Puževi - upomoć!!! |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Veljača 2014 u 10:58 |
Protiv ptica?
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
petit ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2013 Lokacija: s Status: Offline Bodovi: 349 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sam primijetila da su mi "nestale" maćuhice - sve lišće je pogrickano. Kako imam more vrabaca koje su nadobudni penzić,i koji ne stanuju kraj mene a koji ih dolaze hranit, i vrapce naselili u mom dvorištu okrivila sam ih da su mi oni pojeli maćuhice jer puževe nisam vidjela. A opet dva-tri metara dalje maćuhice su nedirnute. Ne znam ni sama šata da napravim
![]() |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
puno stete urade i skakavci,bar meni..izbuse mi dosta listova ,a protiv njih neznam dali ima lijeka..ja muku mucim sa tim bestijama...
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Kamenjar, tog je i mene strah, Moj Leo zna da ne smije među biljke, a ako ostavim hranu pa i na kratko, odmah će ju prokužiti i mislim da će tako pasti u vodu ono što je naučio, a to je da se u vrt ne ulazi. Meni su i listovi azaleja i rodića irešetani, sad da li su od puževa ili skakavaca kojih ima za poluditi, nisam sigurna
![]() |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
pedigre za puzeve ...nebi to mogla izvest nikako,jer bi tim pojeo svaki pedigre koji stvaim u vrt...ja cu opet pokusat sa pepelom i piljevinom...ili cu definitivno odustat od biljki koje vole puzevi,jer mi nije fora imat hoste rupičaste i echeverie ..ma echeverie su mi pojedene neke cijele
|
|
Vir |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
histrion, zgodano, probat ću, kod mene je i sad neka najezda puževa, penju se i na terasu
![]() |
|
![]() |
|
histrion ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Pa ne moraš ih hraniti (poput mene). Dovoljno je da svakih nekoliko dana (pred mrak) ostaviš nekoliko briketa u vrtu i nakon pola sata pokupiš puževe i preseliš ih ... ![]() Jedan briket nahrani tri-četiri puža ... odnosno .... jedan briket postaviš na svakih 5 metara vrta.
|
|
![]() |
|
histrion, ako sam dobro skužila, ti nahraniš puževe pasjom hranom i ne diraju biljke, ako ostavim pedigre u vrtu, doći će mi hra pasa iz susjedstva pa ću imati problem i pasa i puževa
![]() |
|
![]() |
|
histrion ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Ovi moji puževi više vole pasje brikete .. biljke ih ne zanimaju dok imaju Pedigree
|
|
![]() |
|
Lily89 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 21 Siječanj 2014 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 6 |
bugizaca5 hvala ti puno na dobrodošlici
![]() ![]() ja sam tek na počecima vrtlarstva i ne mogu dočekati sezonu sijanja, ovo će biti moja prva prava sezona vrtlarstva....prstići me svrbe al nekako se pokušavam strpiti hehe
![]() |
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Lily, dobrodošla na forum Želim ti da niti ne "upoznaš" probleme s puževima. Imala sam ih prvu godinu, u počecima mog vrtlarenja. Međutim, otada sam otkrila dobru stvar - malč. Malčiram i bude ih svega par cijelu sezonu. Naravno, uz sve mjere napisane u mom gornjem postu. |
|
![]() |
|
Lily89 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 21 Siječanj 2014 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 6 |
Da se ne ureknem kod sebe ih još nisam vidila...cijelo selo se prošle jeseni bunilo da su im puževi pojeli svu blitvu i salatu, a kod mene ni traga puževima, ne znam jel ima kakve veze al vrt mi je ograđen u suhozid
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Moja protupužna kombinacija:
- drvenim pepelom posipati vrt ujesen i zimi - protiv puževa u zemlji - na među sa travom posipati pedalj širok sloj piljevine debljine par cm - njena oštrina skida sluz sa puževa pa se ne mogu kretati - sloj piljevine po potrebi obnavljati - umjesto piljevine može bilo što oštro, npr. sitni šljunak - gadna mjera - ranojutarnja inspekcija, pogotovo nakon kiše - ručno skupljanje uljeza i humano preseljenje ili uništavanje Zadnje, naravno, ne "pali" kod velikih vrtova, moj je mali pa stignem obaviti detaljan nadzor. |
|
![]() |
|
mimi46 ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 20 Veljača 2011 Lokacija: moslavina Status: Offline Bodovi: 386 |
...ja jednostavno pred mrak krenem sa rukavicama i kanticom i skupljam ih jer toliko bilja imam da ne stignem sve posipavati ...ako je vrijeme suho zaustavlja ih malč od trave ili slama ali čim padne kiša ništa ne vrijedi jer se opet po tome mogu kretati...sol je isto dobra ali posipavati toliku površinu baš i nije jednostavno...
|
|
![]() |
|
khan ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2013 Lokacija: Marsonia Status: Offline Bodovi: 91 |
ovo sam našao u jednoj kanadskoj brošuri o permakulturi, nije za puževe nego za golaće, ali eto...
|
|
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.
-Miles Vorkosigan |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
nisam probala, ali sam čula da je jako uspješan način za tjeranje puževa bakrena žica ili bakrena pločica - oko biljke se stavi lim ili žica (može se namotati u spiralu pa okružiti biljku) i puževi joj neće prići
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Ovo sam tražila i našla
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Kamenjar i Cvjetomanijak,preporučam vam bio preparat (Ferramol, na bazi željeznog-fosfata) koji ne šteti ostalim životinjama, samo puževima. Ima ga za kupiti kod nas u boljim ljekarnama ili cvjećarama. Bitno je da je bio i ekološki prihvatljiv! Naravno, i on ima (sigurna sam u to) neke manje prihvatljive sastojke, ali manje je opasan od drugih otrova.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Cvijetomanijak ![]() Mladi grm ![]() ![]() *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
O vole timjan ,bar moji ovi ludi puzevi ... moja sveki svoje hoste stiti s veeelikom podlogom ljuski od jaja ...sva jaja odu na hostu ...cak i sad od Uskrsa pocne skupljat ... Ja imam peseka i koristim puzomor uzmeme onu malu teglicu mekanu,koju dobite uz bilo koju boljku koju kupite ,i sa skalperom odrezem izmedju dna i vrha 4-5cm rupe ,ukopam malo u zemlju ,stavim direkt ispred biljke ,i gore nekaj tek toliko da ne gura njusku i da kisa ne pada ...i do sad joj nije palo napamet do dirat . |
|
Velika gorica
|
|
![]() |
|
hoste izlaze a ja jos nisam smislila kako da ih zastitim od puzeva ..osim taloga od kave i pepela kojeg sam skupljala ...puzomor ne dolazi u obzir ,jer ne zelim riskirat zbog psa
|
|
Vir |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |