Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Balkonsko cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pelargonije ili muškatle
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pelargonije ili muškatle

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 94>
Korisnik
Poruka
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2009 u 10:38
....igor...slažem sa smrckom da je pitanje kako su tretirane u stakleniku, zatim nije trebalo otkinuti svježe cvjetove, otkidaju se ocvali, sad biljci treba vremena da formira nove pupoljke, to je proces i iziskuje određene minerale....na kakvom su položaju jer ako imaju previše sunca ne rastu dovoljno u visinu, tako moje na otoku na živom suncu su male i minijaturne, malih cvjetnih glavica......
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Igor View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Igor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2009 u 13:39

Hvala na savjetima , balkon je okrenut jug/jugozapad . znači na suncu su od recimo 10sati do zalaska. Imam i tendu koju redovito spustim preko ako je sunce prejako. Imam još i nekoliko "domaćih " biljaka čije sam mladice ukorijenio od stare biljke. One su pak divnog i bujnog rasta ,velikih listova i taman se formiraju pupovi. Jednom riječju prebogati u odnosu na ove druge. Uostalom slikao sam pa ču i slike staviti.                                                                                      

Na vrh
Igor View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Igor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2009 u 16:23

Mislim da je vidljivo kako izgledaju i to već oko mjesec i pol su ovakvi. Ni maknuli se nisu osim što sam skidao cvjetove kojih je bilo puno. To sve po preporuci.

Aovo su domaći , mislim da je razlika vidna. Isto su zaljevani , isto prihranjivani i na istom položaju su .
Vidi se bujnost i pupovi u razvoju
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2009 u 20:57
Ma mogu se prvi pupovi skinuti ( ali prije cvatnje, tj otvaranja pupa ) i tada navaliti sa gnoivom za rast ( a ne cvat) to je i meni savjetovano jednu godinu, kao dobar potez za svaku novo kupljenu pelargoniju ili muškatlu. Mislim da se za rast može korostiti ono za sobno bilje bez cvata ( ali nisam sigurna, najbolje pitati u poljoprivrednoj apoteci). Ako to uspije kad se zadovoljiš veličinom biljke onda ići sa đubrivom za cvatnju. Ja mislim da sam to radila. Ako je biljka snažna i razvijena može i obilato cvati.

Sad je i gotovo pupove si pootkidao pa navali gnoivom za rast, ali nemoj pretjerati da ne spržiš biljku.Embarrassed
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Igor View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Igor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 00:45
Ja sam kupio one zelene štapiće i stavio u svaku žardinjeru po jedan , valjda je to za rast . Sad sam već dva tjedna prestao zaljevati s gnojivom za cvjetanje pa će mo vidjeti .Možda uspije. Ako ne bacam i kupujem druge.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 00:56
Za rast ti je ako na slikama imaju samo lisnate biljke bez cvijeta.Embarrassed
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 08:28
Igore, u rasadnicima biljke tretiraju sredstvima za rast i cvat preko svake mjere, naravno da bi ih bolje prodali (svi mi rađe kupimo pelargonije sa bujnim cvatom). Nakon te prve cvatnje (ti si pupoljke odrezao pa je nije ni bilo) biljke malo stagniraju i onda ponovno "krenu".
Znači, ako su biljčice zdrave, malo strpljenja, počet će one rasti i cvjetati
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 09:32
....slažem se sa Otok , treba čekati...... tvoje pelargonije imaju tipičan izgled onih kojima je puno sunca kao što su i  moje  u  vrtu  na otoku na mjestu jug-jugozapad.... tj.  listovi  su lagano skupljeni, biljka, zbijena i mala...sigurno su imale manje sunca-svjetla u rasadniku i sad se trebaju priviknuti na tvoj balkon....
Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4968
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 14:14
slažem se s Otokom i Manči, bilja jadna doživi šok pa joj triba vrimena da se prilagodi i počne pokazivati svoj raskoš
Na vrh
Igor View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Igor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 16:28

Ali ljudi , već dva mjeseca je stanje ovako. Osim što je uz ovakav izgled biljke bilo i jako puno cvijetova koji su bili raskošni. Moram napomenuti da ove domaće biljke su bile još i manje kad sam ih zakorijenio prije 2 mjeseca. One bujaju i sad tek formiraju pupove.

Ponavljam još jednom sve biljke su jednako zaljevane ,prihranjivane i isto izložene suncu.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 17:55
....domaće uzgojene se ponašaju na jedan način, a one iz rasadnika na drugi  jer su tretirane različitim preparatima, postoje preparati koji koče rast zelene mase.....
Na vrh
cherry View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cherry Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 18:08
čitam, gledam, divim se....ali i imam problemčić pa ako može pomoć vas iskusnih...naime pelargonije moje su u punom cvatu začuđujuće doro izgledaju, ali novi pupovi pomalo žute i suše se. samo pupovi ne i list. pa me zanima u čemu je problemčić (nadam se da je problemčić). ako mi netko može pomoći....
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 18:41
Ja nisam sve detaljno pročitala , ali možda nađete što zanimljivo ovdje.

http://hr.unichem.si/?tpl=produkt&pid=1347

Posađene biljke u već pripremljene supstrate i odgovarajuće teglice nakon 3-4 tjedna treba početi prihranjivati kako bi nadomjestili hranjiva u supstratu koje su biljke potrošile. Za ovu vrstu cvijeća posebno je kreirana Fertina C za pelargonije, surfinije i ostale cvijetnice čijom se primjenom postiže veća bujnost i ljepota cvijeta radi kojeg se ova vrsta cvijeća i uzgaja. Prihranjivanje se obavlja prskanjem listova ili zalijevanjem tla oko biljke jednom tjedno, ujutro ili predvečer u koncentraciji 1%.

Također je potrebno jednom ili dvaput tijekom uzgojnog perioda pelargonija i surfinija primijeniti u otopini za zalijevanje i Fertinu Fe koja sadrži željezo koje će potaknuti brži rast i povećati kvalitetu konačnog proizvoda. Ona se koristi u koncentraciji 0,2-0,3 % (20-30 ml Fertine Fe na 10 l vode).

http://209.85.129.132/search?q=cache:T9mhhgm5F-kJ:www.petrokemija.hr/Default.aspx%3Ftabid%3D106+pospje%C5%A1ivanje+rasta+pelargonija&cd=4&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&lr=lang_hr

Na vrh
cherry View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cherry Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 18:47

hvala na odgovoru... baš s tim gnojivom i zalijevam svoje cvjetiće jednom tjedno i nekako mislim da je baš u tome i problemčić. možda je prejako. u uputama piše 35 ml na dvije litre vode ali nekako mi se čini da je ipak previše. inače cvjetaju kao mutave ali ti žuti pupoljci...uf...

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 18:56
Treba nam dr. HausLOL

Moje milionke požutile, ja smile134moju makicu za dijagnozu.
Mama kaže stručno " Voda vam ne sadrži dovoljne količine željeza, otiđi u poljoprivrednu apoteku i nahrani gladnu biljku". Ja kupila i željezo i na kilogram neku prihranu. Danas zaljevam, čekala da prođe kiša.

Inače je i čovjek nekad dobijao iz vode minerale i sve što sadrži hranjljivo zemlja, zbog pročišćavanja i zagađivanja ništa nije kako je bilo. Gdje vam uz izvor prirodne vode ostaju tragovi crvene ili narandžaste  zemlje i kalcifikacije ti izvori su bogati mineralima i željezom. Moji roditelji su iz područja koja vrve izvorima prirodne mineralne vode.

Moja mama je odrasla na takvom izvoru, s toga znam. Tu su dolazili ispitivati tlo zbog tog što uz vrelo izvorske vode nastaju crvene bare.

Od vode do vode može biti razlika, a kamoli zemlje u koju sadite, tretiranje prije doma i u domu.

Razlog i greške uvijek postoje.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 18:58
Originalno poslano od člana cherry cherry napisao:

hvala na odgovoru... baš s tim gnojivom i zalijevam svoje cvjetiće jednom tjedno i nekako mislim da je baš u tome i problemčić. možda je prejako. u uputama piše 35 ml na dvije litre vode ali nekako mi se čini da je ipak previše. inače cvjetaju kao mutave ali ti žuti pupoljci...uf...

Da biljka se može i spaliti. Ja kako vidim ovi što prodaju uvijek savjetuju da se prave blaže otopine. Ja ću se držati toga da ih nedokrajčim, a milionke su mi bile tako lipe. Zaljevala sam ih običnim za cvat.Embarrassed
Na vrh
cherry View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cherry Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 19:04
ajd može i dr. haussmile64. upravo su dobile običnu vodu. sutra poste. a bome ću kupiti i željezo, pa nisu one jače od meneSmile.
a vjerovatno ovisi i o zemlji, vjerujem i o vodi i sreći....majkomila koliko faktora...nekada je bila dobra i obična zemlja iz običnog vrta, a sada....

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2009 u 19:09
Nismo ni mi Cherry sto smo bili , pa nije čudo ni za jadno biljeWink
Na vrh
ANALAURA View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 7
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ANALAURA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2009 u 15:40
Bok svima! Neznam žašto su ti rekli da otkineš cvijetove, sa kime biljku prihranjuješ?Wink
Na vrh
vanja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4968
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vanja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2009 u 20:00
Analaura dobro nam došla smile78
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 94>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.