Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 979899100101 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3658
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 09:27
Kolko pupova smile227  Baš je u u elementusmile64
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 12:57
uh,pinus, skoro da ti zavidim.moje sjemenke sinoć pregledane,malo nabujale-valjda će nešta biti
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 14:02
ajama,nemoj zaboraviti ih pokriti sa najlonom kad ih posiješThumbs%20Up
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 21:33
Pinus, prelijep je! Clap Pitam se samo kakav ćeš raj za oči imati kad dođe pravo ljeto! Tvoji će se adeniumi doista razbahatiti s obiljem cvjetova. Sad idem potražiti  tvoj recept za gnojenje i detaljno ga proučiti. Wink
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
makk View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje makk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 23:50
Divan primjerak Pinus
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 10:04
Pinus predivan adenium..
Per aspera ad astra.

Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 18:48
tea hvala na brizi.stavila sam najlon i lagano se orosio.da li je to dobro ili je previše mokro
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 21:27
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

schumy,od boja imam roza i bijeli adenium (3+1).
Belina cura fina, nikada dosta ljepote.

Andina, dobro si primijetila. Povremeno treba biljke i prihraniti. Odrasle formirane biljke nikada ne prihranjujem sa KAN om. Njih gnojim sa otopljenim NPK, ne zato što je najbolji nego zato što je dobar kao i svako drugo dobro uravnoteženo gnojivo a vrlo jeftin. Kupio sam vreću od 50 Kg. još prije 10 god. No, svako uravnoteženo gnojivo sa mikroelementima je dobro. Moji adeniumi rastu u supstratu kojega sam miješam. Hranjiva komponenta supstrata je stari odležani kompost sa vlastitog kompostnika.

Pinus molim te možeš li nam pojasniti opširnije o kojem se omjeru NPK(kakvo je to gnoivo ) gnoiva radi i koliko često ih zaljevaš ,hvala Tongue !
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
Nina22 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 215
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nina22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 21:37
Pinus ako možeš reci i koji npk koristiš.Ja sam mislila koristiti NPK 15-15-15.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2012 u 22:53
Anči, Nina, evo u par riječi kako ja radim.
Prvo o gnojivu. Upotrebljavam uravnotežen NPK (15 15 15). Sva tri broja su ista. NPK nije bolji ili slabiji od drugih uravnoteženih gnojiva jedino je puuuuuuno jeftiniji. Ako su mu još dodani mikro elementi tada je prva liga. Otopim ga posebno u VRUČOJ vodi i nalijem kada se ohladi u prazne plastične flaše. Za vrijeme sezone rasta sa njime gnojim sve svoje biljke i to svaki puta po MALO prilikom zalijevanja. Kada vidim da mi biljke dobro izgledaju prekinem za kakav tjedan prihranjivati. Preko ljeta za vrijeme onih najvećih vrućina ne prihranjujem tada samo zalijevam. Recimo poslije Velike Gospe nastavim ponovno i prihranjivati cvjetajuće biljke.

Adeniumi mi rastu u mješanici komposta i tenesita (zdrobljene cigle). Pogledajte sliku korijena na starijim postovima. To mi je bilo pri ruci i zato sam to upotrebio kao supstrat. Svaki propustan i hranjiv supstrat je u redu. Mislim da većina griješi kod vode. Moji adeniumi rastu u teglama od terakote iznad radijatora na prozorskim policama u dnevnoj sobi. Imaju sva tri potrebna uvjeta da bi obilno cvjetali. SUNCE, TOPLOTU i VODU. Sunce i voda su međusobno povezani. Nema sunca nema potrebe za vodom i obrnuto. Preko ljeta kada su na suncu zalijevam SVAKI dan. Preko zime zalijevam u zavisnosti od sunca. Ako je sunčano svaka 2-3 dana ako je oblačno i 5-6 dana ništa.

Prilikom otapanja jedan dio granulata se ne otopi. Ništa strašno, jednostavno nije topiv u vodi. Dio će se poslije otopiti u humusnim kiselinama supstrata a dio je balast.
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 12:56
Pinus  nije mi jasno još OVO : "Otopim ga posebno u VRUČOJ vodi i nalijem kada se ohladi u prazne plastične flaše. " Koliko ga otopiš ? Jogurt čašu ,    0,5 kg ,1 kg u1 l u VRUČOJ vodi .Taj me omjer zanima ,i onda kada je to pripremljeno kako to dobiveno gnoivo treba dozirati sa 1L vode ili 3L vode kojim čemo na kraju zaliti i pognoiti cvijeće
Koliko onda često goniš Adeniume tim gotovim pripravkom?
Moji su u sunčanoj sobi iznad radijatora kao i tvoji i stalno imaju nekakve smeđe vrhove na listovima kao na bebolininoj slici .
Znači da negdje griješim Unhappy U supstratu od kaktusa su posađeni i povremeno sam ih gnoila sa gnoivom za katuse od Valentina ,sada sam ih u zadnje vrijeme počela prskati kao orhideje po listovima sa destiliranom vodom ,nisam vidjela neki napredak kod njih.
Tako sam se namučila oko Adeniuma pa bi htjela da mi uzvrate svojim lijepim listovima i cvijetom . Nisam baš skromna LOL ? !

Hvala ti na odgovoru !smile78
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 14:13
Anči, rekao bi moj pokojni djeda da nismo u apoteci pa da navodim podatke u ml. Sve je to odokativno. Bitan je princip a sve ostalo su nijanse.
Kada kupuješ u trgovini tekuće gnojivo tada je VAŽNO da kupiš ZASIČENU otopinu. U protivnom te KRADU i prodaju vodu umjesto gnojiva. Ako sama radiš otopinu nije važna koncentracija. Kod duplo manje koncentacije dodaš duplo veću količinu i ponovno si na istom. Sve za iste novce.
Ako baš želiš dobiti zasićenu otopinu u tom slučaju dodaješ granulat sve dok se topi. Kada se prestane topiti prestaneš dodavati i to je to. Zasićena otopina NPK.
Originalno poslano od člana anči39 anči39 napisao:

Koliko onda često goniš Adeniume tim gotovim pripravkom?

Pročitaj ponovno:   
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Za vrijeme sezone rasta sa njime gnojim sve svoje biljke i to SVAKI puta po MALO prilikom ZALIJEVANJA. Kada vidim da mi biljke dobro izgledaju prekinem za kakav tjedan prihranjivati. Preko ljeta za vrijeme onih najvećih vrućina ne prihranjujem tada samo zalijevam. Recimo poslije Velike Gospe nastavim ponovno i prihranjivati cvjetajuće biljke.

Originalno poslano od člana anči39 anči39 napisao:

Moji su u sunčanoj sobi iznad radijatora kao i tvoji i stalno imaju nekakve smeđe vrhove na listovima kao na bebolininoj slici .
Adeniumi u našim uvjetima nisu lagani za uzgoj to sam već nekoliko puta napisao. Ako ih premalo zalijem za vrijeme sunčanog vremena počinje im se sušiti lišče. Ako ih danas za vrijeme sunčanog vremena zalijem a nakon toga nastupi nekoliko dana oblačnog i maglovitog vremena počinju izduženo rasti. E sada budi pametan pa im ugodi.

Kod nas im jednostavno ne odgovara klima da bi bili tako lijepi kao u Indiji ili Tajlandu.
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 18:34
imam malu adenium obesum uzgojenu iz sjemena, ali mi nema klasicnu bucmastu stabljiku nego je nekako mrsava i jadna. vjerojatno jer mi je proklijala proslu jesen i onda cijelu zimu nije imala dosta svjetla...
sad je opet pocela rasti naglo,ali stabljicica i dalje mrsava i naborana. listici i sve ostalo je u redu i biljka izgleda zdravo.
ima ko ideju u cem je fora?
morat cu ju uskoro presaditi, izmedju ostalog je u supstratu za sijanje, koji je jako propusan ali nije pomijesan sa pijeskom ili slicnim... mozda je u tome fora. klije mi jos par sjemenki, da ih odma po klijanju presadim u bolju podlogu?
velika gorica
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 18:55
Originalno poslano od člana ajama ajama napisao:

tea hvala na brizi.stavila sam najlon i lagano se orosio.da li je to dobro ili je previše mokro

To je dobroThumbs%20Upsamo nemoj previše dodavati vode dok je tako orošeno da ne zgnjile.
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:03
Originalno poslano od člana Wolfsbane Wolfsbane napisao:

imam malu adenium obesum uzgojenu iz sjemena, ali mi nema klasicnu bucmastu stabljiku nego je nekako mrsava i jadna. vjerojatno jer mi je proklijala proslu jesen i onda cijelu zimu nije imala dosta svjetla...
sad je opet pocela rasti naglo,ali stabljicica i dalje mrsava i naborana. listici i sve ostalo je u redu i biljka izgleda zdravo.
morat cu ju uskoro presaditi, izmedju ostalog je u supstratu za sijanje, koji je jako propusan ali nije pomijesan sa pijeskom ili slicnim... mozda je u tome fora. klije mi jos par sjemenki, da ih odma po klijanju presadim u bolju podlogu?

Prihranjuješ li ju?
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:14
Originalno poslano od člana Tea Tea napisao:

Originalno poslano od člana Wolfsbane Wolfsbane napisao:

Prihranjuješ li ju?

da. ali sa normalnim tekucim gnojivom, ne posebnim za sukulente. cak sam promijenila tekuce gnojivo i nis se nije dogodilo. budem ju poslikala po danu da vidite kako izgleda
velika gorica
Na vrh
Tea View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:23
Wolfsbane,svakako ju presadi.Za debljanje malaca potrebno je puuuno puno sunca i prihranaThumbs%20Up
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:27
Pinus - divna je smile227 
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:30
Originalno poslano od člana Tea Tea napisao:

Wolfsbane,svakako ju presadi.Za debljanje malaca potrebno je puuuno puno sunca i prihrana[IMG]smileys/smiley20.gif" align="absmiddle" alt="Thumbs%20Up" />

okej, hvala!!
sad raste cim je malo vise sunca, ali samo u visinu.
citala sam da one vole granule sa vremenskim otpustanjem, budem se promotala po vrtnim centrima da vidim jel ima nesto takvo prikladno za sukulente, pa da ju utovim
velika gorica
Na vrh
maris40 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 3958
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maris40 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Ožujak 2012 u 19:35
Evo i mojih mršavica.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 979899100101 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,625 sekundi.