Thelocactus |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 27 Lipanj 2014 u 19:14 |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
evo i mogs komsds
![]() ![]() |
|
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Bit će još cvjetova. To je njihova karakteristika da iz novih aureola tjeraju i pupove pa cvatu cjelo vrijeme vegetacije. Na mojem se dva pupa nisu razvila prije odlaska na zimovanje pa je snjima prezimio i kad se probudio pupovi su se nastavili razvijat i eto već i ocvali.
|
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
![]() Moj Setispinus otvorio je i drugi cvjetić, a još se nazire nekoliko pupova. Bit će ljepo cjelo ljeto uživati njegovim cvjetićima. Miss M. što je s tvojim bicolorom? |
|
![]() |
|
tara2009 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 187 |
kod mene jos nista
|
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Super i moj bicolor već tjera pupove.
|
|
![]() |
|
![]() Moj Setispinus danas je otvorio cvijet, ali kad sam došao s posla počeo se zatvarat. Cvijet najvjerojatnije neću ni vidjeti ako ne potraje do vikenda kad nebudem išao radit. Ali stvara nove pupove pa će biti još cvjetova. |
|
![]() |
|
Ljep bodljić i bez posebnih zahtjeva kod održavanja. Veoma mlade biljke stvaraju cvjetove. Cvate tokom cjelog perioda vegetacije, jer sa razvojem nove areole stvara se i cvjetni pup.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
jako je lijep
|
|
![]() |
|
Tara na neki način si u pravu. Po novijim specifikacijama rod Hamatocactus je razdjeljen u druge rodove, neki u Thelocactuse, neki u Ferocactuse, neki u Glandulicactuse.
U rodu Hamatocactusa ostale su samo tri vrste kaktusa. Tako je i Setispinus premješten iz roda Hamatocactus u rod Thelocactus. |
|
![]() |
|
tara2009 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 187 |
hmmmm mislim da to nije telocactus nego hamatocactus setispinus...
|
|
![]() |
|
Ovo je jedan mali rod kaktusa koji ima 12 vrsta bodljića. Najvjerojatnije jedan od najzastupljenijih u našim kolekcijama je T. setispinus. Ovo su slike mojeg Setispinusa s kraja proišlog ljeta
![]() ![]() prije tjedan dana sam primjetio da je krenuo s vegetacijom, počeo je razvijati pupove, a i počeo je s rastom. Smješten je prozorsku policu iznad radijatora s južne strana pa ulovi i nešto sunca kad se pojavi. ![]() Bit će uskoro i ovogodišnjih cvjetova. Ovo je jedan od cvjetnih rodova kaktusa, cvatu u ranoj dobi sa ljepim ljevkastim cvjetovima. Ovaj rod je veoma rano otkriven i prvi primjerci su u Evropu došli na samom početku 19. stolječa. Prirodno stanište im je uglavnom središnji i sjeverni Mexiko, a neke vrste se mogu nači i u Texasu. Uglavnom rastu kao usamljene biljke, rjetko se u prirodi nađu u skupinama.Imaju veoma izražena rebra, često se uvijaju u spiralu. Bodlje rastu iz areola u stranu sa izraženijom središnjom bodljom koja je često čvršča i veča od ostalih u grupi. Pupovi se razvijaju iz novih areola na samom vrhu biljke tako da cvate cjelo vrjeme vegetacije. Veoma su lagani i nezahtjevni za uzgoj. Razmnožavaju se uglavnom iz sjemena, koje ima veliku klijavost. Nadam se da čete ovu temu nadopuniti sa slikama bodljića iz svojih kolekcija. naravno i slobodno me ispravite i dopunite ako sam u ovom opisu roda u čemu pogrješio ili što izostavio. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |