Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Anđeoske trube - Datura
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Anđeoske trube - Datura

Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 19>
Korisnik
Poruka
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 21:11
Malo smo zapustili ovu temu pa ajde da je malo oživimo.
Postoje ove vrsta Datura:

Datura bernhardtii
Datura ceratocaula
Datura discolor
Datura ferox
Datura inoxia
Datura leichhardtii
Datura metel
Datura meteloides
Datura pruinosa
Datura quercifolia
Datura stramonium
Datura tatula
Datura wrightii

Staviti ću nekoliko slika od svake vrste pa da vidimo s čime raspolažemo i da dogovorimo razmjenu sjemenki.

Slike su skinute s neta.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 534
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 22:39
Ja čekam narudžbu koja bi trebala početkom marta da mi stigne.Naručene su datura metel,a biće još i sjemenke žute i roze ali nisam sigurna da li će to biti dature ili brugmansije.
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 22:48
A ovo su slike sa neta.Ipak mislim da su ova žuta i roza ipak brugmansije

Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 22:58
Da,prvo je datura,a ove dvije ispod slike su brugmansije...Kako je divna ova pink....
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 23:07
Datura ima cvijet prema gore a Brugmansija prema dolje.
Jednostavnije i brže je Brugmansije uzgajati iz reznica negi iz sjemena.
Sa Daturom nema problema s uzgojem iz sjemena.
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2009 u 23:14

Nisam bila baš sigurna ali jedva čekam da stigne pošiljka pa da se bacim na posao Smile

Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2009 u 14:31
U - ove duple su famozne!

Jeste već sijali kaj za ovu godinu? Neznam da li da pričekam pa drito van ili da ih već piknem u teglicu?

Tu se igramo

http://satyninabajka.blogspot.com/
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2009 u 19:11
Šefi, moj ti je savijet da još pričekaš pošto nas "pere" kontinentalna klima (ako sam te dobro locirao). Ja se spremam na sjetvu negdje krajem ožujka (žuja je zakon).
Na vrh
Lilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1503
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2009 u 19:40

Bok svima! Imam par pitanja,već 3 god imam takve biljke - meni je rećeno da se zovu anđeoske trublje. Svake godine mi prezimljavaju na istom mjestu,ali ovu zimu su mi čudne-strah me da su se  smrzle. Dal bi se dale kako spasiti?? Bilo bi mi jako žao da mi sad propadnu. I gdje ima za kupiti njih,ove roze i ljubičaste su prekrasne.

Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Veljača 2009 u 11:04
Anđeoske trublje je narodni naziv kojim se nazivaju i dature i brugmansije.
Dature imaju cvijet okrenut prema gore dok brugmansijin cvijet visi.
Datura je jednogodišnja dok je brugmansija višegodišnja biljka.
Daturin cvijet traje do 24 sata dok cvijet brugmansije doživi nekoliko dana.

Ako si na prezimljavanju ostavila dature one će potjerati iz korijena i vjerovatno su se i same zasijale.
Ako se radi o brugmansijama od njih vjerovatno neće biti ništa pošto ne podnose negativce (minuse).
Na vrh
Lilly View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1503
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lilly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Veljača 2009 u 11:31
Moje imaju cvijet prema dolje,znači da su brugmansije. One se još drže,ali nisu potjerale nove mlade,ipak se nadam da još budu. Sreća pa sam si ostavila reznice od njih kad sam ih spremala pa ću moći posaditi nove ako ove uginu.
Na vrh
lucija.mm View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucija.mm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 19:26
Pozdrav svima!
Nova sam na ovom forumu, a i u vrtu sam dosta "friška" pa mnogo toga ne znam, ali želim naučiti.
Imam pitanje baš u vezi datura.
Lani sam na Floraartu kupila divnu, predivnu ljubičastu daturu. Nisam ni znala kakvo blago sam donijela kući, a kad se rascvala nisam mogla doći k sebi. Gospođa koja mi ju je prodala rekla je da je trajnica. Kasnije sam, čitajući ovaj forum, skužila da nije. Sad me strah da je neću imati ove godine, a vidim i da je nema baš za kupiti. Kakvo je vaše iskustvo, jesu li vam izrasle negdje u blizini ove lanjske?
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 21:56
Često se sama zasijava, postoji velika vjerojatnost da će ti niknutiSmile
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 22:00
Ja sa sijanjem u posudice nisam imala sreće. Ono što je u toplome posijano pred više od mjesec dana ništa nije niknulo, a bilo je sjemenja iz različitih izvora.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 23:32
Meni se prosle godine dogodilo  to,da sjeme dature,posijena u februaru niklo tek u aprilu,kad sam posudice izbacila vani...Jako brzo nice kad je napolju ,i naravno kad je toplo...
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 11:04
Za isklijavanje sjemana potrebno je zadovoljiti vlagu, temperaturu i količinu sunčeve svjetlosti.
Mi prošle godine sa isklijavanjem Datura nismo imali nekih većih problema, klijavost je bila gotovo 100%.
Ove ih godine još nismo zasijali, čekamo.
Na vrh
niho View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 9297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje niho Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 11:30
Ja imam drugu vrstu ali mi je u kući ,nema ni listić na sebi, samo stabljike ostale.A da li ta može da prezimi ili se uvijek mora uzimati sjeme od nje da bi imao tu biljkusmile92
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 11:57
Niho, misliš li možda na Brugmansiju?
Ako si u mogučnosti stavi sliku pa da vidimo o kojoj se biljci radi.
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 14:23
Moja bijela datura od prosle godine jos uvijek se dobro drzi..Iako je jednogodisnja moja je uspijela da prezivi u stubistu..Dobila sam par sjemnki zute dature,ali i ja još čekam,rano je sijati..I kod mene njena klijavost do sad je bila 100%
Na vrh
lucija.mm View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucija.mm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2009 u 15:24

Joj, zaista se nadam da će se koja pojaviti. Kada ih mogu očekivati. Sada se ne usudim ništa dirati i pljeviti kako ne bi slučajno išćupala daturu.

Bolje da ne znate kakva je divna bila.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 19>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.