Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 43> |
Korisnik | |
spring ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 786 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evo u ovo vrijeme blagdana.. pošto nema nikakvog posla u vrtu.. zabavljam se čitajući knjigu o bio vretu i moram piznati marljivo bilježim podatke... i na proljeće definitivno krečemo punom parom prema biovrtlarstvu.. ajme kak će susjedi biti znatiželjni što se to sada kod nas radi...
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Hvala Horti!
Inače, dobro si napravila što si prekrila zemlju ![]() Jučer sam baš gledala na netu malo dokumentarce o Masanobi Fukuoka, jednim od mojih "uzora" u biovrtlarstvi, toplo preporučam za pogledati: A Fukuoka inspired parmaculture garden, u 3 djela: http://www.youtube.com/watch?v=ugFd1JdFaE0&feature=related I ja sam jučer naučila nešto staro/novo u tim dokumentarcima: jako je bitno da tlo ne samo da je pokriveno, nego i da ima korijenja biljaka u njemu, da uvijek nešto raste. Ja nekako instinktivno skoro sve ostavljam na vrtu, pa čak i "neopasan" korov, kad ionako nemam dosta malča, jer tlo je živi organizam. A i cvijeće je jako bitno u vrtu, privlači korisne kukce, eto, ugodno s korisnim ![]() |
|
![]() |
|
Horti ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
SilveK neki dan sam naišla na ovu tvoju temu biovrt, pa sam vidjela da sve krivo radim. Ja svaku jesen očistim iz vrta sve do zadnje travkice ( osim naravno jagoda, cvijeća , malina...). Učinilo mi se da od kad tako radim imam manje puževa u vrtu, ali mi je zato zemlja dosta zbijena i ne baš plodna.
Jučer sam zato po sred one hladnoće nanijela po gredicama poluraspadnuti kompost i to u dosta debelom sloju. Naravno nisam uspjela pokriti sve gredice, pa prije nego nastavim reci mi jel to uopće ima sada smisla raditi. Inače tri godine već vrt ne orem i ne stavljam nikakva umjetna gnojiva ali mi urod i nije baš nešto ( zato mi sve više gredica i zauzima cvijeće jer mi puno bolje uspjeva ). Sad će vjerujem slijedeći tvoje savjete sve krenuti na bolje. Što svojom energijom što znanjem ti stvarno potičeš na akciju. Svaka čast ![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Već sam pisala o tome kako gliste i ostali kukci odvlače u zemlju lišće i ostalo za hranu pod zemlju, evo kako to izgleda, već su mi "počistili" poprilično lišća ispod forzicije:
![]() |
|
![]() |
|
Ako uskoro ne stigneš, onda radije nemoj, jer se svježim stajskim gnojem gnoji samo ujesen i to površinski u tankom sloju.
Na proljeće možeš u zemlju dodati kompost ili granule bio gnojiva (to možeš i sad), ali i s tim oprezno, ne u prevelikim količinama. Tokom ljeta uvijem možeš malčirati, a neiskorištene površine poboljšati zelenom gnojidbom: čim su neke gredice "slobodne", sij na njih djetelinu, gorušicu ili faceliju. Također, tokom cijelog ljeta možeš gnojiti biljnim tekućim gnojivima od koprive, gaveza, rusomače, kamilice, maslačka, metvice, preslice, vlasca, mažurana, vratića, paprati, luka i češnjaka. |
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Morat ću požuriti,ako stignem ali ako ne šta da onda napravim.Kada i kako da pognojim?Voljela bih to napraviti sa stajskim gnojem jer mi je zaista pri ruci i susjeda ga ima ove godine jako puno.
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Naravno da može.Možda ako već ideš tamo možeš ju pitati možemo li doći do nje jednom organizirano pa da nas provede kroz svoje imanje.Sigurna sam da bi nas se nabralo nekoliko.Ako si već dobra sa njom pitaju ju,ali svakako poštujem njenu želju za mirom.
|
|
![]() |
|
Mikice, mislim da je stajski gnoj u tankom sloju i trava dobra ideja, ali mora to biti čim prije, jer se gnoj stavlja na jesen, ali za foliju neznam...ne koristim umjetne materijale na vrtu jer preko njih zemlja ne "diše" i neznam kak bi to utjecalo za životinjski svijet tla, ja radije ostavim korov na gredicama preko zime gdje nemam dosta materijala za prekrivanje, ima i korov dobru funkciju zaštite tla.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Mikice ta ti je žena u mirovini i član je udruge Zdrava zemlja (mislim da se tako zove). Nemoj se ljutiti, ne mogu joj remetiti mir.
Kako me puno ljudi pita za nju, mislim da ću ovoga proljeća prošetati do nje i poslikavati sve što vam mogu pokazati.
Je l˙može tako?
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
Hoya daj molim te koja je to žena na Učki koja ima bio vrt.Naime ja sam čula da netko ima vrt i da ima i štand na tržnici u Opatiji ali ne znam tko je to.Ako možeš raci mi ili pošalji poruku na pp,jer i ja sam blizu.
|
|
![]() |
|
SilveK i ostali.Već duže vrijeme razmišljam o tome da moj vrt pokrijem sa tankim slojem stajskog gnoja,(nabavit ću ga od susjede),pa u nedostatku malča da ga pokrijem sa crnom folijom?Šta kažete?Jedino kako budem kosila travu koje još ima mogu tu travu staviti na gnoj.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Naravno - moramo vjerovati da će sve biti u redu, u ovom slučaju želimo sretan završetak, a onda ćemo se veseliti zajedno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
moj je vrt ostao u babani nakon jeseni nisam ga stigao ocistit a i vidjet cemo sto ce biti s obzirom na papire. molite za mene;)
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....super ima nas sve više!!
![]() |
|
![]() |
|
Prije par godina posjetila sam ženu na Učki koja se bavi bio vrtlarstvom. Toliko mi je toga pričala i toliko mi je toga imala za reći. Uglavnom ovo što sada čitam kod SliveK. Nisam mogla primjeniti sva njena iskustva, ali ono što jesam - oduševljena sam.Više nema kemije, ne prevrćem zemllju, manje zaljevam..., a rezultati - supeeeeer .
|
|
|
|
![]() |
|
hubert ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
manči, nisam ni mislio na insekticide i razne kemikalije jer sam veliki protivnik takvih stvari.
Hvala na savjetu Silve ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Hubert, imaš pravo u tome što tlo koje nije bilo godinama neobrađivano treba dobro prekopati i maknuti sve veliko busenje i korijenje. Ali nakon toga više nema potrebe za prekopavanjem.
Kad je tlo zaštičeno malčem, koliko god usitnjeno bilo, kiša ga ne nabija jer malč štiti zemlju od direktne kiše. I još jedna stvar: Tlo je najplodnije i najbogatije u šumama, a tamo se nikad ne prekopava, konstantno se razgrađuje šumski pokrivač od lišća. |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
hubert...mi imamo relativno male vrtove u kojima se može eksperimentirati, ne treba upotrebljavati insekticide jer se rukama skupe i puži, zlatice itd...korov se čupa rukama...malčiranje štiti zemlju i stvara rahli sloj....svaka vrsta zemlje zahtjeva nešto specifično...jednostavno istražujemo nešto novo...o ne-prekopavanju će SilveK dati bolje objašnjenje, ona ima dosta iskustva u bio vrtu...
|
|
![]() |
|
hubert ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
Nisam neki stručnjak za zemlju prekopavanje ali nešto ipak ne štima.Ore se na cijelom planetu, naravno, gdje je to moguće.
Bilo bi mi drago da nemoram prekopavati vrt svake godine, jer od lopate samo više volim nositi vreće cementa ali šta napraviti kad zemlja nije bila desetlječima obrađivana? Nedavno sam prekopao vrt i još uvijek pronalazim nekakvo korjenje slićno hrenu koje je duže od 20 cm. Samim rahljenjem to neću moči iskorjeniti. Istina da se zemlja na kiši "nabija". Samo rahla zemlja se više nabije nego krupna jer voda nema kuda odlaziti i duže se zadržava |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |