Maslina |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | |
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nedavno sam bila u jednom masliniku na Braču,to je stoljetni maslinik kojeg. su ljudi obnovili. Fasconantno je kolika su ta debla i kako se masline obnavljaju.
Kod nas kažu: Maslina je kao majka (uvijek ti daje kad god joj se vratiš) Vinova loza je kao žena (ništa nećeš dobiti ako je stalno ne paziš) Slika brda - maslinika ![]() Koliko je maslina izdržljiva, u deblo ove masline urasao je ogroman kamen i nožeš je posjeći do zemlje ona će opet baciti mlade izdanke ![]() Iz debla rastu mladi izdanci, koji se odvoje i zasade. Moj je brat tako posadio 200 maslina, a tata je meni tako posadio ovu moju koja sad ima 5 godinu i rodila je 10 kg maslina ove godine. I ona već ima mladi izdanak oko 80 cm koji treba iskopati i zasaditi. ![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
seni ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 626 |
Iz našeg maslinika
![]() ![]() |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ne bih htjela širiti dezinformacije, ali sam sigurna u cijenu
koju sam navela ( za lani), a i povremeno znam kupiti "Maslina" časopis
i vidjela sam tamo cijene od 22 kn za sadnicu po nekim
rasadnicima...Vjerujem da su kod nas jeftinije jer se ovdje uzimaju
količine od 50 kom i više za nove maslinike...
Stvarno, ako je tko zainteresiran za sadnicu mogu mu pogledati i točno javiti...ako ste na ruti autobusa ZD - ZG, ZD - VŽ, valjda ima i za OS neki odavde lako se onda pošalje... |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Skoro pa za duplo je razlika u cijeni!!!
![]() Treba bolje razmjeniti pelcer
![]() |
|
![]() |
|
alkemicar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
znam da ih je moj tetak uvijek sam razmnožavao, kako shasha kaže 'zapelcao'.
postoji sistem neki, ali treba točno znati koju granu, tj. koji dio grane se uzima i kako se odreže.
nažalost, njega odnedavno više ne mogu pitati
ali iskusni maslinari će znati
kod nas te sadnice koštaju oko 70KN
koja razlika u cijeni, da ne povjeruješ
baš sam neki dan gledala da bih je uzela za u vrt i na kraju odustala
naći će se valjda netko tko zna malo više o ovome pa će nas uputiti
|
|
![]() |
|
Hele ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
Vidila sam ih i u Metro-u , mislim i u mbm |
|
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT. |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Kod nas se masline kupuju kao sadnice i nisu baš nešto jako skupe
( od 35-45 kn otprilike)..te sadnice su obično visoke preko metar i
pol...ja sam posadila i jednu malenu koju sam isčupala s korijenjem u
jednoj pukotini među betonskim pločama - očito je iz koštice niknula...
ako želiš sadnicu ja ti je bez problema ovdje kupim i nekako se dogovorimo za transport... |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
A znaš li jel se ona može onako iz grane zapelcati? Počela sam polako razmišljati šta ću u proljeće sve saditi a maslinu si mislim već odavno posaditi. Nebi je van jer ne znam kako bi zimu podnjela,nego u teglu neku.
|
|
![]() |
|
Hele ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
![]() |
|
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT. |
|
![]() |
|
Ja sam dobila 2 sadnice sa Brača i sad su mi na hladnijem u pitaru. Ne virujem da će ikad dat ploda al ej imam maslinu - kontakt sa djetinjstvom. |
|
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT. |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Kako se može maslina posaditi,zapelcati? Jel se to može onako sa granom samo ili nekako drugačije?
Ja bi je posadila no ne znam kako? Ili da samo kupim gotovu sadnicu!?(bilo bi mi draže da je sama uspijem posaditi)
|
|
![]() |
|
Hvala!
|
|
![]() |
|
tibor ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
BRAVOOOO
![]() |
|
![]() |
|
aaa, na to se jako pazi...u našim maslinama nikad ni peteljki, a kamoli lišća i grančica...imamo ti ritual prebiranja navećer poslije branja....satima, ali je u toplome, s čikarom kave i pričama....ima sve to svoje draži...a što se upale mišića tiče - nema je, ovo je slatki umor.... |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Svaka čast sve ureno prebrano...nema listića...
![]() ![]() valjda neće muscul fiber ... ![]() |
|
![]() |
|
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
![]() |
|
Nakon ovog vikenda razina u badnju se povećala
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Da radni! A tek što me čeka od sljedeće srijede do nedjelje...mora sve biti pobrano....kako radim tako mogu samo vikendima u berbu, a onda te stisne vrijeme pa se moraš preforsirati....a što je tu je - kad svi volimo ulje... |
|
![]() |
|
ovo MM ne smijem ni pokazati,on je lud za maslinama.Naravno i uljem |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |