Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne cvjetajuće biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Afričke ljubičice - Saintpaulia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Afričke ljubičice - Saintpaulia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 6970717273 82>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Status: Offline
Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2009 u 09:13
Smrcko super si nam to napisala. Ja ih imam godinama, sada i neke od bake, koje su prekrasne ali još ne cvjetaju Gotovo stalno mi cvjetaju, barem se smjenjuju u cvatnji.
U toplome su u kući, a što se tiče donjih listova i meni su nekako obješeni, čak sam neke otrgnula, no to mi se događa samo po ljeti, valjda im je u kući ipak prevruće - bar kod mene u stanu bude do 28.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2009 u 01:51

Vrlo osjetljiva cvjetnica, ali omiljena zbog toga što cvjeta cijele godine.

NJEGA : Uspijeva samo u toploj sobi, na lako zasjenjenom mjestu. Sunce joj smeta.Gnojiti je treba svako 2 tjedna. Voda za zalijevanje mora biti odstajala i mlaka.Lišće se ne smije vlažiti.

PRESAĐIVANJE : Svake godine u proljeće. Upotrebljavati normalnu zemlju sa dodatkom treseta i pijeska.Saditi je u plitke lonce.Velike biljke s puno izboja podijele se i tako se razmnožava, a može i preko lista.
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Marinela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 281
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marinela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2009 u 01:40
Hvala piramida. Ja znam da se zemlja menja svake druge god.u prolece,ja ih zalivam jednom nedeljno u tacni i drzim po pola sata a ostalo bacim nemaveze dal je zima ili leto i vidim da se ne zale i naravno prihranim leti jednom mesecno to je sveThumbs%20Up
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 10:21
Originalno poslano od člana stefkaja stefkaja napisao:

predivne su, ja ih svake godine kupujem ali uvjek propadnu ali su stvarno prekrasni cvjetići
MM je kupio vazu MMK i meni istovremeno, kao što vidiš moje se i razmnažaju a MMK propale gotovo odmah.
Mislim da je stvar u mjestu na kojem su i naravski zalijevanju.
Moje su sve na prozoru prema jugu, ali imam venecijanere i kad krene sunce  spuštam ih. A zalijem svaki dan malo, malo. Eventualno svaki drugi ako mi se čini da sam bućnula previše vode dan prije.
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2009 u 10:17

Stručnjaci za ljubičice imam jedno pitanje.

Prvo da kažem da ih ja imam tek neku godinu. Jedne stare valjda godinu i pol, dvije? Tko se sjeća!Confused,Nakon cvjetanja presadila i opet cvjetale, pa nekoliko mjeseci za redom. Kupila nove, nakon cvjetanja presadila i sad lijepo cvjetaju opet.

One prve stare  sad još imaju mali "buketić" i sad pitanje: da li je normalno da su donji listovi nekako obješeni? Trebam li kad ocvjeta i taj "buketić" opet presaditi u svježu zemlju?

Inače imam još četiri vaze od listova, mojih i Trišinih. Bujaju lijepo, naravski sad još samo lišće.

Na vrh
stefkaja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3563
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stefkaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 22:31
predivne su, ja ih svake godine kupujem ali uvjek propadnu ali su stvarno prekrasni cvjetići
Na vrh
piramida View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1060
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje piramida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 20:32
ovo za ljubičice nisam znala,moram to probati
Marinela,ova ljubičica je prekrasna
Na vrh
Marinela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marinela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 18:04
ova mi je najnovija.
Na vrh
elfica View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 30
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje elfica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Srpanj 2009 u 13:21
Soda i ocat stvara neku sol (ocat + lužina). Možda ih to hrani
Na vrh
Annie View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Annie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Srpanj 2009 u 11:23
Ja imam tajnu za podijeliti Wink
da bi a.ljubičice bile bujnije, ljepše, zdravije, za pospješivanje njihovog rasta, napravite sljedeće:
Sve ljubičice stavite zajedno na jedno mjesto da se druže . izvaditi ih iz podložaka i u oprazan podlošak staviti u svaki malo sode bikarbona. Zatim sodu priliti sa malo malo octa da prošumi ..
Nakon toga u podložak naliti vode, koliko stane, i na tu otopinu staviti ljubičice da neko vrijeme stoje zajdeno na okupu. Tada preko listova izlučuju nešto  (zaboravih štoEmbarrassed) i to nešto dijele.
Ja sam ovo isprobala više puta, s vremena na vrijeme to napravim i ljubičice će vam biti zahvalne Thumbs%20Up
Na vrh
Semira View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 429
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Semira Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2009 u 20:54
Smile Ovo nije a.ljubičica, nego gloksinija.
Na vrh
Uriah View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Uriah Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2009 u 20:48
molio bi da mešto više kažete o samom uzgoju afričke ljubičice. Kako sam novi u svijetu cvijeća, bit ću zahvalan na svakoj informaciji.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2009 u 18:48
Danas sam čula da ako želite da ljubičica intenzivnije cvjeta se pošećeri po listovima, običnim kristal šećerom.Embarrassed
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2009 u 08:29
ma znate što drage moje, otkad sam 3-4 listića otrgnula (dala prijateljici) mislim da su onda počele ovako cvitati, imam osjećaj da je bilo pretjesno koliko su se listići nagurali....
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4968
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 21:07
dobro je rekla Rose - pravi mali buketići
Na vrh
Marinela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marinela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 18:17
Super su prelepeLOL
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 11:20
prekrasne su,pravi mali buketići
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 09:07
ove moje ljubice se natječu koja će više cvitati
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 08:56

Na vrh
Marinela View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marinela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2009 u 15:56
Evo kako ja radim sa ljubicicama:
stavim listove u vodi,tako sto stavim vodu u jednu teglicu i u vodi stavljam ugalj i preko teglice stavim celofan i dobro ga pricvrstim za teglicu nekom gumicom i onda kroz celofan napravim tolko rupica kolko listica imam.
List pre nego sto stavljam u vodi (e sad neznam ovo bas kako da objasnim nadam se da cete razumeti) prerezem kraj drske ziletom tako kao kad se napravi ona tabla za X O da izgleda kao zile ali deblje zileLOLa i nemora da se reze,i stvljam u vodi to je to,posle oko mesec dana one vec treba da puste zile i onda stavljam u zemlju i zalivam normalno kao i ove velike to jest jednom nedeljno stavim vodu u tacni pola sata pa posle bacim tako i zimi i leti i prihranjuje se od aprila do septembra jednom u 3 ili4 nedelje evo ovo je sve sto ja radim i uspe mi tako.
Sad sam probala 2 listica da stavim direktno u zemlju pa cu videti sta ce biti njima i tako treba puno dok se ne pojave mali listici jedno 4-6 meseci.

Nadam se da sam bar nekom pomogla ovim postupcima sto ja radim bice mi drago ako jesamLOLLOLLOL
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 6970717273 82>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.