Orijentalni mak - Papaver orientale |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Korisnik | |
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 07 Ožujak 2013 u 05:30 |
Super Nona, fino se već razbudio !
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Moj orijentalac još nije provirio iz zemlje.Prošle godine sam ga kupila,kao kontenjiranu sadnicu i cvijetao je.Sada ga ne vidim,još uvijek.Imala sam i Papaver somniferum danish flag,ali taj je jednogodišnji.Nisam skupila sjeme i nemam ga više.Meni je taj jedan od ljepših makova,a volim makove općenito.
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
sanjalica4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
Meconopsis zahtjeva hladnu stratifikaciju pa se prije sadnje cuva u hladnjaku, ai sto tako i nakon sadnje ako sjeme nije bilo u hladnjaku...ne znam kako ce ti uspjet kod nas jer zahtjeva vlazna i hladna ljeta |
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
dado84, svaka čast.
Meconopsis je u pitanju, himalajac :). Što se tiće klijanja, to sam i čitala na stranim forumima i svjesna sam rizika, no bio mi je gušt posijati ih, pa ako niknu, niknu, a ako ne pokušat ću ponovno sljedeće godine, a od ovog posijanog sjemenja ne odustajem do sljedećeg proljeća. |
|
![]() |
|
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Vrtne orijentalne makove zapravo cini skupina triju vrsta: Papaver orientale, P. bracteatum i P. pseudo-orientale. Mnogi vrtni kultivari orijentalnih makova su zapravo krizanci P. bracteatuma i P. pseudo-orientale. Prirodno rastu na podrucju Kavkaza, Turske i sjevernog Irana (od tuda ime orijentalni). To su trajnice za suho, skrto i vapnenacko tlo koje je uglavnom suho tjekom ljeta sto se podudara sa njihovim sezonskim "odmorom" kada odbace lisce i povuku se u tlo. Sa prvim jesenjskim kisama ponovno pocinju rasti.
Ove koje ti spominjes mozda su himalajski makovi - Meconopsis cambrica i sl sa plavim, bijelim, zutim i dr. cvijetovima koji prirodno rastu u Buthanu no prosili su se i na druga podrucja. Oni su nesto zahtjevniji za uzgoj a i nicu jako testo no i to je relativno buduci da se u nekim regijama postali korov. Tu postoje i debate da li se meconopsis uopce moze nazivati makom buduci da samo ime govori da "slici maku", no sigurno pripada porodici makova Papaveraceae. Nasi domaci makovi za razliku od ostalih spomenutih su jednogodisnje biljke (osim Papaver alpinum koji je trajnica) koji nakon cvatnje stvore sjemenke pa onda uginu. Kod nas rastu P. somniferum, P. dubium, P. rhoeas, P. strigosum, P. hybridum, P. apulum i P. argemone. |
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
dado 84, to nisam znala. Ustvari o makovima nažalost jako malo znam, i svaka info mi je super.
Doduše ove koje sam posadila, mislim da nisu orijentalni, ustvari nisam sigurna uopće koji su, tj. ako su orijentalno (da li se to smatra postojbina, ili nešto drugo), samo znam da nisu domaći i znam da vole hladniju klimu, hladovinu i vlažnu zemlju. Za sadnju vole: biti u frižideru mjesec dana, pa tek onda u vlažnu zemlju, vlažno klijanje i konstantnu vlagu...to je sve zasada koliko znam o njima i da im boja ovisi o kiselosti tla :). I znam da još nisu proklijali (ali tri dana od sadnje ne znači ništa, pa dok ne prokliju, pa čak i do sljedećeg proljeća neću gubiti nadu , jer tko zna, možda se sjete, ukoliko ih ovu zimu izbacim na balkon, da im baš to bude super pa će sljedeće proljeće reći: "eto nas :)" |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
ne mjesati orijentalne makove sa domacima jer se skroz drugacije ponasaju!
|
|
|
|
![]() |
|
Kada se sjetim da sam ko dijete crvenih divljih makova viđala po karlovačkim poljima u nebrojenim količinama i bilo ih je, bilo puno.
|
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
A ja svaki put kad sam otišla u botanički na prodaju , nije bilo ničeg pametnog, valjda sam zakasnila.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Anabistrica jesu li skupi makovi tamo? Ako nisu molila bi te da mi kupiš dvije boje. Pošaljem ti novac... |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
anabistrica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
![]() |
|
Hvala dado, ja sam ih ipak jučer posadila, pa šta bude , bude. na vrećici je pisalo 3-5 mj.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Hvala ti Dado na odgovoru. Moj mak nažalost nije cvjetao, samo je odbacio lišće. Kupila sam ga lani na štandu gdje smo se sreli. Osim toga bilo mu je prilično suho, nisam ga baš zalijevala...Ako uskoro ne nikne znači da je partio...
|
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
orijentalni makovi nakon cvatnje odbace svo liscejer dolaze iz brdovitih i suhih regija gdje je voda dostupna samo tjekom proljeca (vecinom od otapanja snijega ili kisa). Odbacivanjem listova biljka se stiti od odumiranja. Listove ponovno potjeraju sredinom jeseni ili pak na proljece. U nekim slucajevima znaju biti lijepi zeleni i bujni tjekom cijele zime i proljeca.
|
|
|
|
![]() |
|
Ja sam lani kupila mak trajnicu i posadila...Nakon nekog vremena izgubilo se je lišće i nakon toga nema znakova života. Dado baš me zanima da li će niknuti ove godine ili je definitivno partio...
![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Tako je sa biljkama, ne rastu one kako nama pukne :)
|
|
|
|
![]() |
|
uh, dvije-tri godine. Pa poplavit ću do tada :)
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
makovi ne vole presadivanje pa iako lako i brzo nicu vecina ih strada poslje presadivanja. Cvatnju treba cekati 2-3 godine ovisno o sorti.
|
|
|
|
![]() |
|
Jučer sam posijala mak. To mi je prvi puta da sam posijala, pa me zanima kada će niknuti i koliko mu treba da procvate.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |