Vrtno cvijeće |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 43> |
Korisnik | |
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A da se preselimo u brbljaonicu, inače ćemo mi dobiti izgon s foruma.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Triša, Shasha je dobila izgon ispred TV, a ja ću sama sebe izagnati, ako naši ne povećaju razliku.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ma dobro valjda nas neće špotati, jer i to se odnosi na vrtno cvijeće u krajnjoj liniji. Budem dobra ubuduće.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Slažem se Baka Bea ![]() Vanja nema na čemu ![]() |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Triša jesi li i ti dobila izgon? Ako ovako potraje, izabrat ću ga dobrovoljno. Sistem ti je baš dobari.
|
|
![]() |
|
A zgodno je imati neke svoje sisteme za pamćenje imena biljaka. Tako sam ja napr croton zapamtila kao cro(hrvatski) ton, pa recimo alohasija (aloha i azija) kalatea i katalea (po prijateljicama je kata i nije kata nego je lea. To je svima ful smješno ali pali. Dobro to nisu neka teška imena, ne znam čak niti dali su latinska, ali je fora.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
rain, moji su novi Phormiumi posijani negdje u 11. mjesecu i neki već niču. Preseli ih na toplije i pazi da se ne zasuši supstrat, uvijek neka bude vlažan. Romneya coulteri mi raste u vrtu 3-4 godine, ima krasan veliki cvijet, lijepo plavozeleno lišće, no kad ocvate, mi baš i nije nešto. Visoka je 120 cm, treba potporanj i nekako neuredno djeluje veći dio godine. E a Trilliumi su mi na vrhu liste želja. Jedan sam posijala ovu jesen, ali jako im dugo treba da niknu (prema literaturi), ako uopće niknu. Strpljen - spašen!
|
|
![]() |
|
Ma Vanja nema frke. Jednom je Alen Titschmarsh u emisiji 'Vrtlarenje rekao da je učenje latinskih imena kao kad odeš na odmor u Francusku, svaki put naučiš pedesetak riječi i tako svake godine. Zamisli koliko je to biljaka.
|
|
![]() |
|
vanja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
Alisa i Baka Bea zahvaljujem na uljudnom odgovoru |
|
![]() |
|
rain ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Opet ja.Da se pridružim popisu želja.Nisam uspjela uzgojiti Romneyu coultheri(već se drugi put hladi,al mislim da nebu niš),i jako mi se sviđa Trillium-bilo koji-baš imam zgodno i ugodno mjesto za njega.Poz!
|
|
![]() |
|
rain ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
lani od proljeća mi Phormium tenax čuči u tegli i ja čekam,čekam...još uvijek čekam
![]() |
|
![]() |
|
Silvek, bum te predbilježila za jednoga, samo drži fige da uspiju. To kaj su niknuli još nije jamstvo i da budu uspjeli, ali to je ono kaj sam napisala rain: uz sva razočaranja ako ti nešto ne uspije, nisi bogatiji za biljku, bogatiji si za iskustvo.
|
|
![]() |
|
Alisa, sad sam tek primijetila da si već odgovorila prije mene, oprosti. poz..
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Baka bea, ja bum si onda naručila Meconopsi, plavi , tak da me imaš u vidu. A da i otvorimo temu o njemu, nemam pojma o njemu osim da je prekrasan
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Drage moje, malo me nema, a vi se raspisale. Ajmo po redu. Horty nevjerovatno koliko smo u izboru biljaka bliske i ja volim arhitektonske i strukturalne. Phormiuma imam jednu malu seriju, ali im ne znam još imena, uglavnom crvenolisni su. To su biljčice od godinu i pol, pa sam ih prenijela za svaki slučaj u plastenik jer su mi se prve dvije sjetve smrznule i P. tenax i tectorum. Meconopsis nakon 2-3 bezuspješna pokušaja konačno niknuo (plavi) a M. vilosa (žuti) još ništa, ali nije još ništa izgubljeno. Isto tako i Epilobium. Euphorbia imam nekoliko i volim ih, ali sam oprezna otkad sam poklonila jedoj gospođi, pa me nije slušala i dobila je crvenilo kože. Od onda samo ja uživam u svojim euforbijama. Ako sam kaj zaboravila, nadopišem. pozz
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Mislim da je bolje da se pišu latinska imena,jer "narodni" imena ima tonu.Npr.kod nas u BiH za jedan cvijet ,svako podneblje ima svoj naziv,tako da je to jako zbunjujuće,a kada želiš znati nešto o odredenjoj biljci,ako znaš njen latinski naziv,onda ćeš vrlo lako svugdje da je nadješ.Znam da offtopičarim,ali primjetila sam da neke teme nemaju slike,miislim da bi bilo lijepo da svaka tema,tj.biljka pored imena na prvoj stranici bar ima sliku,tako bi lakše znali o čemu se radi.... ![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Vanja, naša imena se tako razlikuju od podneblja do podneblja da bi i tako teško prepoznala biljku. Ja uvijek kad neznam o čemu se radi upišem (iskopiram) pojam u tražilicu i pretražim internet po slikama, tako mi je najjednostavnije vidjeti o kojoj se biljci govori, ako nisam sigurna
![]() |
|
![]() |
|
vanja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
molila bi vas ako nije problem da uz latinsko ime upišete i naško ime da bolje znam koje su to biljke, naravno ako je to moguće zahvaljujem se unaprid
![]() |
|
![]() |
|
Horti ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1187 |
Baka Bea što se želja tiče moja je najveća Phormium. Koji? To bi već bilo teže odlučiti: Creme delight, Rainbow maiden, Platts black, Tricolor, Sun downer, Pink panther...
Onda naravno Euphorbia griffithii fireglow ( za njima sam iz nekog razloga luda ) pa Meconopsis grandis i betonicifolia, Epilobium angustifolium album, Kniphofia Percys pride i još toga imaaa..... |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |