Vodenika - lat. Impatiens |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 18> |
Korisnik | |
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzomba,ako pucaju čahure,onda je sjeme zrelo.Obično one čahurice budu žućkaste boje,kad su dovoljno zrele.Prvo su zelene pa sve više svijetle.Ako pucaju,pažljivo ih oberi,i onda sjeme odvoji od njih.Možeš staviti i sve skupa da se prosuši,kasnije samo sjeme pobereš,a baciš ljuskice od čahura.Ali nemoj ostavljati sve skupa preko zime,jer može doći do truljena.Meni se to jednom desilo..Ako pokupiš samo sjeme,koje je tamno braon boje,možeš odma da ga spremiš za iduću sezonu.Moji impatinesi nikad nisu bili lošiji.Kad nisam htijela džunglu od njih,oni su bujali i rasli na svakom mjestu.Kad sam im odredila lokaciju za rast,oni omanuli..Sve naopako
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Na mom impatiensu imaju male mohunice pune sjemena..htjela bih vas zamoliti za savjet...Jel' rano da skupljam sjeme?? Ove sto su svijetlo-zelene boje samo sto ih pipnem se otvaraju(i odmah i zatvaraju
![]() Hvala vam unaprijed!!! ![]() |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
ja sam gledala svoje i moje uopce nemaju sjemenki...ni roza ni crvena...jel to bas takva vrsta ili...
|
|
![]() |
|
lika1 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 844 |
[QUOTE=Flores]Pozdrav !!
Imam isti problem. Vodenika je u sjeni tende, vidljivo je da se više pupoljci ne otvaraju potpuno u cvijet. Help !!
/QUOTE] Kao prvo dobro nam došla Flores,moj problem je bio sličan tvome ali mi je onda Smrcko savjetovala da je malo manje zaljevam i sad je sve u redu,cvjetovi se do kraja otvore i pupoljci ne otpadaju.Nadam se da sam ti pomogla!! |
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
ja imam cvije...crvena i nek atamno roza...pune su cvijeta..samo ih bura ili jugo istuce pa moram kidati cvjetice...inace jako zahvalne..moja mama ih ima godinama i prezadovoljna...samo otrgnes grancicu i piknes i evo nove...
|
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Moje su izrasle u jako lijep zbun
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
Flores ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
![]() |
|
lika1 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 844 |
Imam i ja jednu rozu,imala je dva cvjetića kad je kupljena,presadila sam je,stoji na istočnom balkonu i ima hrpu pupoljaka,ali problem je u tome da pupoljci tek prije nego će se otvoriti počnu otpadati.U čemu je problem?
![]() |
|
![]() |
|
Gogica6 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 31 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 33 |
Pomoć hitna -nešto mi se dešava sa vodenkama i gvinejama----gvineje su posađene u malo veče tegle a vodenke u nešto manje ,međutim listovi objih vrsta biljaka tamne kao da se suše, cvijetova sve manje i manje a na zapadnoj strani terase su gdje je oko 1-2 sata sunce ,naprosto vodenke jadno izgledaju ako ima ikakve pomoći molim lijepo da mi pomogne i da redovito ih zaljevam
|
|
MALI CVJETIĆ
|
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Macak ova paprat je sobna ali ću je preko ljeta držati vani.
Shasha ja sam ove vodenike kupila kao sadnice.Prošle godine sam sijala sjeme i bile su ogromne tako da sam ove godine odustala od uzgoja iz sjemena. |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Nuna,krasne su vodenike no ona narančasta begonija je preslatka.
Ja sam ove godine,malo prekasno ,sijala vodenike i dosta sjemenja je bilo u paketu i čini mi se,po količini niknutih,da su sve nikle.Prošli tjedan sam ih rasadila i ,naravno,još su male no lijepo napreduju.Bit će malo kasnije no nagodinu ću ih ranije posijati. |
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Krasne su, mojesu malo tužne nakon ovog naglog zahlađenja. Vidi se da su usporile. Krasna mi je i ova paprat. To je za van ili sobna?
|
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Evo novijih slika mojih vodenika:
![]() ![]() |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Probat ću svakako otkinuti reznicu ali moram pričekati da se malo razrastu jer mi ih je svekrva već uzela za sebe...za svoju terasu... A sjeme čini mi se da sam to već vidjela...
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Nakon cvjetanja pojavi se, neznam kako bi to objasnila, plod , zeleni, malo dugoljasti, zreli plodovi pucaju na najmanji dodir (vodenika se još zove i nedirak), a u njima su sitne sjemenke.
Kad su plodovi zreli (a zreli su ako puknu čim ih takneš) uzmeš neku vrećicu i sakupiš sjemenke.
Lani sam kupila vodenike raznih boja, zanimljivo sve su imale plod i sjemenke, osim crvenih.
Ako ih želiš sada razmnožiti, otkini grančicu, stavi u vodu i za nekoliko dana pustit će žilice.
|
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Imam ih i ja super sam zadovoljna...
Otok daj mi molim te objasni gdje im bude sjeme (to nisam prije skužila) i kada ga sakupljaš???
|
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Ja sam negdje pročitala, da će vodenika bolje cvjetati ako ima manje mjesta za korjen, pa ih nemojte preširoko saditi. Ja mislim da sam ja oko sjenice prošle godine sadila na razmak od 15 cm i bile su prekrasne. Moje presađene, što sam ih sijala, stoje li ga stoje. Čini mi se daja iz sjemena mogu jedino kadifu dobiti.
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Ja sam posijala sjeme koje sam sakupila lani, dosta ih je izniklo.
Kupila sam jednu vrećicu sjemena, unutra je bilo točno 7 sjemenki, sve su iznikle.
Ali dok dočekam da te narastu kupila sam par komada.
|
|
![]() |
|
cvetlin ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 714 |
Meni su vodenike super,i kupila ja sjeme kao da ih imam puuuno (za malo novaca) i.. nikla jedna cijela.. neko me cvijeće baš neće ..i sad idem kupit gotove pa ću ih (hvala na uputi) razmnožit reznicama.
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Hvala Otok.
Ja sam ih davno imala baš u onoj okrugloj vazi kao što je imaš i ti. Ali je ulaz u kuću bio drugačiji, pa je vaza bila na suncu i nisu bile baš neke.
Sad će biti baš na pravom mjestu. Ja, kao švabo tralala, izabrala crvene...sve tri. Da ožive kutak u kojem će biti. A i nisu imali nego roza i te koje su zapravo nešto između.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 18> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |