Kada i kako sijati? |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 14> |
Korisnik | |
anagalis ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 13 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 324 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Već sam postavila pitanje na topicu trajnice ali mi nitko nije odgovorio, možda ću ode imati više sriće.
Zna li tko da li je rano sijati sjeme anđeoske trublje (u Dalmaciji)? |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
To bih i ja trebala probati kupiti...
Budem otišla do baumaxa...
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
To sam i ja kupila ove godine i baš me zanima kako će mi klijati.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Nisam nikad sadila u taj karton,no moja mama je i dobro je to njoj išlo.Ja sam prošle godine kupila one male razgradive tegle i fenomenalne su.Na flori su bile,paket od 10kom-8kn,a i u baumaxu ih ima i nisu pretjerano skupe,nekih 13-15kn paket.
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Ja sam probala sa kartonom prošle godine i super je ovisi samo o čvrstoći kartona bolje je dok je relativno nov. Dale ste mi krila i danas dok dođem doma ću sijati. Samo me zanima da li dok mi biljćice proklijaju mogu staviti ih van ispod stakla ili da ih držim unutra do trećeg mjeseca?
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Nisam još tako probala, to sam pročitala u Vrtu, čini mi se zanimljivo
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...vrijedi provati to sa kartonom....možda za male biljčice kao prkos...niknu ko buhice...
![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja probala,i nisam zadovoljna..Karton plitak, kad sjeme proklija i krene sa rastom,plitko mu,a i za zalijevanje je teško....Ako puno vode,raspadne se karton,ako malo,suha zemlja za klijance..Moje iskustvo sa tim ![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Evo još jednog savjeta
za sijanje mogu poslužiti kartoni za jaja - u svaku udubinu posaditi po jednu sjemenku. Kad klijanci dovoljno narastu i ojačaju, pojedine kartone odvojite i jednostavno ih takve posadite na gredicu
|
|
![]() |
|
Ovako piše u časopisu Moj lijepi vrt
Nemojte se prenagliti. Uspjeh rane sjetve potkraj siječnja ponajviše ovisi o količini svjetla koja je dostupna klijancima.Na prozoru, gdje je svjetlo jednostrano, razvit će se tanki i blijedi izdanci, takve su biljke u lošijoj kondiciji i osjetljivije su na bolesti. U zimskom vrtu ili stakleniku gdje svjetlo pada sa svih strana, a najviše odozgo mnogo su bolji uvjeti za razvoj snažnih presadnica.
U tim će se uvjetima razvijati biljčice koje će početkom svibnja, kad ih presadimo na otvoreno, doista biti u prednosti pred biljkama zasijanim u ožujku ili travnju.
Rana sjetva korisna je za zijevalice, petunije, lobelije (od povrća za rajčice i patlidžane).
Biljke krupnog sjemena kao što su suncokret, dragoljub, grahorica (grah) još nemojte sijati.
|
|
![]() |
|
Horti ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
Bravo Kika, hvala! To je stranica na koju sam mislila. Uglavnom najbitnije smjernice daje: da li sjeme treba stratifikaciju, treba li za klijanje svjetlost,
u kojem bi roku trebalo proklijati i sl. |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Jesi li mislila na ovaj link http://tomclothier.hort.net/index.html ?
|
|
![]() |
|
Horti ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
Upute za sjetvu većine vrsta sam našla na stranici tomclothier.hort.net al ja vam ne znam napravit kak se to kaže link. Pa tko zna nek pomogne.
Stranica bi nam možda mogla pomoći sa idejama za našu buduću tablicu. Pogledajte si. |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Ja sam to već predložila Adminu no da ne ispadne da je to samo moja želja,trebalo bi ,možda na temi"problemi"(iako to i nije neki problem,no ne znam kuda bi mogla ići ta tema)predložiti Adminu i tamo dati prijedloge kako bi se to izvelo.
|
|
![]() |
|
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Ma i to moze da se uvrsti u tabelu - 2-3 podneblja najbliza nama u okruzenju-zemlje bivse sfrj (primer: primorje, kontinentalni deo, severni deo, i sl., ili eventualno po nekim zonama kako se strucno one zovu). Zar ne?
Da li bi vecini odgovaralo da ta tabela bude u Excel-u?
Ili da zamolimo moderatora ovog foruma da neku tabelu postavi na ovaj sajt, koja bi imala mogucnost osvezavanja podataka?
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ma to nebi bilo loše,a li jako je važno podneblje, gdje živimo, pa naravno da onda ta tabela baš nebi bila tako mjerodavna.
Napr. kod mene u Primorju sve se sije jako rano, a tamo gdje ja u vikendici imam vrt (ogulinski kraj) ništa ne sijem u vrtu prije 1.5. kada je sasvim sigurno da više neće biti mraza, pa sada kako znati.
Ovo govorim za povrće, ali mislim ne može biti neka razlika niti za cvijeće.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
leonarda ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Lavandablue ovo je ideja koju podrzavam
|
|
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|
![]() |
|
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Imam jedan predlog:
hajde na pravimo jednu tabelu , koja ce biti postavljena na internetu, i koju svako od nas moze editovati.
U toj tabeli bi mogao biti spisak cveca, i navedeni meseci u godini, i oznaceni oni kada je vreme za sejanje.
|
|
![]() |
|
Ma Kika,to je ok,to je nešto drugo.Ja sam pričala o ovom mom,tj.večina nas to radi,forsiranju ovog,tzv.običnog,sjemenja.Sad nam se već nekud žuri sa sjetvom,tagetesa,dalija,cosmosa i sl.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Ma i ja bi se zabavljala kad bi svega imala manje, ali ovako..........
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |