Preslica |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Svibanj 2014 u 15:47 |
Je, je voli ona mokro, noge u vodi...
A ako me oko ne vara tu na slici lijevo, uz rub, vidim i Vučju nogu ( Lycopus europaeus ) koji također voli blizu vode. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina, ja sam se zaboravila zahvaliti na odgovoru pa zato to činim ovom prilikom ...
Pročitala sam da je preslica dobra i za vanjske obloge, da li to znači da je sad kasno da se bere i za to s obzirom da kažeš da je sad već teško izvući iz nje njena prava svojstva ? |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, ivna, to je poljska preslica ali je već malo ostarila.Ona se bere u 6. mjesecu kada je mlada, sočna...Sada je već teško iz nje izvući silicij.Inače se to radi tako da se biljka moči u vodi preko noći a ujutro procijedi i popije ili da se od nje napravi dekokt, tj. da se kuha 5-10 min.Sada bi vjerojatno trebalo da ju se prije močenja (kuhanja ) malo natuče.
O dozama za dekokt i pravljenju tonika pročitaj u članku dr. Stribora Markovića ( imaš gore link! ). |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovako, slikala sam preslicu na koju sam naišla u prirodi ali ja stvarno nisam sigurna koja je , tj. jel otrovna ili ljekovita ...Može li mi itko reći prema slici koja je ???
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozitivno djelovanje preslice na kosu, kožu i nokte možemo zahvaliti visokom sadržaju kremene kiseline, koja pomaže vezanju kalcija u organizam, a kalcij je, znamo gradivni element tih naših dijelova.
Za kozmetičke preparate je najbolje da se uvijek koriste svježi. Ne čuvajte ih ni u hladnjaku ni drugdje, jer stajanjem mijenjaju sastav, što može i štetiti. A preslicu ne koristite prečesto, pogotovo u vanjskoj upotrebi budite suzdržani, nikako dan za danom. koliko sam razumio, koristila vam je dok ste je pili kao čaj. Zašto onda prebacivanje na vanjsku upotrebu? Lijep pozdrav. |
|
ognjenka
Novo sjeme Pridružen: 05 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Članak Stribora Markovića na temu preslice
|
|
marija1970
Novo sjeme Pridružen: 25 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
možete li mi reći što točno dobivam s ovim tonikom? i koliko dugo mi može trajati ovaj tonik kad ga ukuham? da li svaki dan kuhate za taj dan? i jer je sad toplije da li da ga čuvam u frižideru ili ne?hvala unaprijed
|
|
marija1970
Novo sjeme Pridružen: 25 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje mišljenje je da se preslica bere kad je toliko čvrsta da "reže" prste kad se prođe po njom.... vrhovi su tvrdina dodir..... pauza od tjedan dana nakon mj ana je poželjna ali i pitanje koli9ko s dugo čaj pije... više od nekih 5-6 mj treba razmišljati o naizmjeničnom kombiniranju sa nekom drugom biljkom. Ovo što prepelica kaže za gljivice je istina, ja ih najčešće nalazim kao crna mala područja na dijelovim gdje se "ono što bi mogli zamisliti kao listove" spaja sa stapkom. Način pripreme bi trebao biti namakanje u hladnoj vodi bar 5-6 h ( zato se najčešće stavlja preko noći) jer se etrahacija vrši duljinom stajanja u vodi ( temperatura kod ovih spojeva ne igra ulogu) |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno ti hvala,Prepelice.
Budući se nisam još upustila u berbu,kupujem čaj od čiste preslice.Ima jedna biljna ljekarna i svi čajevi su sakupljeni samo od biljkaka koje kod nas rastu.Do sad su mi ok bili pa bolje da kupim nego da MM otrujem nekom čudnovatom preslicom
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dakle, preslica je sastavni dio mnogih uroloških čajeva, koje ljudi piju u dužim razdobljima bez pauza. Iako se većina znalaca slaže da ne postoje ograničenja u uzimanju čaja od preslice, logika nam nalaže (a i neki travari), da je ipak nakon nekoliko tjedana uzimanja, poželjno napraviti tjedan pauze.
Smatra se da probleme u dužem uzimanju čaja od preslice ustvari uzrokuje gljivica koja živi na preslici (sivi dijelovi grančica), koja se javlja tek krajem ljeta, pa treba brati i koristiti mlade biljke. Podatak o šećerenju čaja našao sam samo kod I. Lesingera. Preslica u sadržaju kremene kiseline daleko nadmašuje druge biljke, pa mislim da i nije potrebno dodatno stimulirati lučenje iste. Drago mi je ako sam pomogao. |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Došla ja nešto pitati no prije sam htjela pročitati sve i možda naći,u već rečenom,odgovor.Možda ga i ima no ova 2str.mi se ne čita(liči na prepucavanja).Stoga bi vas udavila ipak sa pitanjem.
MM pije čaj od preslice i sad me zanima nakon koliko vremena treba,i treba li uopće,napraviti pauzu?
Pio je nekih 10 dana i onda pauza od 1 tjedan(jer nisam stigla kupiti novi čaj) i sad je opet počeo.
Još nešto,na pakiranju piše da se prelije vrelom vodom i ostavi tako 10-15 min.Ja sam tako radila no sad vidim da vi neko namakanje spominjete .
Negdje sam pročitala da ,kad se kuha čaj,dobro je staviti jednu žlicicu šećera jer šećer izvlači kremičku kiselinu iz preslice!?
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.... ne mogu prešutiti...lajava ja..... :))
......između močvarne i ljekovite preslice je u principu mala razlika a ona je u položaju "grančica" i klasiu na vrhu 8močvarne) ali on može biti vrlo i zanemarivo mali 8 kao što sam se i sama uvjerila.... i rastu na potpuno pomješanim staništima.... u gorskom kotru česta su staništa gdje su potpuno jedna uz drugu gusto rastu ljekovita i močvarna presllica ( koja je samo 1 od 4 otrovne vrste kod nas) ....i mora se jako dobro gledati u svaku pojedinačnu biljčicu pri berbi.... one slike gdje je slikana močvarna su slikane na takvom staništu...potpuno pomješanom..... ....izdanci koji "liče na šparoge" se izrazito teško razlikuju u tom stadiju biljke.... ...eto, to je bilo to!! |
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iskreno ne mogu sa sigurnošću
reći, kako znati koja je prava jestiva vrsta, ali prije dosta godina prijateljica mi je na farmaciji obrađivala
preslice i ja sam joj služio kao vodič, pa se sjećam da su među
nespolnim oblicima ogromne razlike, da je i amateru jasno koja je koja.
Ali pri branju fertilnih stabljika za jelo sam se ograničavao na stanište gdje sam znao da raste baš ova poljska preslica. Istina, rasla je i druga vrsta, koja je bar dvostruko veća, pa se nisam bojao zabune. Na poplavnim mjestima, gdje rastu razne preslice, ne bih se usudio brati niti jednu vrstu u bilo kojem obliku. Još jedna specifičnost: Izgleda da poljska preslica voli određenu vrstu tla, pa je brojna na nasipima uz Savu, dok je uz Kupu uopće nema. To je tim čudnije što se u Sisku te dvije rijeke približavaju i teku usporedo, ali sastav bilja uz jednu i drugu je posve različit, što je očito baš na primjeru preslice... Pozdrav svima uz "Peace brothers (and sisters)..." |
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poljska preslica (equisetum arvense) ima sterilni oblik - zeleno
mini božićno drvce, koje se koristi u ljekovite svrhe u obliku čaja, za
bubrege, mjehur i (po Plečku) najbolje sredstvo za izbacivanje svih
vrsta kamena i pijeska iz bubrega i mjehura. Česta u službenim i
neslužbenim urološkim čajnim mješavinama. Također ista biljka ima i fertilni ili spolni oblik,
krem ili svijetlo smeđa cjevčica sa nekoliko tamnijih prstenova na sebi
i klasićem na vrhu koji podsjeća na gljivu kojoj se nije otvorio
klobuk. Taj oblik je jestiv i vrlo ukusan. Skinu se prstenčići i
klasić, pa se cjevčice kratko prokuhaju u slanoj vodi. Nakon toga ih
pripremamo na salatu - kao mahune ili u varivu s drugim povrćem.
Sve ovo govorim iz vlastitog iskustva. Ako treba isto potkrijepiti i literaturom, pa ću pronaći i u knjigama sve ovo što pišem. |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da znam u čemu je nesporazum, Smrcko je vjerojatno mislila na fertilni oblik preslice, a uzrok nesuglasice je naziv - MALA PRESLICA-, što je zapravo naziv za biljku Muscari botryoides (L.) Mill., kako ju je po nazivu prepoznala Fermina.
Dakle, to jesu 2 različite biljke, a preslica o kojoj govorimo je kako je već Fermina napisala Equisetacea i nema veze s nazivom MALA PRESLICA - uzrok zabune je u učeničkom radu otkud je Smcrko kopirala podatke, gdje učenici na početku navode poljsku preslicu, a kasnije malu preslicu, a pod malom preslicom zapravo opisuju poljsku preslicu. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moram priznati, nisam stručnjak za japansku kuhinju.
Bavim se ljekovitim biljem. btw. nisu sve biljke iz porodice Liliaceae- ljiljani. |
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<>A što je ovo? coolinarika.com
Preslica je vrlo česta i kao korov vrlo uporna i dosadna biljka. Kao jestiva poznata malom broju ljudi, a ukusna je poput šparoge.... http://209.85.135.104/search?q=cache:tpj-2LZ-hIwJ:motion.coolinarika.com/slike/prikazi/12729+jestivost+preslice&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr Ili ovdje? Equisetum arvense L.-Poljska preslica "U Japanu je poljska preslica vrlo popularno jestivo divlje povrće. Mladi izdanci poljske preslice mogu se pržiti na ulju (poput šparoga) i s dodatkom jaja raditi «fritaje», a također se mogu konzervirati u octu. U Europi je jestivost poljske preslice vrlo slabo poznata" sa stranice NARODNI ZDRAVSTVENI LIST http://209.85.135.104/search?q=cache:tzLFQu4MTWkJ:www.zzjzpgz.hr/nzl/44/preslica.htm+jestivost+preslice&hl=hr&ct=clnk&cd=2&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja razmijem što želiš reći i neželim pohati ljiljan.
Kako mogu ljiljan svrstat u porodicu preslice? Učinilo mi se da stranica nije bezveze. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |