Samoniklo jestivo bilje |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
FD, iskustva sa morskim divljim lukom nemama pa ti nemogu pomoći. Pokušaj konzultirati lokalne sakupljače bilja.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Sa đurđicom ga nikako ne mogu zamijeniti jer kod nas uopće nema đurđica.
Ali brine me uski list koji nije takav kao na slici cvijet.info. Miris je češnjaka a i cvijet je baš takav kao na tvojoj slici. Valjda je na moru, u siromašnoj zemlji malo manje bujan. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Medvjeđi luk - lat. Allium ursinum L.
Porodica : Liliaceae - ljiljani Narodni nazivi : crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk ![]() Više podataka imate na prvoj stranici cvijet.info. Jedina opasnost koja prijeti kod berbe ovog luka je da njegovu lukovicu zamjenite sa lukovicom đurđice. Lišće i lukovicu dobro pomirišit i ako ne "miriši" na češnjak manite je se. |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Ima kod nas to ali mi se para malo drugačiji list.Uži a duži.
Lukovica mu stvarno daje na češnjak mirisom ali je glavica puno manja. Ne usuđujem ga se brati jer nisam 100% sigurna da je to to. Griva, kad bude cvjetao, stavi i cvijet da usporedimo. Kad se crijemuš zapravo bere? I što se od njega koristi? Ako bih htijela napraviti tinkturu, što ću staviti u rakiju? |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...ali to je bilo još na početku sezone branja...
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() a presadila ga i u teglu da znam kad mu je vrijeme u šumi.... ![]() |
|
![]() |
|
... ja ga brala pred 3 tjadna eno ga toča se u šljivovici :))) imam negdje slike pa naljepim... :))
... ima list sličan đurđici ( mislim) al ne možeš ga fulati, jako miriši po češnjaku, mljac!! :))))) |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....andrea, stavi nam slike, da naučimo nešto novo....nemam pojma koji je to luk...
...mi beremo divlji poriluk!!
|
|
![]() |
|
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
A ja se baš spremam u berbu srijemuša ili divljeg luka. Već sam ga vidjela da je lijepo niknuo!
![]() |
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
A ja sve mislim da ne idem u Dalmaciju oko Uskrsa jer neće biti šparoga nego da odgodim za 1. svibanj.
Znači počelo je!
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...kuke - bljušt....
![]() ![]() |
|
![]() |
|
....šparoge...
![]() |
|
![]() |
|
.....počele su kuke i šparoge...stidljivo, sad poslije najavljene kiše bi mogle buknuti.....
....prvi ulov...
....lijevo su kuke, desno šparoge...
![]() |
|
![]() |
|
Tako je.
![]() |
|
![]() |
|
Pa sad smo razjasnili stvar....bljušt su ipak kuke....a tetivika se rjeđe konzumira, kao i veprina.....
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Iris, radi se o jako sličnim biljkama i ako ne ukažemo na njihove specifičnosti mogla bi preimenovati temu u "Kobno bilje".
|
|
![]() |
|
Jestivi izdanci nije prava tema za ljeto.
Što se tetivike tiče, daleko joj kuća.Kad čistim masline poludim radi nje. Na slici od Božikovine je ono što mi zovemo "kuke". Evo, evo Iris.Gotovo je.Skrenuli smo s teme jer se o tetiviki nema baš nešto lijepo napisati. ![]() |
|
![]() |
|
Evo, neka otkrijemo što je što pa ćemo razdvojiti u dvije teme....ili može tema imati naslov...Jestivi izdanci...
|
|
![]() |
|
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
preimenovat ću temu |
|
![]() |
|
Tako je, to je bljušt na slici sa tržnice!
.....kod nas ga beru i veselo papaju i nikome nije zlo....ja jedem u malim količinama jer ne volim gorak okus , ali začinjeno sa uljem maslinovim i aceto balsamico , ubije se donekle gorčina.....sve za zdravlje...
Fermina, tetivika je upravo to bodljikavo, kožasto što se penje oko maslina....mladice su malo crvenkaste i jače strukture....jede se kako u kojem kraju....isto tako veprinu kod nas malo tko jede...
ALI, postoji i crna tetivika, a tu ne poznam....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |