Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dunja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Dunja

Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 20:19
i ja sam da napravila
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Bodovi: 4011
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 19:55
I u Zagrebu su nekada domaćice radile sir od dunja, a zvali smo ga "kitnkes".  Još uvijek volim kitnkes pa ga sad radim sama. A volim dunju i sirovu jesti, narezanu na jako tanke šnitice. Zato sam si i ja posadila u vrt jednu dunjicu koja donosi lijepe plodove makar je još mala. S obzirom da dunja voli pjeskovito i rahlo plodno tlo, na glinenom tlu sporije napreduje, a plodovi nisu dugotrajni ko u Slavoniji, tak da naše dunje ne mogu stajati dugo na ormaru. Svejedno, volim svoju dunjicu i ne znam kad mi je ljepša - kad cvate velikim bijelim cvjetovima ili kad ima prekrasne žute plodove.
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2012 u 20:17
jesen je stigla dunja moja

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Ksan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1303
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ksan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2012 u 13:08
Nisam je vidjela već dugo dugo, ali njegog mirisa uvijek se rado sjetim
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2012 u 12:35
evo moje danas

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2011 u 10:44
ovo je moja mlada u cvijetu
Na vrh
leonarda View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1121
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje leonarda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 14:19
moj tata pece rakiju od dunja.......mama radi slatko i pekmez.....smile50
mljaci mljaci
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 12:37
Pekmez od dunja je mljac, ja ga svake godine radim!kao i kompot.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 22:47
... ja o dunji znam da je ljekovita kod proljeva i to ne samo plod već i list, i to ne samo suhi već i svjež... kad je potreba, otrčati, ubrat jedan, ubaciti u količinu šalice vode, prokuhati par min i spasiti se :O))...

...negdje u primozgu mi i da se od dunja radi neka dobra rakijica i moja baka super pekmez...smile50smile72
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 21:38

Evo nešto o mirisnim i slatkim dunjama.

Dunja je bila popularna još kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, dok su je u našim krajevima cijenili Dubrovčani koji su od nje radili voćni sir, popularnu kotunjatu

Dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Drvo dunje može narasti i do sedam metara, a često raste u obliku grma. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute do crvene boje, te pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Ugodnog je mirisa, a sirovo meso je tvrdo i trpko-kiselog okusa.
Ova namirnica bila je popularna kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, a u grčkoj mitologiji simbolizirala je ljubav i sreću. Rimljani su iz dunje dobivali eterična ulja koja su koristili u parfumerijama. U Francuskoj je poznata već stoljećima, a koristi se ne samo u kuhinji već i u kozmetičke svrhe te u medicini.
Dunja koju mi poznajemo razlikuje se od dunje iz zapadne Azije i tropskih područja, gdje je mekša i sočnija. U područjima hladnije klime, ovo voće je privlačnog oblika, bogate žute boje kad je zrelo, i ima jak, pomalo težak miris.
Ako se odlučujete na uzgoj dunje, imajte na umu da njezina stabla vole zasjenjeno, ali ne potpuno zaklonjeno mjesto na neutralnom tlu. Traže dosta malčiranja i zalijevanja dok su mlada. Također ih lagano valja obrezivati kako biste im omogućili cirkulaciju zraka. Ako ipak dođe do loše cirkulacije zraka ili izlaganja hladnoći, dunjino lišće će dobiti crvene i žute mrlje, a zatim će se početi kovrčati i smežurati. Ako je problem tek u začetku, uklonite sve takvo lišće, a ako ga ima previše, poslužite se ipak fungicidima.

Vitaminska bomba
Sirova, ova ?zlatna jabuka? u 100 grama ima 57 kcal/ 238 kJ, od čega 0,40 posto proteina, 0,1 posto masti, 15,3 posto ugljikohidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, i sadrži puno taninskih tvari.
Dobar je izvor vitamina C (15 mg, što je 18,8 posto preporučenog dnevnog unosa). Sjemenke sadrže 15 posto ulja i proteina, uz mali udio amigdalina. Glavni sastojak sjemenke je sluz, koje ima 10 posto u omotaču, dok pulpa dunje sadrži 3-3,5 posto jabučne kiseline. Sadrži i betakaroten u količini od 33 ľg.
Zbog prisutnog pektina, od ovog voća pripremaju se ukusne marmelade i želei.
Plodovi se ubiru od sredine rujna do kraja listopada, što ovisi o klimatskim uvjetima staništa na kojem se dunja uzgaja, a lišće se, prema potrebi, sabire od sredine svibnja do sredine rujna.
Dunje uglavnom nisu dostupne u trgovinama, ali se u posljednje vrijeme mogu naći i na tržnicama. Možete ih pronaći u vrtovima ili voćnjacima. Oblikom poput jabuke ili kruške, odaberite dunje koje nisu premekane i imaju jednoličnu zlatnožutu boju. Tijekom godine dostupne su od listopada do prosinca.

Čuvanje u vrećama
Dunje čuvajte u zatvorenoj, plastičnoj vrećici do dva mjeseca ili ih stavite u zdjelu za voće i čuvajte na sobnoj temperaturi, a u tom će slučaju prostor poprimiti njihov raskošan miris.
Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Zbog velike količine pektina u njezinoj kori, dunje se kuhaju i koriste za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ ?marmelada? potječe od portugalske riječi za dunju - marmelo.
U Španjolskoj se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica (sir od dunja) membrillo, koja se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao slastica ili uz mekane sireve. Inačica ove poslastice postoji u Francuskoj, ali i kod nas, u Dalmaciji, posebice u Dubrovniku gdje se naziva kotunjata.

KOTUNJATA

Voćni sir od dunja Dubrovčani su nazvali kotunjata, a mi vam donosimo recept za njegovu pripremu.
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun
Za premazivanje kalupa: ulje
Priprema:
1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta.
4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem.
5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.
Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

tekst: Mila BULIMBAŠIĆ-BOTTERI

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,171 sekundi.