Primavera galerija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 424344 |
Korisnik | |
Primavera ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1915 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lilly Vanilly puno ti hvala na komplimentima
![]() Na kamenčiće ili bilo koju drugu podlogu koja nije friška (nepečena) polimerna glima (namjerno koristim taj izraz jer ja koristim i druge brandove osim fima) ono što smo oblikovali pričvršćujemo tekućim fimom (liquid gel) ili sculpey polimernom glinom i to u vrlo tankom premazu.
Što se pločica tiče, nema nikakvih okvira, napravi se unaprijed veličina koja se želi na komadu folije, debljeg masnog papira (za pečenje) ili na paus papiru, pa se na dobro izgnječenoj polimernoj glini obcrtaju ravnalom obrisi oblika, papir se makne i posebnim oštrim nožem za polimernu glinu izreže se oblik.
Budući da veliš da do sada nisi radila s fimom, bilo bi dobro da prvo dobro uvježbaš kondicioniranje gline, jer je to preduvjet za uspješnost radova. Inače se može dogoditi da ćeš biti razočarana rezultatom. Meni je trebalo dobrih 5 godina skoro svakodnevnog rada s polimernom glinom dok nisam uspjela postići zadovoljavajuće rezultate. No, kada sam počinjala kod nas se baš nije puno znalo o tom materijalu, pa sam i spoznaje hvatala posvuda, tražila literaturu (uglavnom na engleskom jeziku) i pretraživala internet.
Stoga sam otvorena za svaki savjet, i moja je deviza: sve sam naučila od drugih i sve ću podijeliti s drugima.
U kondicioniranju polimerne gline, osim rukama (u gumenim rukavicama) koristim se i mašinom za tijesto, koja uvelike ubrzava taj proces. Da bi znali kada nam je glina dovoljno podatna za rad, trebamo izvaljanu plahticu željenog komada fima presavinuti na pola. Ako na tom presavinutom dijelu nema napuknuća, odnosno ako se glina gipko presavija, spremna je za rad.
Da se vratim pločicama. Nakon što se iz dobro izvaljane polimerne gline na debljinu cca 4 - 5 mm izrežu željeni oblici, na temelju prethodno napravljenog crteža iskroje se iz posrebrene žice dijelovi oblika točno po linijama crteža i sve se slaže na pločicu isto prema crtežu i lagano se utisnu u glinu. Stara sjenila za oči se malo postružu i malim kistom lagano utrljavaju na željeno mjesto (već prema boji). Kad je sve gotovo, ja pločice pečem u maloj pećnici predvidjenoj samo za to (Pevec, cca 380 kn - nikako ne mikrovalna!!!) na 110 - 130°C oko pola sata, sve ovisi o debljini predmeta. Kada se dobro ohladi, u ovom slučaju, sliku unutar žice premažem tankim slojem fimo gela (tekuća polimerna glina) i ponovno pečem oko 15 minuta, a u posljednje vrijeme radim to tzv. heat gunom jer daje bolji rezultat, mada se s tim treba biti max oprezan budući da razvija temp. do 330°C. Nakon ponovnog hladjenja, pristupa se finiširanju, tj. obradi finim vodenim brusnim papirom. Vodenim zato, jer se sve radi u vodi u koju se stavi par kapi sredstva za pranje sudja. Tih brusnih papira ima u svakoj kemoboji ili sličnom dućanu, a finoća ide od nekih 280 grita do 1000 ili čak 2000 grita. Nakon što smo zadovoljni rezultatom, predmet se još jednom ispere pod tekućom hladnom vodom i osuši papirnatim ručnikom. Ne mora se nužno lakirati, za malo jači sjaj dovoljno je istrljati ga komadićem starog trapera, no ja sam kod pločica željela postići staklasti izgled, te su one lakirane Dulux Diamond Glaze (isto kemoboje) lakom na vodenoj osnovi u 4 sloja svaka strana. Inače, svi se predmeti od polimerne gline smiju lakirati jedino lakovima na vodenoj osnovi, inače dolazi do ljepljenja, ljuštenja i propadanja laka, a time i predmeta.
Eto, nadam se da sam ti bila od pomoći, kao i svakome tko se želi okušati u tom mediju. Ovo bi skoro pa mogao biti neki mali tutorial, pa ako je tako neka administratori o tome odluče.
![]() |
|
moja adresa u globalnom selu: http://www.primaveraidea.com
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Lilly Vanilly5 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 42 |
I još sam zaboravila pitati na koji način postavljaš žicu (postupak ) odnosno cijeli postupak izrade (ako ti nije teško)...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Lilly Vanilly5 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 08 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 42 |
Primavera to je divno!!! Nisam se još upustila u igru fimom iako sam ga kupila još prošle godine.Sad kad sam vidjela tvoje kreacije odlučila sam napokon pokušati. Treba li fiksirati cvjeće za kamen i čime? Na koliko stupnjeva pečeš? Koristiš li za one privjeske neke okviriće ili??? (moj favorit je tulipan-božanstveno) i možeš li opisati točan postupak rada posebno onaj dio sa sjenilima za oči....Uf...sad sam te izrešetala pitanjima...ali šta mogu...stvarno sam oduševljena
![]() |
|
![]() |
|
Primavera ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1915 |
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
hippy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 0 |
Ajme draga moja...nije ni čudno da su ovi u Lisi poludili za tvojim voćnim delicijama
![]() Kad bi mi netko sve ovo stavio pred mene i rekao da izaberem jedan komad ....ja mislim da bi mi srce puklo jer ne bi znala kaj bi si izabrala......sve je posebeno...vrhunski napravljeno.....u svakom komadu vidim onaj tvoj poseban prepoznatljiv "touch"..... ![]() |
|
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Meni na ove fotke pvo poteku sline! Peeeeedivni radovi, mene su isto oduševile ove naušnice od kupina!!
![]() |
|
![]() |
|
Voće je u trendu, pa nastavljam u istom tonu. Predstavljam svoje voćne zveckalice, od kojih je ona s malinama i kupinama osvojila i uredništvo časopisa Lisa, te su je 25.5. objavili na posebnom prilogu posvećenom domaćim autoricama-nakitilicama. Uz zveckalice je i jedna vrlo jednostavna ogrlica na kratkoj kožnoj traci, te par naušnica s istom temom, te na kraju opet jedna zveckalica, ovaj puta manje gusta....
|
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
monna-1 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
![]() |
|
![]() |
|
Moja ljubav je zapravo klasična glina, ali zbog skučenog prostora i nemogućnosti da si to, barem za sada, priuštim, usmjerila sam se prema polimernoj glini, koja je itekako dobar medij za oblikovanje... Uz malo samoškolovanja, dosta literature i internetskih tutoriala, mislim da sam donekle uspjela svladati taj materijal i tehnike rada s njim. Znam da svi volite slikice, pa ću vam prikazati još nekoliko radova radjenih baš za Flora-art (kliknuti na sliku za uvećani prikaz). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovi jednostavni privjesci-ogrlice izradjeni su od polimerne gline (fima), orisi voća i cvijeća od posrebrene žice, i obojani uglavnom starim sjenilima za oči koji imaju finu mikrostrukturu koja odlično prianja uz polimernu glinu, s izuzetkom trešnjica, njih sam bojala akrilnom bojom radi inteziteta.
|
|
|
|
![]() |
|
saara ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 900 |
Prekrasan nakit s puno ljubavi i strpljenja rađen
![]() |
|
![]() |
|
@More: Svi kamenčići su izvorno upravo takvi, niti jednoga ne bojam... Gdje god idem dovlačim kamenčiće, i stvarno ih imam jako zanimljivih... Prva dva i zadnji su iz našeg mora, a ostali uglavnom s riječnih i jezerskih obala... Jedino sam neke kamenčiće prelakirala zaštitnim lakom na bazi vode... |
|
|
|
![]() |
|
Dobro došla!
![]() radovi su mi preslatki!
|
|
![]() |
|
more ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1118 |
dobro došla!
![]() kamenčići su prekrasni! sve mi izgleda jako lijepo i zanimljivo. koliko vidim neki kamenčići su obojani. koje boje koristiš?
|
|
![]() |
|
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
radovi su ti baš preslatki
![]() ![]() ![]() oups...dobrodošla
![]() ![]() |
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
![]() |
|
Bok svima na ovom prekrasnom forumu ,
zovem se Vesna, i kako je to ujedno sinonim za prvi dan proljeća, zaštitno ime mi je Primavera. Već osam godina bavim se oblikovanjem i izradom nakita i ukrasnih uporabnih predmeta, prvenstveno od polimerne gline, kod nas poznatoj kao fimo. No, ni drugi materijali mi nisu strani, a posebno volim decoupage i slikanje na svili, ali i koješta drugo što mi dopadne šaka
![]() Za početak pokazat ću neke svoje radove koje sam ove godine izlagala na netom završenoj izložbi Flora-art na zagrebačkom Bundeku.
Ovo je moj skromni štand, Flora-art '09 (klikom na sličicu ona se povećava)
A ovo neki od radova. Kamenčići iz prirode i na njima rukom oblikovano cvijeće od polimerne gline. Nadam se da će vam se dopasti....
|
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 424344 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |