Biljke mesožderke :: Biljke mesožderke
Biljke mesožderke

Biljke mesožderke

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
2/26/2009 10:30:27 PM

Biljke mesožderke ili karnivorne biljke ( Carnivorous plants) su biljke opremljene organima za hvatanje i probavu malenih životinja, mesožderne biljke; ukoliko je ulov kukac, što je najčešće, nazivaju se i insektivorne biljke, tj. kukcožderke. Ove biljke ne mogu proizvesti tvari neophodne za život procesom fotosinteze.

 Kako uobičajeno rastu na područjima posebno siromašnima nitratima, taj problem rješavaju iskorištavajući nitrate iz životinjskih bjelančevina. U tu svrhu uslijedila je modifikacija listova kojima na aktivan ili pasivan način love svoj plijen. Neke od ovih biljaka žive kao epifite – rastu i žive na drugim biljkama ili životinjama ali ne kao paraziti već sami proizvode svoju hranu, te su primorane nedostatak minerala i dušika nadoknaditi hvatanjem i rastvaranjem insekta i drugih sitnih životinja, koje koriste kao izvor tvari i energije.

Da bi pojedine biljne vrste bile svrstane u skupinu karnivornih biljaka moraju zadovoljiti slijedeće kriterije:

nemp1.jpg1. Moraju biti sposobne privući plijen (npr. mirisom, bojom, nektarom)
2. Moraju razviti posebne prilagodbe za hvatanje životinja ( npr. zamka u obliku vrča s glatkim i skliskim stjenkama, zamka u obliku školjke koja se može zatvoriti, zamka u obliku ljepljive trake)
3. Moraju posjedovati posebne prilagodbe kako bi razgradili uhvaćene životinje (npr. probavne enzime, simbiotske gljive, bakterije)


Ono po čemu su jedinstvene su njihovi mehanizmi koji im omogućuju da privuku insekta, uhvate ga, ubiju, razlože i apsorbiraju kao proteinsku hranu. Atraktivna boja cvijeta privuče insekta koji se nađe uhvaćen u klopci. Njihova životna staništa su tresetišta, močvare i karbonatne stijene. Obilne kiše i malo hranjivih sastojaka su razlog zašto su ove biljke adaptirane na ishranu insektima. Proteini dobiveni ovim putem osiguravaju životni ciklus mesožderki. Najčešća su dva tipa klopka:

dosera2-.jpgAktivna klopka, koja se pomjera da bi uhvatila plijen , one su kudikamo zanimljivije; naime njihovi listovi su tako preobraženi da aktivnim pokretanjem uhvate i onesposobe plijen koji zatim razgrade uz pomoć probavnih sokova.

Pasivna klopka se ne pomjera već mami insekta u biljku gdje zatim biva uhvaćen, obično imaju dio lista preobražen u strukturu nalik na vrč ili lijevak u kojem se nalaze probavni sokovi. Životinja jednostavno upadne u takvu strukturu, utopi se i biva probavljena.
Biljke mesožderke imaju životni ciklus kao i ostale biljke cvjetnice. Mogu se razmnožavati seksualnim ili aseksualnim(bespolnim) putem. Neke vrste se razmnožavaju vegetativnim putem - formirajući pupoljke koji rastu i postaju identični roditelju

 

Osnovni procesi životnog ciklusa su:

7.jpg1) Klijanje sjemena
2) Sazrijevanje biljke, najčešće tijekom jedne godine, ali za neke je to višegodišnji proces
3) Cvjetanje biljke
4) Oprašivanje biljke vrše najčešće insekti, rjeđe vjetar. Nastaje sjeme, pada na zemlju i proces se ponavlja.

 


Karnivorne biljke su vrlo specijalizirane i nemaju puno predstavnika u biljnom svijetu. Svega nekoliko porodica ima karnivorne predstavnike, a to su od poznatijih porodice Sarraceniaceae, Nepenthaceae, Droseraceae i Lentibulariaceae. U flori Hrvatske možemo naći 8 karnivornih biljaka svrstanih u četiri roda:


3.jpgRod: Aldrovanda L. - vodene stupice, Aldrovanda vesiculosa L. - mjehurasta vodena stupica (vodena biljka živi u močvarama)
Rod Drosera L. - rosike (na tresetištima), Drosera anglica Huds, Drosera intermedia Hayne, Drosera rotundifolia L.
Rod Pinguicula L. - tustice (močvarna mjesta i tresetišta) ,Pinguicula vulgaris L. - tustica kukcolovka)
Rod Utricularia L. - mješinke (vodene biljke stajaćih voda) ,Utricularia minor L. , Utricularia vulgaris L. ,Utricularia neglecta L.

Pročitajte što su napisali, i prokomentirali o ovoj Mesožderkama naši članovi na forumu.  I naravno uključite se i Vi u raspravu!!
Link ovdje!!

 
KOMENTIRAJ ČLANAK BILJKE MESOŽDERKE
 
Trenutno ima 10 komentar(a)
 
Sarazin | 8/12/2011 10:58:59 PM
Bijke mesozderke najbolje rastu u tresetu. Nesmiju se zalijevat obicnom vodom vec kisnom ili destilizovanom. Sarracenije,Venerove muholovke,Drosere vole da se u podmetacu nalazi stalno vode. Preko ljeta mogu se vani drzati a preko zime na temperaturi oko 5-10°C. Nepenthes vole vlaznu zemlju ali ne mokru. Stalno se trebaju drziti na temperaturi oko 25°C. Vole vlazan zrak i najbolje je dese dnevo nekoliko puta pospricaju vodom. Nikad se nesmiju zalijevati gnijivom
 
 
Shivathry | 8/9/2011 3:26:22 PM
kaporgan , to ti nije mesožderka , to je mesnatica (kaktus) zaboravio sam kako se zove, ali potraži na forumu.
 
 
kaporgoran | 7/5/2011 1:32:23 PM
Molim Vas za pomoć, pomozite mi da saznam koja je ovo vrsta mesožderke. Imam je već dva meseca, ali ne mogu da saznam ništa o njoj. Bojim se da odumire. Fotografija biljke: http://imageshack.us/photo/my-images/402/img2133uf.jpg/
 
 
kaporgoran | 7/5/2011 1:32:09 PM
Molim Vas za pomoć, pomozite mi da saznam koja je ovo vrsta mesožderke. Imam je već dva meseca, ali ne mogu da saznam ništa o njoj. Bojim se da odumire. Fotografija biljke: http://imageshack.us/photo/my-images/402/img2133uf.jpg/
 
 
Pavle | 1/9/2011 7:26:51 PM
izvinite za ovoliko puno istih komentara,imao sam neki problem na kompijutoru
 
 
Pavle | 1/9/2011 7:25:23 PM
da li neko zna gde se moze nabaviti venerina meesozderka?
 
 
pepino | 11/13/2010 11:10:12 PM
ja sam iz BiH kod nas je slab izborˇegzotičnihˇbiljaka,pa je ovako nesto jako zanimljivo.
 
 
narcis | 6/16/2010 3:37:42 PM
narcis 16 06 2010 željela bih imati biljku mesožderku jer sam osjetljiva na ujed insekata ali me stah neznam ništa o njenom održavanju kakve uvjete voli da bi opstala u kući
 
 
administrator | 7/31/2009 3:51:25 PM
Ako te još nešto zanima pitaj članove na forumu koji imaju dosta iskustava sa ovim biljkama. www.cvijet.info/forum
 
 
ancica | 7/30/2009 12:06:52 PM
svaka vam cast sto ste stavili nesto o mesožderkama, prije sam tražila ali nisam nasla nista poput ovog, naime kupila sam mesožderku NEPENTHES i nisam mogla nać nigdje s cime se treba podhranjivat, niti koja temperatura joj treba, niti koja zemlja joj treba, naime pocela mi se susiti jako i cvjetovi su poceli otpadati, nasla sam u knjizi da se prihranjiva s hranjibvom za orhideje ali to ko da ne pomaze.... sad sam radila po vasim uputama i nadam se da ce se oporavit.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu