Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 43> |
Korisnik | |
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
da prijavim grešku.... balancane/patliđan.... listovi preko metra i cijela šuma njih... logika- pokidati one vanjske koji red da više počnu ti plodovi..... rezultat: biljka u banani komplet, faza oporavka, neizvjestan ishod... :((
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
winnetou ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Pozdrav svima! Nije me bilo neko vrijeme pa da se odmah javim s jednom greškom koju smo napravili.. Grašak nam je tako lijepo krenuo, počeli smo ga lagano i brati, procvjetali vrhovi, izrastao skoro metar (a piše da je srednje visoka sorta
![]() ![]() ![]() .. uši su manje više nestale --- ali je pepeo spalio mlade cvjetiće
![]() Pomislila sam na tren da su se cvjetići osušili zbog uši, ali ipak mislim da sam ja kriva.. Možda netko zna više..?
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Bok svima,vratila sam se s vikenda iostavila svoj divni vrt. Strašno sam ponosna(oprostite) rajčice su krasne,velike,brojne,a listovi idalje sfrkani(oni donji)nisam ništa poduzela u vezi stim,paprika dobra (ubrala prve dvije) ;krastavci rastu ko ludi stalno ih berem. Pojačala sam malč tj. stavila sam još suhog sijena na gredicu i oko jagoda penječica.Peršin je dosta gust pa mislim da ga treba rasčupati da korijen odeblja.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....moje pomadore opet hoće žutiti ( listovi donji )......super su bile...sama sam ih sijala ( hvala, monna-1 )...uzgojila sadnice....rana sorta sa robusnim izgledom....MM se oduševio....kasno sam ih posadila - jedino je to greška pa sad tek imaju zelene plodove i visinu do 1m... sve ide o.k. do prije 7 dana....donji listovi dobiju par suhih fleka, smeđih, oko toga počne list žutiti.....nekako u isto vrijeme je temp porasla i sunce dere li dere.....da li im je previše sunca pa na mjestima đe padne koja kapljica vode ( prilikom zaljevanja ) nastaju opekotine ???
....pazimo kad zaljevamo , ali donji listovi s ipak smoče djelomično....
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Slonice, i kod mene su mahunarke predivne ove godine, zapravo, možda čak i pretjerale s rastom
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
![]() ![]() ![]() ![]() Znači skuhaš čaj. Koliko koprive na koliko vode? da isprobamo na cvijeću....
|
|
![]() |
|
slonica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Evo novosti iz mog vrta. Paradajze su krasni puni plodova (mislim da bi 2 mogla biti crvena do slijedećeg vikenda) ali su zato sve jače zaraženi plamenjačom
![]() ![]() Sve ostalo je zato super, posebno cikla i mahunice.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Primorka, radije ostavi za drugu godinu. Ja imam plodored na način da smjenjujem mahunarke i sve ostalo svake godine, tj 1/3 vrta trajnice, 1/3 mahunarke i 1/3 ostalo, s tim da zadnja 2 rotiram svake godine i tako gnojim dušikom. uz to još sadim mahunarke u gredici s jagodama gdje nađem prostor i uz ogradu s tikvama.
Ako su listovi samo sfrkani vjerojatno je to samo reakcije na vrijeme i sl, problem je čim počnu mijenjati boje. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
more! |
|
![]() |
|
BubaSanja ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 43 |
I meni su se nekim sadnicama paradajza zafrkali listovi, nema nikakvih drugih oštećenja, promjena boje i sličnog. Ja ostavila bez špricanja, za sad nema štete, a ima već cca mjesec dana kako se zafrkalo.
Kako se dogodilo samo nekima, a imam u vrtu cca 4-5 različitih sorti koje nisam razlikovala kad sam sadila flance pa sam popikala svakako, objasnila sam sebi da je možda do sorte. ![]() |
|
![]() |
|
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Nakon ovog posta bilo bi šteta ne napraviti taj čajić :-))) Može li čajić od svježe koprive?
|
|
![]() |
|
.... ja ti to tako napravim i upali ...ali možda je moje frkanje drugačije od tvoga :)))) probaj :)
zaljevanje sa koprivom.... hmmm... ma ja mislim da bi ti to bilo o.k. :))) drugo je kad je to gnojivo ( da provri) ali kad je samo čajić onda je on lakši...nježniji, ima još uvijek energiju biljke u sebi a nema onu koncentriranu snagu gnojiva poka potiče snažno na rast.... čajić će ti zagrliti i reći "ajme, možeš ti to" a gnojivo će ti reći "mrš napolje ili si nadrapala, blitvo jedna!!" :))))))))))))))))))))))))))))))))) |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Hvala na dobrodošlici SilveK, nema niti na rubovima promjene. Moj vrtić (2na2 m doslovce) je na vikendici, idem svaki vikend i danas jedva čekam da vidim štoje s mojim biljkama nakon ovih kiša i toplne .
Malčiranje mi izglada savršeno za nas koji smo daleko od vrta i nemožemo svaki dan zaljevati, a gnoidba odlična.Na jesen proširujem vrt
|
|
![]() |
|
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Bojim se griva, ako zalijem s koprivom da mi ne uništi i to malo blitve što imam.
A pelin mi raste svugdje pa mi je to dobra informacija. Pelin = protiv frkanja.
Uh, ne mogu ni zapamtiti koliko različitih biljaka za što sve služe. Mislim da je vrijeme da sve to počnem zapisivati, a ne svaki put tražim po forumu di sam što pročitala.
|
|
![]() |
|
.... meni kad su žuti listovi limunima i mandarinama ondak si mislim da fali željeza pa ukuham jak čaj i koprive pustim ga preko noći u ujutro zalijem, tako 2 x tjedno i za par tjedana ide puno na bolje :))
...al vitrusi i blitva različiti :))..pa eto nekome na znanje...no, kome će trebati... ...a kad mi se štogod zafrče namačem pelin preko noći pa prskam a ako je voćka posadim u podnožje... |
|
![]() |
|
Hvala SilveK!
Mogu li sad ubaciti koje sjeme graška između ili da tek nagoditi tu sadim neke mahunarke?
|
|
![]() |
|
Pozdrav Jadranka4, dobro nam došla
![]() Što se štihanja tiče - ja ne štiham, time se samo poremećuje biosustav zemlje, ako je zemlja malčirana dovoljno je na proljeće samo po potrebi prekopati i razrahliti gornji sloj, a u dubini ju prozrače gliste ![]() Primorka, sad sam našla u knjizi biovrt da su žuti listovi posljedica nedostatka dušika. Dušik možeš dodati u u tlo sadnjom mahunarki, gorušice i lupinusa ![]() |
|
![]() |
|
Ja sam sasvim nova na forumu i u povrtnjaku,ništa ne znam,a volje imam i molim za pomoć.Moja prva rajčica u životu krasno napreduje,plodovi su već veliki i brojni,ali me brinu listovi.Zafrču se prema gore i izgledaju kao lisni kanali.Inače su lijepi zeleni bez ijedne mrlje.I još me zanima da li se nakon malčiranja u proljeće"štiha" vrt ? |
|
![]() |
|
E, to ti je ideja za 5. Od sad dobro pratim i sljedeći put zovem novinare
![]() |
|
![]() |
|
a ništa onda.... odgovor je očit... englezi imaju krugove u žitu, 'rvti kvadrate u povrtnjaku....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |