Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Falenopsis - Phalaenopsis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Falenopsis - Phalaenopsis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 58>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 147
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Siječanj 2015 u 00:18
Mislim da bi svaki pravi cvjetoljubac trebao u kuci imati bar jedan phal, jer kada se nauce  neke osnovne stvari o njemu, i malo ušteli u proceduri uzgoja, shvati se da je to uistinu jedna nezahtjevna biljka koja malo trazi a uzvraca bogato smile120
Gute Fee, nemoj lako odustajati od orhideja  Wink 

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Siječanj 2015 u 23:47
Prekrasne su , velicanstvene ! Ja lijem    smile43 da ih nemam , a zasto ih nemam ,
objasnila sam na 47.oj i 48.oj stranici !
Vasima se iskreno divim !       
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Siječanj 2015 u 23:40
Ako ima dovoljno svjetlosti, sitniji cvjetovi su znak slabe prihrane. Nabavi neko tekuce gnojivo za orhideje i prihrani je Smile

Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Siječanj 2015 u 17:20
Hvala sunlight na savjetu, budem je cesce prskala a jednom tjedno polila i to necu potapati :).Nego imam jos jedno pitanje za vas iskusne, orhideja kupljena u fazi cvjetanja, ima predivno korijenne i listove i par pupova. I sad, neki dan vidim pup se poceo otvarati, ja sva sretna kad ono danas cvjetic skoro otvoren, ali puno manji nego ostali.Koji moze biti razlog?U sobi mi je dosta toplo, 22 c mozda. Prskam im svaki dan, posudice sa vodom su tu, ima svjezla a zagnonila ju budem u subotu.
Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2015 u 20:27
Još jednom zahvaljujem svima na pohvalama.... Točkasti ima i ime: Dalmatiner

Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2015 u 17:21
Hisfishy mislim da ce ti taj phal ostati, bar sto se tice onoga sto se vidi na slici, ima zdrave listove a i taj jedan dugi korijen djeluje sasvim solidno, jos ako ima koji manji da je zdrav a da je u supstratu zatrpan, nemas se sta vise brnuti, samo se sada vise baziraj na prskanje umjesto na zalijevanje Wink

Ninetta, pridruzujem se pohvalama, orhideje su ti divne smile169 a ova crvena sto je kacunak izdvojio je i meni nesto posebno lijepa, vjerovatno jer mi je crvena draga boja Big smile
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2015 u 10:24

[QUOTE=NinettA]Ovo su moji...

[/ QUOTE]

Divni su ti, Ninetta! Izdvajam ova dva favorita, a ova tufnasta "kravica" me uvijek ostavlja bez rijeci 
Clap

Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2015 u 17:08
NinettA krasni su ti, meni neidu pa ih nemam ali našla sam kako ih razmnožit pa ako nekom pomogne bit će mi drago
http://youtu.be/VBQKegEUQ5E
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
desert rose View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2547
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje desert rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 13:53
NinettA divni su svi a ovaj na zadnjoj fotki mi je najljepši...
Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke...
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 11:53
Ninetta, prekrasni su, sve je tip-top smile64
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 11:39
NinettA, koja divota! Svaka ti čast, prelijepi su. smile169 
Curke, svima hvala na vašim postovima u kojima dajete uputstva nama početnicima. Mislim bar ću ja biti početnik u njihovom uzgoju... da se drugi ne uvrijede. Smile
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 10:38
Evo slikice, slikala mobitelom pa ne mogu biti bolje.

Kupljena je sa ovako malo oštećenim listovima, 2 su takva, ostalih 5 je super. Tretiram ih cimetom.
Na vrh
rajski vrtovi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1789
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rajski vrtovi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 07:00
Smile Mislim da nitko ne može ostati imun na ljepotu ovih biljaka. Sve redom su vam predivne.
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 00:21
Hvala svima na savjetima! Batrljak nije truo pa ga nisam dirala, a korijenje sam zaprasila cimetom i tako ga malo ostavila. Posadila sam ga dublje, donji listovi su malo u supstratu. Listovi su napeti i zeleni, iako kad sam ga dobila 2 su bila malo ostecena. I njih sam tretirala cimetom. Sutra cu poslikati, problem je jedino sto se u supstratu korijenje ne vidi jer sam ga tako posadila :).
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Siječanj 2015 u 00:02

Krasni phalovi!!!

Uz orhideje svidjele su mi se i one bijele posude u kojima ih držiš. Baš zgodno i interesantno izgledaju.
Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 23:52
Ovo su moji...

Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:59
Ja sam kod svojih phalova koji su kao tvoj imali trulo korjenje napravila slijedeće:

- orezala sve trulo korjenje i "batrljak" na kojem je bilo korjenje bi mekanom četkicom dobro oprala pod tekućom vodom i ako je truo odrežem ga sve do zdravog tkiva

- bar dva donja lista odstranim (može i više, zavisi koliko listova ima phal) i to tako da ih uzduž razgulim i pažljivo otrgnem od biljke tako da ih potpuno odstranim; to činim zato da mogu biljku dublje posaditi i da na tim mjestima može potjerati novo korjenje  - jer ponekad iz preostalog "batrljka" izraste dovoljno novog korjenja, a ponekad premalo ili ništa. 

- batrljak i mjesta gdje je otrgnuto lišće dobro natrackam cimetom i ostavim da se malo prosuši (cimet sprečava razvoj gljivica i truleži).

- phal posadim dublje - sve do ruba prvih listova

- prva dva - tri dana ga češće porosim po lišću, a onda ga normalno zalijem. 
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:43
A i mogla bi da ga slikas da vidimo u kakvom je stanju smile162
Na vrh
hisfishy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hisfishy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:38
Danas sam ju presadila u novi supstrat. Uklonila sam sa skarama trulo korijenje, ostao je taj veliki zracni, mali zracni, jedan veci koji nije 100% zdrav, ali je polovina zelena i par sitnih koji se čine ok. Supstrat je compo sana. Nadam se da će protjerati koji novi korijen, napravila sam sve što sam mogla, evo i posudu sa vodom sam stavila pored nje Smile. Hvala na savjetima!
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2015 u 22:25
Hisfish, metoda sa staklenim posudama je preporucljiva kada biljka ima slab korijenov sistem ali ipak ima male i zdrave korijenčiće i ima zdrave listove  
Ti imas srecu sto ti phal ima taj jedan zdrav korijen, pa iako strsi horizontalno i ne moze da se ugura u saksiju, biljka ce preko njega da prima vlagu prilikom prskanja a i taj mini sto tek raste ti je veliki plus. Truhlo korijenje nikako ne moze da opskrljbuje biljku sa vodom a pored toga je i stalni izvor bolesti cija ce se trulez siriti na ostatak koliko toliko zdravog korijenja. 
Ja ne bih odgađala odstranjivanje trulog korijenja i prebacivanje cijele biljke u novi supstrat
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.