Prepoznajte mi ovo |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 215216217218219 243> |
Korisnik | |
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ma ne - da skida celulit
![]() I to i još nešto
![]() |
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Kako to misliš , ovako
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
A šta sam ja još počitala, tra,la,la,la - nemoj da te TM pušta samu ...
|
|
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Slanovitac i jeste. Misliš da ću se tako lako dati otrovati
![]() ![]() ![]() Prvo sam našla o čemu se radi i to u rekordnom roku, sad ima da pijem tvoj čaj ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Pa slanovitac - slanovac - to me prisjetilo. Ma bravo smrcko! |
|
|
|
![]() |
|
Pregledala sam jednu švedsku knjigu o ljekovitom bilju iz cijelog svijeta ovo je jedina biljka koja liči na tvoju. Meni je čak identična.
Marulja je tipična za sredozemlje i vjerojatno su to lokalni nazivi koji se koriste u tom području. Ništa pod tim nazivima nema. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Prisjetila si me još i naziva koji koristi MKM - slanovac! A ovo na prvoj slici mi jako sliči!
|
|
|
|
![]() |
|
Marrubium vulgare očajnica/marulja,
![]() ![]() ![]() ![]() Marulja (Marrubium vulgare L, očajnica, tetrljan, slanovitac, smrduša, jetrenjača) se koristila još u starom Egiptu. Koristila se za liječenje plućnih bolesti, trovanja. Iz južne Europe ova biljka se proširila po cijeloj Europi. Raste na neplodnom i neobrađenom tlu, pašnjacima i travnjacima, uz puteve i ceste. To je grmolika biljka koja naraste do 60-ak centimetara visine. Obrasla je sitnim dlačicama. Na četverobridastoj stabljici nalaze se nasuprotni listovi. Listovi su nazubljeni. Cvjetovi su smješteni na ogranicima, okruglasti i bijeli. Cvate od srpnja do rujma. Kada se pojave cvjetovi režu se gornji dijelovi biljke. Suši se na zraku. Miris podsijeća na timijan, a ima opor ili gorak okus. Sadrži eterična ulja, tanin, smolaste tvari i gorku suprstancu marubin. Marulja potiče izlučivanje sline, žuči te probavnih sokova. Pomaže kod nedostatka apetita te kod upale želučane i crijevne sluznice. Djeluje kao ekspektorans pa se koristi u liječenju astme, kašlja, katara, bronhitisa, tuberkuloze, gripe, upale grla i sl. Korisna je u jačanju bolesnika nakon vrućice i groznice tako što smanjuje iscrpljenost. Navodi se da je marulja korisna i u poremećajima srčanog ritma, ali treba voditi računa o mogućem predoziranju. Primjenjuje se i kod bolesti kože te bolesti bubrega i jetre. |
|
|
|
![]() |
|
Nikako da mi se MKM javi na telefon, a sve sam moguće kombinacije pretražila prema lokalnom nazivu "biljušina", "bilusina" - ne ide ...
Ove kuglice su kao ježići, oštrih vrhova, a list mi izgleda kao plišan, sivo zelen i nazubljen.
samo da doznam boju cvijeta.
|
|
|
|
![]() |
|
Beica meni se čini da nije ta biljka.
Hoja kakva je boja cvjetova? Meni se čine roskasti. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Imam u vrtu ukrasnu biljku Phlomis russeliana upravo cvate žutim cvjetovima, ne znam je li ljekovita, a postoji još i Phlomis fruticosa također žuta. Phlomis samia ima sivozeleno lišće s ružičastim cvjetovima. Ima ih još ukrasnih, a jeli koja ljekovita ne bi znala reći. Ako sam pomogla ... |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
SilveK, na prvoj slici mogla bi biti Symphyandra hofmannii (vis. 60 cm) ili Campanula medium (vis. 80 cm), obje pripadaju porodici Campanulacea i nisu trajnice nego dvogodišnje. Druga je Corydalis lutea koliko mogu prosuditi po slici. poz..
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...nisam sigurna je li to to.... ima li žute cvjetove?
|
|
![]() |
|
Nisi je meni obećala, to je netko drugi bio. Ako budeš imala viška uzet ću.
Taj vražiji pjesak u bubregu se može ne vidjeti, odnosno ne očitati na ultrazvuku pa mi se ni ne ide na njega, a koja korist kažu ti neke blesavoće a da i ne znaju koje vrste kamenčića imaš. Tad ili je sam otišao ili sa nekim kapsulama i lubenicama. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
smrcko, znala sam da sam je nekome obećavala, zato sam je i naručila, a sad sam se sjetila da si to bila ti!
manči, ako imaš ove biljke u svojoj blizini šteta je ne ostaviti je za zimu. Mi je godinama imamo, ne koristimo, ali ako nekome zatreba uvijek ponudimo. I zato sam napisala da provjereno djeluje. Tko god je uzimao nije imao poslije duže vremena problema. A čaj se pije par dana.
|
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...mislim da Hoyina biljka ne spada među mente...... ako je bere njena majka u Dalm onda bi to mogla biti jedna koja ima žute cvjetove, sivo pustenaste listove, tvori grmove u kamenjaru..... poznata mi je ovako na izgled, a ime treba tražit.....
|
|
![]() |
|
Evo sam slučajno našla sliku možda pomogne kod prepoznavanja.Ali mi listovi kod ovog nisu nazubljeni.
![]() Mentha pulegium L.-Verem <>http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://blog.vecernji.hr/biljoteka/files/2009/03/verem.jpg&imgrefurl=http://blog.vecernji.hr/biljoteka/&usg=__jixRvVDd3P0vTjDVs3WitJotCvs=&h=424&w=300&sz=48&hl=hr&start=21&sig2=NQF5F4jxPs3HKWMPmG6aGQ&tbnid=AivmXEppBKSruM:&tbnh=126&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Ddivlja%2Bmenta%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26start%3D20&ei=tvQySqavEMaD_AbNvdDiBw |
|
|
|
![]() |
|
I ja molim poznavatelje Hojčekine biljke. Osobno sam imala , a možda opet imam obostrano bubrege pune pjeska. To mi je ostavilo posljedice i sad mi se zadržava tekućina i raste tlak.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ovo je biljka koju MKM bere u Dalmaciji i provjereno je dobar lijek kod bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Zna li netko naziv ove biljke?
![]() |
|
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
imam dvije trajnice za identifikaciju, pa bi lijepo prosila pomoć
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 215216217218219 243> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |