Krasula - Crassula |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 84> |
Korisnik | |
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gledajući ove tvoje krasule, aloe i ostale sukulente, ponovno sam se zaljubila u njih i malo sam gledala po kamenjaru i po kući i nisam ni znala kako ih imam već dvadesetak, slikati ću kad stignem. Posebno mi se sviđaju krasule
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
jasminaaa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 534 |
Ovako izgleda moja nova prinova.Crassula ovata stvarno cvjeta i cvijet je prekrasan ![]() |
|
![]() |
|
jasminaaa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 534 |
![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Cvijet joj je stvarno fenomenalan
![]() |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
IMAM SKULENT CRASSULA ARGENTEA 1 GODINU. KAD SAM GA PREKO ZIME UNJEO U NEGRIJANU SOBU, LISTOVI SU MU POČELI OTPADATI.
MOLIM POMOĆ
![]() |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
bilo bi dobro malo vise detalja....
kada se je biljka unjela , sa kakvog mjesta i na kakvo mjesto. Te kolika temeraturna razlika je bila ... da nije došlo do teperaturnog soka zbog razlike temp.
Ps. Nemoj vikati tj. pisati sa veliki/stampanim slovima
![]() |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Ako se ne varam Crassula argentea bi trebao biti sinonim za Crassulu ovatu.
Normalno je da tokom zimovanja ovata gubi nešto lišća. U proljeće će to sve nadoknaditi. Bitno je da zimuje u prohladnoj prostoriji (moja je na oko +4), a zalijevanje treba obustaviti ili dozirati u najminimalnijim količinama. Ja svoju uopće ne zalijevam tokom zime i gubi mi tek vrlo malo listova.
Ima tema o crassulama pa malo prouči.
|
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Moja Crassula je u dnevnom boravku gdje je temperatura 18-20 stepeni..opada joj lisce ali tako je vec treca godina,ono sto otpadne se nadoknadi s novim koje izrastu..inace ja svoju zaljevam i u zimskom periodu..
![]() |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Pa zar ti nije Crassula izdužena?
Sukulenti i kaktusi bi trebali imati zimsko mirovanje. Ako su na toplom i još k tome zalijevani, hoće se jako izdužiti i izgubiti lijepi oblik kao i tamnozelenu boju lišća.
|
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Kika,slike su ovdje negdje,i nije izduzena..i imaju jako lijepu boju liske..! [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" /> Naravno,pricam o Crassuli Ovata jer imam ih vise vrsta.. ![]() |
|
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
Pa to je super što ti se nije izdužila, sreća. Pretpostavljam da se radi o ovati s obzirom da trenutno "pričamo" o njoj. Vidjela sam je, čini mi se na 5 i 6 stranici.
|
|
![]() |
|
Evo bas sad sam gledala,na 4 stranici..nije se srecom izduzila..razmisljam da joj dam oblik malog drvceta u proljece ali nemam iskustva..a i zao mi ju je "osisati" ali rekoh mozda bi joj pomoglo...Izvini ako ti je zasmetalo sto sam napisala Crassula Ovata ali kako ih imam vise vrsta Crassula htjela sam samo reci da o njoj pricam!
![]() |
|
|
![]() |
|
Nije mi uopće zasmetalo.
Ako je želiš uzgajati kao drvce, svakako moraš rezuckati. Ja imam nekoliko ovata. Jedna je bila zamišljena da raste kao šumica od više biljaka, a sada se pretvorila u grupu "starica" koje više ne mogu razdvojiti. Jednu uzgajam kao bonsai, i nju drastičnije režem. Na žalost, trenutno nemam slikicu od "bonsai ovate" (fotkat ću je ovih dana da vidiš kako izgleda), već samo ovih mojih najstarijih posađenih u grupi. U svakom slučaju, nekoliko puta godišnje režem joj suvišne grane i odstranjujem pelcere koje pušta sa strane.
![]() |
|
![]() |
|
E bas to bih htjela izbjeci,da se pretvori u grupu "starica"
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Džomba, ne trebaš se bojati da će se pretvoriti u grupu. Ja sam namjerno posadila više biljaka zajedno jer sam htjela postići dojam šumarka. Ako ćeš imati samo jednu biljku posađenu u teglu, ona ti neće puštati pelcere iz korijena već samo iz nadzemnog dijela. I obavezno sve koji su prenisko ili ti se ne sviđa mjesto buduće grane, odstrani.
|
|
![]() |
|
Ok,Hvala ti najljepsa
![]() |
|
|
![]() |
|
Da, svakako u proljeće. Možeš je rezati i kasnije tokom ljeta, ako primjetiš da ti se neka grana ne sviđa.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Kika ja ne znam što ti imaš protiv "grupe starica" |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
hvala za ono sa lišćem.više se ne brinem |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 84> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |