Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 58> |
Korisnik | |
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mislim da bi svaki pravi cvjetoljubac trebao u kuci imati bar jedan phal, jer kada se nauce neke osnovne stvari o njemu, i malo ušteli u proceduri uzgoja, shvati se da je to uistinu jedna nezahtjevna biljka koja malo trazi a uzvraca bogato
![]() Gute Fee, nemoj lako odustajati od orhideja
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Prekrasne su , velicanstvene ! Ja lijem
![]() objasnila sam na 47.oj i 48.oj stranici ! Vasima se iskreno divim ! ![]() |
|
![]() |
|
Sunlight ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Lipanj 2014 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 147 |
Ako ima dovoljno svjetlosti, sitniji cvjetovi su znak slabe prihrane. Nabavi neko tekuce gnojivo za orhideje i prihrani je
![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Hvala sunlight na savjetu, budem je cesce prskala a jednom tjedno polila i to necu potapati :).Nego imam jos jedno pitanje za vas iskusne, orhideja kupljena u fazi cvjetanja, ima predivno korijenne i listove i par pupova. I sad, neki dan vidim pup se poceo otvarati, ja sva sretna kad ono danas cvjetic skoro otvoren, ali puno manji nego ostali.Koji moze biti razlog?U sobi mi je dosta toplo, 22 c mozda. Prskam im svaki dan, posudice sa vodom su tu, ima svjezla a zagnonila ju budem u subotu.
|
|
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Još jednom zahvaljujem svima na pohvalama.... Točkasti ima i ime: Dalmatiner
|
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
Hisfishy mislim da ce ti taj phal ostati, bar sto se tice onoga sto se vidi na slici, ima zdrave listove a i taj jedan dugi korijen djeluje sasvim solidno, jos ako ima koji manji da je zdrav a da je u supstratu zatrpan, nemas se sta vise brnuti, samo se sada vise baziraj na prskanje umjesto na zalijevanje
![]() Ninetta, pridruzujem se pohvalama, orhideje su ti divne
![]() ![]() |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
NinettA krasni su ti, meni neidu pa ih nemam ali našla sam kako ih razmnožit pa ako nekom pomogne bit će mi drago
http://youtu.be/VBQKegEUQ5E |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Ninetta, prekrasni su, sve je tip-top
![]() |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
NinettA, koja divota! Svaka ti čast, prelijepi su.
![]() Curke, svima hvala na vašim postovima u kojima dajete uputstva nama početnicima. Mislim bar ću ja biti početnik u njihovom uzgoju... da se drugi ne uvrijede.
![]() |
|
![]() |
|
hisfishy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
Evo slikice, slikala mobitelom pa ne mogu biti bolje.
![]() ![]() Kupljena je sa ovako malo oštećenim listovima, 2 su takva, ostalih 5 je super. Tretiram ih cimetom. |
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
Hvala svima na savjetima! Batrljak nije truo pa ga nisam dirala, a korijenje sam zaprasila cimetom i tako ga malo ostavila. Posadila sam ga dublje, donji listovi su malo u supstratu. Listovi su napeti i zeleni, iako kad sam ga dobila 2 su bila malo ostecena. I njih sam tretirala cimetom. Sutra cu poslikati, problem je jedino sto se u supstratu korijenje ne vidi jer sam ga tako posadila :).
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Krasni phalovi!!! Uz orhideje svidjele su mi se i one bijele posude u kojima ih držiš. Baš zgodno i interesantno izgledaju.
|
|
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Ja sam kod svojih phalova koji su kao tvoj imali trulo korjenje napravila slijedeće: - orezala sve trulo korjenje i "batrljak" na kojem je bilo korjenje bi mekanom četkicom dobro oprala pod tekućom vodom i ako je truo odrežem ga sve do zdravog tkiva - bar dva donja lista odstranim (može i više, zavisi koliko listova ima phal) i to tako da ih uzduž razgulim i pažljivo otrgnem od biljke tako da ih potpuno odstranim; to činim zato da mogu biljku dublje posaditi i da na tim mjestima može potjerati novo korjenje - jer ponekad iz preostalog "batrljka" izraste dovoljno novog korjenja, a ponekad premalo ili ništa. - batrljak i mjesta gdje je otrgnuto lišće dobro natrackam cimetom i ostavim da se malo prosuši (cimet sprečava razvoj gljivica i truleži). - phal posadim dublje - sve do ruba prvih listova - prva dva - tri dana ga češće porosim po lišću, a onda ga normalno zalijem.
|
|
![]() |
|
A i mogla bi da ga slikas da vidimo u kakvom je stanju
![]() |
|
![]() |
|
Danas sam ju presadila u novi supstrat. Uklonila sam sa skarama trulo korijenje, ostao je taj veliki zracni, mali zracni, jedan veci koji nije 100% zdrav, ali je polovina zelena i par sitnih koji se čine ok. Supstrat je compo sana. Nadam se da će protjerati koji novi korijen, napravila sam sve što sam mogla, evo i posudu sa vodom sam stavila pored nje
![]() |
|
![]() |
|
Hisfish, metoda sa staklenim posudama je preporucljiva kada biljka ima slab korijenov sistem ali ipak ima male i zdrave korijenčiće i ima zdrave listove
Ti imas srecu sto ti phal ima taj jedan zdrav korijen, pa iako strsi horizontalno i ne moze da se ugura u saksiju, biljka ce preko njega da prima vlagu prilikom prskanja a i taj mini sto tek raste ti je veliki plus. Truhlo korijenje nikako ne moze da opskrljbuje biljku sa vodom a pored toga je i stalni izvor bolesti cija ce se trulez siriti na ostatak koliko toliko zdravog korijenja. Ja ne bih odgađala odstranjivanje trulog korijenja i prebacivanje cijele biljke u novi supstrat
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |