog cvijeća.
jer inace bi sve uzeli zdravo za gotovo... samo zalili vrt i sve ostalo bi zanemarili.... a kada se nesto dogodi neplanski... tada ipak se malo razmislimo i gledamo zasto je do toga došlo...
|
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
smrcko,desno od tvoje ruke(odmah uz ruku) je jedna biljčica koju i ja imam ali neznam kako se zove.Molim te ako znaš kako se zove napiši.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 13> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |