Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 43> |
Korisnik | |
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vlage ima dosta. Je griva1978, to miće, miće je blitvica sijana isti dan kao i ova velika![]() Ideja nije uopće blesava, ali nažalost nije ni to jer smo ove godine ravnali kamenjar i gore nabacivali iskopanu zemlju.
Da bi misterij bio veći isto mi se dogodilo i sa salatom, ali nju sam prepikirala na drugu gredicu ( i malčirala) i ona je dobra.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
čekaj.... ovo majušno je blitva???? i ono okolo je posađeno u isto vrijeme??? mene strašno podjsća na pravilan oblik pravokutnika.... možda ti j kakva metalna ploča zakopana dole u zemlji???...blesava ideja.... ali možda nešto .... zrači? bo....
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Definitivno
![]() |
|
![]() |
|
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Iskopala sam dio i nisam našla ništa što bi upućivalo na njih pa sam opet na početku.
Dodala sam joj malo zemlje dobivene od kalifornijskih glista za koju sam čitala da djeluje kao prirodno gnojivo. Misliš da bi moglo pomoći?
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Stvarno zanimljivo. Nekako ni se čini da joj možda fale neki mikroelementi potrebni za rast, sad kad vidim sliku mislim da nisu u pitanju nametnici.
|
|
![]() |
|
Slikala sam danas svoju gredicu s blitvom samo da vam pokažem kako to izgleda ![]() |
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Ipak dobre vijesti. Iako je prvi dan nakon tuče izgledalo da ću ostati bez vrta, jučer je već sve bilo puno bolje, sve biljčice su se oporavile i podigle sa zemlje. Tako da će se ipak sve svesti na promatranje probušenog lišća. I da, i ja mislila zaliti koprivom kao dopingom. Silvek, puno hvala na savjetima.
|
|
![]() |
|
Marin&Lele ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 63 |
silveK tnx!! ostavit ću ih onda, pa čekati da izrastu nove. nemam puno zelja, ali dovoljno za salatice. koje kulture idu nakon graška?
|
|
![]() |
|
Marin&Lele, ima šanse da ti kupusnjače potjeraju nove pupove - ja ih ne čupam nakon berbe nego ostavim u zemlji i iz preostalog stabla sa strane potjeraju nove glavice - doduše manje, ali u većem broju.
Što se graška tiče, ako između korijenja nemaš dosta prostora za saditi, onda radije počupaj sve ![]() |
|
![]() |
|
Marin&Lele ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 63 |
sandrizmo dobro došla!! i odmah sa korisnim informacijama
![]() malamaca grozno je to sa tučom. baš sam neki dan razgovarala s mm da bi trebalo napraviti mrežu nad vrtom. samo, koliko košta ta investicija?? glede zlatica - meni su doslovno pokosile krumpir :( to je strašno. ima ga puno 8 reda po nekih 50-tak metara. sav je polegao, pojele su cvijetove, ma štrašno. nikako ih nisam mogla skupiti. drugo, uši (neke sive boje) napale mi crveno i bijelo zellje. pojele srčiku koja se tek počela stvarati. ništa od zelja ove godine. neznam dal da to počupam? ili ostavim da vidim dal će se oporaviti. čudno mi je - tu nema bubamara, a inaće vrt vrvi njima. paradajz i mahune su prekrasni (pljuc, pljuc), prvi grašak bi trebala pokositi. planiram ga upotrijebiti za malč. pustila sam nešto da dozori, pa bi to probala još jednom posijati. e sad, ako samo pokosim (a ne isčupam taj grašak radi gnojidbe), kako da na tu grdicu nešto sadim?? |
|
![]() |
|
Joj gadno, sigurno se osjećaš jadno. I kod mene je bila tuča pred 2 tjedna i sve je dobilo udarce, ali nije bilo tako strašno i biljke su se oporavile. Sad daj malo prati - ono što vidiš da se suši ukloni, a neki će se listovi oporaviti - meni su rajčice poslije tuče ostali listovi s ranama koje su posmeđile,ali su listovi ostali zeleni. Dakle, prati i trgaj po potrebi. A kako će sad biti s bolestima - zalijevaj ih gnojivom od koprive, da imaju nekakav doping pri oporavku.
|
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Jučer u Zagrebu velika tuča, uništila moj vrt skoro do temelja. Najbočke su prošli paradajzi i visoke mahune, a sve ostala jad i bijeda. Niti jedna salata, mislim, nije preživjela, kao ni radiči, a ni blitva i špinat, a tikvice i krastavci izgledaju kao da ih je netko pokosio strojnicom. Plodovi nisu nastradali. Paprika ju sva pokošenaa niske mahune su skroz legle. Za iskusnije vrtlare imam pitanje: što sada s npr. tikvicama i krastavcima, treba li to izrešetano lišće odstraniti ili ostaviti? Bojim se što će biti dalje jer su mi tikvice i paradajzi i prije bili zahvaćeni pepelnicom i plamenjačom, a sada će sigurno još biti podložniji bolestima. Dakle, molim savjet kako se ponašati nakon ovakvih vremenskih katastrofa. Hvala.
|
|
![]() |
|
Ovih smeđih i kod mene ima. Ako nekome trebaju samo nek se javi, neću vam naplatiti ništa |
|
![]() |
|
Ovo je super znati, Sandrizmo. Sad samo kako privuči smrdljive martine u vrt: ono što pouzdano znam jest da obožavaju cvijet rabarbare, i to oni smeđi - kod moje bake je bio čopor smrdljivih martina na rabarbari, a koliko sam vidjela, uživali su i parili su se na njoj.
|
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
Prvo, ako sam išta krivo napisala, molila bih one s biološkom ekspertizom da me slobodno isprave! Evo, nakon dosta guglanja mislim da možemo zaključiti sljedeće: smrdljivi martin ima mnogo podvrsta (nailazila sam na mnoštvo latinskih naziva, a izgledom su mi svi slični) – neke su biljojedi, a neke predatori. Po čemu se čovjek može ravnati - oni zelene boje su biljojedi, a smeđi predatori. Za dvije vrste „smrdeka“ – two-spotted stink bug i spined soldier stink bug – pouzdano se zna da jedu jaja i ličinke krumpirove zlatice. Evo njihovih slikica:
Pazi ovo, ne samo da ih jedu, nego ih isišu! U SAD-u puštaju „smrdeke“ na polja krumpira i kažu da se time populacije zlatica smanje za čak 50%! Ovaj smeđi primjerak koji sliči na one koji su kod mene, zove se Spined Soldier Bug (Podisus maculiventris), i osim ličinki zlatica jede i raznorazne crve-štetočine po vrtu (Mexican Bean Beetles, Colorado Potato Beetles, hornworms, Imported Cabbage Looper, Imported Cabbage Worm (otherwise known as "broccoli worms"), webworms, armyworms and other garden and crop pests).
Ako tko treba „smrdeke“ kod sebe u vrtu, može ih naručiti i kupiti |
|
![]() |
|
Pozdrav, dobrodošla na forum
![]() Zlatice se još ne zavlače u zemlju, to rade najesen ![]() |
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
zdravo svima, nisam mogla odoljeti, a da se ne registriram, jer već jako dugo pratim ovu grupu i izuzetno mi je zanimljiva i prepuna korisnih savjeta. glede krumpirovih zlatica, dobro zvuči ona fora sa sadnjom u dva navrata, no dok to ne primijenimo sljedeće godine, preostaje nam samo manualno skupljanje. ipak, imam jedno zapažanje i ne znam kako ga protumačiti. u zadnjih tjedan dana su mi krumpir opsjeli smrdljivi martini i otad je bitno smanjen broj zlatica, a jajašaca gotovo da više i nema (ili ja ne vidim dobro). jesu li to povezane pojave ili sad dolazi vrijeme kad se one polako zavlače u zemlju (joj, samo to ne)? googlala sam u vezi smrdljivaca i koliko sam shvatila, oni su dobre bube - je li to točno? |
|
![]() |
|
Sumnjam da je virus jer je na rubovima baš lijepa, a 10-tak cm dalje prava katastrofa. Nije ni mikroklima jer je cijela gradica stalno na suncu.
Zemlja je sve samo ne rahla, tj. imam više kamenja nego zemlje i zbog toga je tako rijetko nikla da nije bilo potrebe za prorjeđivanjem
![]() Tek smo ove godine počeli s obrađivanjem tog vrta (čitaj vađenjem kamenja) i svi se čude da uopće nešto i raste na tom kamenu.
|
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
ako ne mozda je napastuju razne korjenove muhe ili tko ce znat. jesi sigurna da nije neki virus...?
mozda je stvar u mikroklimi, da je sredina gredice recimo izlozena jakom suncu a rub negdje uz sumarak (hlad) pa lakse podnosi temperature?
da li je zemlja kolko tolko rahla? da li si je prorijedila?
|
|
![]() |
|
Iskopat ću dio te blitve jer ionako ne izgleda da će išta biti od nje pa ću vidjeti ima li malih beštija.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |